afbeelding van Roos
Roos Auteur

Zo kom je Sinterklaas duurzaam door

De chocoladeletters en zakken kruidnoten kunnen niet worden aangesleept. Maar hoe doe je goed in deze tijden van overvloed?

Foto: Chocstar
Foto: Chocstar

In de supermarkt zwoeg je je door een woud van chocolademunten, Sinterklaaspoppetjes, strooigoed, pepernoten, chocoladeletters en amandelstaven. Er wordt gesnoept en gesnaaid en dat is ook weleens oké - het is immers koud en donker - maar hoe doe je dat eigenlijk een beetje verantwoord?

Er zijn maar een paar fabrikanten die de markt domineren als het gaat om het snoepgoed van de goedheiligman, en die zijn zeker niet allemaal biologisch of Fairtrade. Wij zetten de beste opties voor je op een rij.  

Deze chocoladeletters wil je in je schoen

De meeste chocoladeletters hebben inmiddels het UTZ-keurmerk, dat door MilieuCentraal wordt bestempeld als top-keurmerk. Wanneer zelfs de goedkoopste letters dit keurmerk hebben kan je daar natuurlijk vraagtekens bij zetten. Wil je er nog een schepje bovenop doen? Kies dan voor biologisch en/of Fairtrade.

Als het gaat om chocoladeletters kom je al snel uit bij Tony's Chocolonely en Happy Chocolate. Hoe zo'n Tony's Chocoladeletter precies gemaakt wordt zochten we trouwens al eerder voor je uit. De chocolade van Happy Chocolate koop je in alle Ekoplazawinkels. En ook bij Holland & Barrett worden biologische en Fairtrade chocoladeletters verkocht. 

Via Chocstar maak je je eigen gepersonaliseerde chocoladeletter met Fairtrade chocolade, en de resultaten mogen er zijn. De combinaties zijn een tikkie anders en volgens ons zeker geslaagd. De Berry Dark & Droppy Disco zijn onze favoriet! 

Kruidnoten, pepernoten & strooigoed 

Het is een iets grotere uitdaging om biologisch of Fairtrade strooigoed te krijgen. Zo is er bij Albert Heijn één soort biologische kruidnoten te koop en heb je ook bij Ekoplaza maar één optie. Fairtrade chocoladekruidnoten hebben wij niet kunnen vinden, dus tips ontvangen we graag! Weet je waar we moeten zijn? Stuur dan een mailtje naar team@voordewereldvanmorgen.nl

Er wordt minder verspild dan je denkt

Ja, echt! Na de pruimen van Kees en de peren van Herman dachten we op de redactie massaal: er gaan vast kilo's kruidnoten de prullenbak in ieder jaar. Maar na een rondje langs de velden blijkt dat het allemaal wel meevalt. Zo houdt Van Delft haar pepernotenwinkels nog een tijdje open na 5 december om zo van de laatste voorraad af te komen en worden de kruidnoten het hele jaar door in het buitenland verkocht.

Albert Heijn geeft aan dat het haar doelstelling is om niks over te houden, maar dat alles wat overblijft de welbekende 35%-kortingsticker krijgt (je weet dus wat je moet doen 6 december!).

Daarnaast was er dit jaar een experiment met gebroken chocoladeletters bij twee vestigingen van de Albert Heijn in Amsterdam. In plaats van weggooien werden de chocolade brokken in zakjes gevuld en in de winkels verkocht.

Beeld: Food Rebels

HEMA en Bolletje doneren hun overschotten aan de voedselbank. In het geval van Bolletje wordt er gedoneerd aan de voedselbank in Almelo, waar ook de fabriek staat.

Twee jaar geleden zat Bolletje wel met een heel groot overschot: 375 kilo kruidnoten werden gedoneerd aan Ton, die meedeed met de verlotingsactie. De 39-jarige politieman gaf op zijn beurt alle 1865 zakken kruidnoten weg aan mensen die het meer nodig hadden dan hijzelf en zo is er niks verspild!

Zero waste de feestmaanden door? Check dan ook: 

afbeelding van Roos
Roos Auteur

Roos is community manager bij Voor de Wereld van Morgen. Heb je een goed idee voor een duurzaam initiatief? Meld je dan aan op Voor de Wereld van Morgen en deel het met ons!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.397 blogs