afbeelding van Willard
Willard Auteur

Zo kom ik de dag fairtrade door

In het kader van de fairtrade week besloot ik een dag bij te houden wat je allemaal kan doen voor een eerlijke wereld

Het is halverwege de fairtrade week. Tijdens deze week wordt het belang van eerlijke handel door veel supermarkten, wereldwinkels, bedrijven, gemeentes en individuen onder de aandacht gebracht. In heel Nederland vinden er tal van acties en evenementen plaats. Om ook mijn steentje bij te dragen, besloot ik om een dag lang alles op te schrijven wat ik persoonlijk doe voor een eerlijkere wereld.

De vroege ochtend: van wekker tot aan ontbijt

De wekker van mijn Fairphone gaat af. What a wonderful world van Louis Armstrong klinkt door de speakers van de eerlijkste telefoon die er bestaat. Op mijn fairtrade sloffen (ja, die bestaan!) van esgii slof ik naar de keuken en trek een lade open.

Over fairtrade koffie is al veel gezegd en geschreven. Het is een goede zaak dat er tegenwoordig een ruime keuze is aan eerlijke koffie. Ik smeer chocoladepasta op mijn brood en schenk een glas sinaasappelsap in. Tot nu toe gaat het soepel en bevalt het me goed, dit fairtrade leventje.

Klaarmaken en huishoudelijke dingen

Om de dag productief te beginnen, besluit ik om direct te beginnen met het wassen van mijn kleren. Ik was ze met Seepje, want zij zorgen voor natuurbehoud en eerlijke werkomstandigheden in Nepal. In navolging van mijn kleren, stap ook ik onder de douche. Eindelijk word ik echt wakker. Het ligt denk ik aan de frisse geur van Ylang Ylang zeep. Na de douche trek ik de deuren van mijn kledingkast open. Het verbaast me hoeveel eerlijke kleding er te vinden is. Ik twijfel over wat voor shirt ik aan ga doen, maar het is een belangrijke dag, dus doe ik in ieder geval mijn speciale jasje van Afriek aan. Gemaakt door getalenteerde kleermakers uit Rwanda.

Mijn schoenen van Mipacha zitten goed, dus het is tijd om te gaan. Ik stop snel nog wat Max Havelaar bananen in mijn tas die gemaakt is van oude theezakken en vertrek richting werk.

Help, het avondeten

Bij het plannen van het avondeten raak ik een beetje in paniek. Zoveel verschillende ingrediënten en álles fairtrade? Is dat wel mogelijk? Je kan natuurlijk de culinaire Puur! Uit Eten gids openslaan en een van de vele fairtrade restaurants kiezen. Maar om nou elke dag uit eten te gaan... Gelukkig is Google dan je vriend. Ik google ‘fairtrade hoofdgerecht’ en kom uit op een leuke site met allemaal – inderdaad – fairtrade hoofdgerechten. Ik kies voor de noedels met pittige groenten. Dat blijkt een goede keuze.

Na het eten kijk ik nog even televisie en pak ik zowaar een eerlijk biertje uit de koelkast. Het merk Mongozo maakt allerlei exotische biertjes en voorziet al zijn gebruikte ingrediënten van het fairtrade logo. Het biertje is dat dus automatisch ook. Je hebt ze in de smaken kokosnoot, banaan en mango. Ik kies voor de laatste. Erg fruitig, maar erg lekker. Voor de jongere lezers adviseer ik overigens om een eerlijk sapje te kiezen.

Fairtrade zit in de details

Het is een lange dag geweest. Het valt je pas op hoeveel fairtrade er is, als je er bewust over nadenkt. Het zit hem in de details: je kleren wassen, sokken aantrekken, een kopje koffie zetten: vrijwel alles kan eerlijk. Ik ga dit fairtrade leventje ook na deze week doorzetten. Met die conclusie duik ik mijn bed in en kom tot de conclusie dat zowel het matras als het dekbedovertrek eerlijk is. What a wonderful world.

Meer informatie?

Kijk voor meer fairtrade producten op http://www.maxhavelaar.nl/producten

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs