afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Zevenblad en zuring - Wildplukken in Utrecht Overvecht

Ik ontmoette Jan van Rossum van Troost en Proost toen hij de catering bij Your Bricks verzorgde.

Zijn lunch stond toen stijf van de Utrechtse vitamines, zoals in het bos geplukte daslook, zevenblad en ander Neerlands groeisel waarvan ik nog nooit gehoord had. Eager to know more meldde ik mij aan voor zijn nieuwsbrief, en ontving begin deze maand een uitnodiging om te komen plukken, koken en eten van Utregse bodem. Ik riep direct mijn vrienden en familie bijeen, en we sloten ons aan bij de groep die op een mooie herfstdag Utrecht Overvecht als hun moestuin zou beschouwen. Het resultaat? Een vijfgangenmaaltijd met voedsel zonder air miles.

Hazelnoten en daslook langs de N230

Met een kleine dertig man wandelen we door Natuurtuin de Klopvaart en over het gras van het nabijgelegen fort. Zelfs aan de bosrand langs de N230 groeit van alles eetbaars: hoog in de bomen hangen hazelnoten, op oogniveau staan bramenstruiken, in het gras groeit weegbree, en vlak onder de grond vind je de witte knolletjes daslook. Met schepjes schuiven we de aarde opzij en plukken de look uit de grond, tot we de bodem van een emmer flink bedekt hebben. Als we met de emmer verder lopen verspreiden we een sterke knoflookgeur door het bos. De gevallen bladeren schuiven we weer over de kale plekken; zo kunnen ze de aarde weer verder voeden. 

Hoezo waardeloos plantje?

Elke paar stappen stoppen we, want dan heeft de groepsbegeleider Martijn weer iets eetbaars gevonden. Dovenetel bijvoorbeeld, een neefje van de brandnetel (ook eetbaar), die prikt tenminste niet, maar is wel lekker peperig. “Ohhh, wat lekker zou dit zijn, op een boterham met kaas!” roept de meest enthousiaste jongen van het gezelschap. “Ik denk altijd, wat een waardeloze plant is dat ook, en hij staat overal. Ik zal nooit meer hetzelfde naar de gemeentebeplanting kijken.” Iedereen is het met hem eens: wat we hier leren voegt een nieuwe dimensie toe aan grasveldjes, stadsgroen en boswandelingen.

Gezonde klitten

Zelfs in de woonwijk vindt Martijn nog iets eetbaars, onder de meest onwaarschijnlijke plant: de grote klit, met van die harige bolletjes die overal aan blijven kleven. De schep gaat erin en de wortel wordt meegenomen. Die lijkt namelijk op schorseneren en is hartstikke gezond, want heeft een lage glycemische index (goed tegen diabetes!). Bovenop Fort De Gagel groeit in het gras weegbree, zevenblad en zuring. Even zoeken, maar als we het eenmaal doorhebben plukken we emmers vol.

Nooit meer boodschappen

“Kom jij nog weleens in de winkel?” vragen we Martijn. “Ja, dat wel. Maar ik let goed op wat waar staat en als het dan oogsttijd is, weet ik bijvoorbeeld waar alle hazelaren staan en raap ik zo 30 kilo hazelnoten. Dan hoef ik die de rest van het jaar niet te kopen.” Martijn vertelt liever niet waar hij woont, want dan plukken anderen misschien zijn oogst voor zijn neus weg.

Ready, steady, cook!

Als het donker wordt gaan we de keuken in. Er moet hard gewerkt worden, maar met zo’n groot team hebben we binnen no time een 5-gangen feestmaal op tafel. Foccacia’s met verse kruiden, kastanjesoep, aardperentaart, wilde eend uit Zeeland, en kweeperencrumble.

Wildpluk als duurzame oplossing?

Niet alle ingredienten hebben we zelf geplukt: Jan heeft flink boodschappen gedaan om onze oogst aan te vullen. Wildplukken is in Nederland geen manier om jezelf volledig te voeden, vooral niet nu in het najaar. Maar leuk is het wel, en het scheelt de plastic bakjes met verse kruiden en noten van de supermarkt. Dus in het voorjaar gaan we nog een keer! Dan leren we meer over hoe je jezelf gevoed en gezond kunt houden met alles wat groeit en bloeit in je eigen woonomgeving.

Ook op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Stuur een mailtje naar info@troostenproost.nl

PS: Beetje off-topic, maar ook erg VDWVM-blogworthy: mede-plukker Jan van den Berg zat ook aan tafel. Hij is producer van de gelauwerde film Silent Snow, over de onzichtbare vervuiling door pesticiden, die zelfs de Noordpool bereikt. A movie that matters! Heb jij 'm al gezien?

afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Duurzaam denken en doen is geen linkse hobby. Denken en doen met oog op sociale, economische en ecologische duurzaamheid is van essentieel belang om toekomstige generaties van een goed leven te voorzien, te zorgen dat ook zij hun potentie om de wereld te ontwikkelen kunnen inzetten om spannende en broodnodige wetenschappelijke ontwikkelingen te verzorgen, inspirerende maatschappelijke projecten kunnen uitvoeren, en zichzelf kunnen ontplooien. Bloggen voor Voor de Wereld van Morgen betekent voor mij dat ik een kijkje mag nemen in de keuken van deze toekomstige wereld: hoe komt deze tot stand, welke mensen en manieren dragen bij aan een groene, duurzame wereld van morgen? Zo kom ik op allerlei toffe evenementen en maak ik kennis met initiatieven die mij inspireren op professioneel en persoonlijk vlak. Uit de ontmoetingen met gelijkgestemden en de kennismaking met innovatieve ideeën haal ik energie die ik in de projecten stop waaraan ik deelneem, of dat nu mijn werk als onderzoeker is, mijn rol binnen IDleaks, Lisse Duurzaam of Lekker Utregs.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.397 blogs