afbeelding van Freek
Freek Auteur

Zeven redenen waarom pensioenfondsen moeten stoppen met olie, gas en kolen

En 1 reden waarom ze dat niet van plan zijn...

Investeren in de toekomst, niet in het verleden

Het is de hoogste tijd om een einde te maken aan het fossiele tijdperk, het tijdperk waarin onze economie draait op olie, gas en kolen. Fossiele brandstof heeft ons welvaart gebracht, maar als we onze aarde leefbaar willen houden, dan wordt het tijd om er afscheid van te nemen.

Liever oud op een planeet in balans

Om te voorkomen dat we oud worden op een planeet die uit balans raakt door uit de hand lopende klimaatverandering en steeds extremere orkanen, hittegolven enzovoorts, moeten we 80 procent van de fossiele brandstof in de grond laten zitten. Alleen dan beperken we de opwarming tot 2 graden celsius.

Oud en grijs in een groene wereld

In de honger naar nog meer fossiele brandstof wordt de natuurlijke schoonheid op onze planeet zonder pardon uit de weg geruimd. Oerbossen in Canada, de Golf van Mexico en misschien zelfs het groen rond onze dorpen en steden, als er in Nederland toch naar schaliegas geboord mag gaan worden.

 Fossiele brandstof heeft ons welvaart gebracht, maar als we onze aarde leefbaar willen houden, dan wordt het tijd om er afscheid van te nemen.

Een pensioen waar anderen niet de prijs voor betalen

De leefomgeving van een paar miljoen Nigerianen is doordrenkt met olie van Shell, miljoenen Chinezen hebben gezondheidsklachten mede door zeer vervuilende kolencentrales (die voor een groot deel draaien om voor ons producten te maken), en zo zijn er nog vele voorbeelden. Niet echt lekker oud worden als je weet dat je pensioengeld deels daar vandaan komt.

Het is fout om geld te verdienen aan vervuiling en vernieling

Als het fout is om natuur te vernielen, ons klimaat te vervuilen en andere mensen te beschadigen, dan is het fout om daar geld aan te verdienen. Dat keiharde beleggers hun geld zo willen verdienen is tot daaraan toe, maar ónze pensioenfondsen werken voor ons. Ze doen dit in onze naam.

Dat keiharde beleggers hun geld verdienen met het vervuilen van ons klimaat en het vernielen van de natuur is tot daaraan toe. Maar pensioenfondsen werken voor ons, zij doen dit uit onze naam....

Er is geld nodig voor duurzame alternatieven

De miljarden die nu in fossiel zitten, zouden veel meer maatschappelijk rendement opleveren als het wordt geïnvesteerd in duurzame energie, elektrisch vervoer, duurzame voedselproductie of andere alternatieven voor het postfossiele tijdperk. Daarmee zouden pensioenfondsen pas echt werken aan de toekomst.

Fossiele investeringen zijn riskant

Als 80 procent van de fossiele brandstof in de grond moet blijven om extreme klimaatverandering te voorkomen, dan dreigt 80 procent van de investeringen in fossiel waardeloos te worden. Dus ook die van onze pensioenfondsen. Dat heet de koolstofbubbel en als die barst kan dat flinke gevolgen voor ons pensioen hebben.

Pensioenfondsen zitten diep in de koolstofbubbel. Als deze barst heeft dat waarschijnlijk flinke gevolgen voor onze pensioenen.

En toch doen ze dit voorlopig niet

Pensioenfondsen moeten een bepaald rendement halen, om ons uiteindelijk het pensioen te kunnen geven wat ze ons beloofd hebben. Maar dat rendement moet zo hoog zijn dat ze bijna wel móeten investeren in projecten waarbij de ‘kosten’ worden afgewenteld op anderen, op de natuur of op toekomstige generaties.

En dus zullen pensioenfondsen pas veranderen als wij het van ze eisen. Tweet je ongenoegen met de hashtag naar je pensioenfonds, plaats een reactie op hun Facebook-pagina of stuur ze een mail. En check fossielvrij.nl voor acties gericht aan ABP en andere pensioenfondsen.

Dit artikel is geschreven in het kader van de #pensioen3daagse van 28 tot 30 oktober.

afbeelding van Freek
Freek Auteur

Als het gaat om de wereld van morgen, beschouw ik mezelf vooral als een klimaatactivist. Dat klinkt misschien ouderwets, maar ik geloof in de kracht van activisme, vooral in de kracht van mensen die zich verenigen rond een idee, en de heersende ideeën ter discussie stellen. Ik draag daar aan bij als campaigner bij Milieudefensie, als initiatiefnemer van Fossielvrij Utrecht en hopelijk ook in mijn blogs voor deze site.

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.628 blogs