afbeelding van Willard
Willard Auteur

Zo ga je duurzaam de weg op

Met deze tips wordt jouw ritje zo veel mogelijk milieuproof

Heb je ook zo'n oude bak? Dan nog zijn er genoeg tips en trics om duurzamer de weg op te gaan.

Yes, yes, het is de tijd van roadtrips. We weten allemaal dat je met autorijden niet de duurzaamheidsbokaal wint, tenzij er natuurlijk een gloednieuwe Tesla voor de deur staat (lees in dat geval niet verder en ga genieten van je auto).

Voor de minder bedeelden onder ons hebben wij 5 tips op een rij gezet om toch te kunnen genieten van je autotocht. Zo kun je zelfs met je ouwe dieseltje (iets) duurzamer de weg op.

Tip 1: Deel je auto

Wist je dat een auto gemiddeld 23 uur per dag stil staat? Een auto delen is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Neem bijvoorbeeld een abonnement op een deelautosysteem. Je kunt gebruik maken van vaste locaties of een auto op je eigen locatie laten neerzetten. De grootste aanbieders zijn: SnappCarGreenwheelsWeGo en MyWheels. Je kan tegenwoordig zelfs je camper delen!

Tip 2: Rij zuinig

'Het nieuwe rijden'. Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord. Maar weet je ook wat het precies inhoudt? In totaal zijn er 15 tips die je zo zuinig mogelijk laten rijden. We selecteerden alvast de beste voor je:

  • Trek langzaam op. Door rustig op te trekken bespaar je brandstof en tegelijkertijd bespaar je op onderhoud en slijtage.
  • Controleer regelmatig uw bandenspanning. Door een te lage bandenspanning verhoog je de weerstand en draagt daarmee bij aan een tot 5% hoger brandstofgebruik.
  • Maak gebruik van een navigatiesysteem om zo recht mogelijk op je doel af te gaan en dus geen onnodige kilometers te maken. Bij sommige navigatiesystemen kun je kiezen voor meest efficiënte route. Bij andere systemen is de optie “kortste route” vaak het beste.

Tip 3: Kom niet in een file terecht

In files sta je stil, maar staat je motor wél aan. En dat is niet zo best voor het milieu. Vermijd daarom - als het even kan - de ochtend- en avondspits. Zo bespaar je brandstof, en dus verspilling en vervuiling, en het is ook tijdtechnisch nog eens veel efficiënter. Op de website van de ANWB kun je precies zien waar files, flitsers (niks met duurzaam rijden te maken, maar wel handig voor je portomonnee) en wegwerkzaamheden zijn. Handig!

Vermijd files: beter voor het milieu én beter voor je humeur

Tip 4: Rij rustig

Haastige spoed is zelden goed. Dat geldt ook voor het milieu. Snelheidsduivels zijn wellicht iets eerder thuis, maar rustige coureurs zijn vele malen beter voor het milieu. Als je bijvoorbeeld tachtig procent van de maximum snelheid zou rijden, bespaar je al zo’n zestig procent van je verbruik. Je bent dus eigenlijk de dief van je eigen portemonnee door het gaspedaal hard in te trappen.

Tip 5: Neem de fiets (of het OV)

Flaaaaauw. Maar wel waar. Laat de auto eens wat vaker staan en kies voor de fiets of het openbaar vervoer. Door selectief te zijn in wanneer je de auto gebruikt rijd je een stuk duurzamer en zuiniger. Wist je bijvoorbeeld dat de trein per reiziger per kilometer veel beter voor het milieu is dan een elektrische auto? Nou, bij deze. Opladen die OV-kaart!

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.383 blogs