afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Youmee laat je meepraten over jouw stad en wijk

Voortaan kun je meepraten met gemeenten! Via een interactieve app wordt je betrokken bij politieke onderwerpen die jij belangrijk vindt.

Afbeelding: Youmee

Elke gemeente wil graag dat bewoners meedenken over nieuwe plannen die worden bedacht. Nu is dat best ingewikkeld. Stel dat er bij jou in de wijk plannen zijn om huizen te bouwen in een stuk natuurgebied. Dan wil jij daar natuurlijk over meepraten. Maar weet jij dan hoe dat moet en hoe je erachter komt wat de gemeente van plan is? Youmee is een instrument waarmee inspraak ineens heel gemakkelijk wordt. We spraken initiatiefnemer Margriet Twisterling over deze bijzondere app.

Youmee

“Youmee is een digitale oplossing waarmee je de politiek en het bestuur kunt laten weten hoe je over plannen denkt. Met Youmee kun je ook zelf ideeën aandragen en advies geven. De basis van Youmee is een interactieve app waarin je als gebruiker aan kunt geven voor welke onderwerpen je een melding wilt ontvangen. Zo ben je er altijd op tijd bij om je mening te geven over de onderwerpen die jìj belangrijk vindt. Dat kunnen bijvoorbeeld onderwerpen zijn zoals de zorg, wonen, jongeren of het milieu.”

“Mensen die geen smartphone of tablet hebben kunnen via de site mee doen. Youmee is persoonlijk, effectief en àltijd op tijd. En daarbij is de app ook nog super leuk om te gebruiken, lekker thuis vanuit je luie stoel!”

Een terugblik

“ Begin 2015 hebben we het concept bedacht, de eerste schetsen gemaak en ons opgegeven voor de ASN Bank Wereldprijs. We zijn toen derde geworden in de categorie Sociale Cohesie en Veiligheid. Door alle positieve reacties tijdens de wedstrijd hebben we besloten om Youmee echt te gaan bouwen. We zijn daarna ook gestart met gesprekken met gemeenten, bewoners en politici om het concept te toetsen en te verbeteren. Een bijzonder intensieve werkperiode, maar ook een werkperiode waar we veel energie van krijgen!”

De crowdfundingscampagne

“ Het grootste deel van de ontwikkelingskosten van de app worden door onszelf en door de deelnemende gemeenten betaald. Maar we bouwen Youmee vooral voor de inwoners van Nederland! We hebben daarom zoveel mogelijk mensen nodig die Youmee gaan gebruiken en ons project willen ondersteunen. Daarom vragen wij iedereen om Youmee mogelijk te maken en een inspraak-tientje te doneren in onze crowdfunding campagne. Hoe meer gebruikers, hoe meer gemeenten zich zullen aansluiten, hoe meer functionaliteiten wij kunnen bouwen.”

“De campagne is vooral bedoeld om te laten zien dat mensen democratie en inspraak écht belangrijk vinden en daar ook geld voor over hebben. Het gaat ons niet zozeer om het totaalbedrag dat wordt opgehaald, maar om het signaal af te geven aan de overheid dat veel mensen laagdrempelige inspraak belangrijk vinden en dat ze gehoord willen worden.”

De toekomst

“ Onze missie is om te laten zien dat er heel veel mensen zijn die democratie een warm hart toedragen en graag invloed willen op de ontwikkeling van plannen in hun omgeving. Met Youmee geven wij iedereen de kans om mee te praten en mee te beslissen. Gebruiksgemak en plezier zijn daarbij belangrijk. Maar vooral het besef dat jouw mening telt!”

“We werken eraan dat de app zich als een olievlek verspreidt over Nederland. In 2017 start Youmee bij de eerste deelnemende gemeenten. In de toekomst moet Youmee beschikbaar zijn in heel Nederland, zodat iedere inwoner van Nederland Youmee kan gebruiken. Het is onze droom dat Youmee dé Facebook van de inspraak wordt! “

Wil jij meer weten over Youmee? Klik dan hier voor de site.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.389 blogs