afbeelding van Ties
Ties Auteur

World Conference of Youth: Prestige

Deze conferentie was een geweldig prestigeproject voor Sri Lanka. Naast dat er serieus en belangrijk werk is verricht was de organisatie een verkooppraatje voor Sri Lanka. Wat al duidelijk werd bij aankomt op het vliegveld. Bij de aankomst gate stonden de banners al klaar en ook op de balie van de immigratiedienst was het logo aangebracht van de conferentie aangebracht. Buiten werden we rechtstreeks naar mooie touringcars geleid die als sinds de dag ervoor onder legerbewaking hadden staan wachten op de eerste gasten. Onder politiebegeleiding en met zwaaiende lichten werden we vervolgens naar ons hotel gebracht. Een file was geen bezwaar. Wij kregen een vrije baan, ook als dit spookrijden betekende. De politie zorgde er wel voor dat we konden doorrijden.

Jammer genoeg draafde de organisatie ook af en toe door in hun enthousiasme. Hoewel dit land een prachtige cuisine kent werd ons telkens vettige prak voorgeschoteld wat moest door gaan voor westerse gerechten zoals lasagne  of hamburger. Om nog maar niet te spreken van de openingsceremonie of de culturele avond.

Na een nacht niet te hebben geslapen in het vliegtuig en te zijn afgezet bij het hotel werden we nog geen uur later alweer de bus in gejaagd om aan het programma te beginnen. Hoewel het programma vermakelijk beloofde te worden had ik hier graag wat meer vrijheid en zeggenschap gehad in het indelen van mijn tijd. Afin, wij werden naar een training gebracht waarna we gelijk door reden naar het culturele evenement. De prachtige culturele dansen waren vooral zwaar te verteren door het slaapgebrek en de lege maag waar ze op vielen en werden stuk voor stuk, uur na uur vertoond in een prachtige studio die ijskoud was door de AC en vanuit waar alles rechtstreeks op nationale TV werd uitgezonden.

De openingsceremonie vond de volgende dag plaats in de geboorte streek van de vereerde President van Sri Lanka. Daar hadden ze een haven, een groot congrescentrum en zelfs enkele windmolens uit de grond gestampt. De wegen ernaar toe waren erg lang, zo’n vijf uur rijden lang, maar erg goed. Dit is een land in opkomst. Ware het niet voor de oorlog dan had het nu in economische zin op gelijke voet gestaan met landen zoals Thailand of misschien zelfs Singapore. Maar nu maken ze hun inhaal slag.

Maar nu maakt Sri Lanka een inhaalslag

Onderweg terug zijn we gestopt voor een strandfeest op een boulevard die voor deze gelegenheid was aangelegd wat af te leiden viel uit de onaffe randjes die nog moesten worden afgemaakt. Een duik in de zee en een potje voetbal op het strand met Sri Lankanen en daarna op blote voeten dansen. Eenmaal terug in het hotel was het een dag van 6 uur ’s ochtends tot middernacht waarvan iedere seconde strak gepland en voor ons bepaald was. Wat een prachtig land, prachtige busreis en een heerlijke mensen met stralende glimlachen. Maar wederom, jammer van het beklemmende gevoel dat ik krijg van een programma dat haast propaganda doet vermoeden.

De shopping tour en de sightseeing tour de volgende dagen heb ik gelukkig kunnen ontvluchten door mij vast te bijten in de onderhandelingen die tegelijk plaatsvonden. Vandaag is het mij zoals ik al vermoede duidelijk geworden dat dit land het beste tot zijn recht komt door op eigen houtje over de lokale markt te struinen. Door de koning-kokosnoot te drinken en voor nog geen euro te eten bij een klein tentje wat weinig meer was dan een gat in de muur. Wat een zaligheid.

afbeelding van Ties
Ties Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.369 blogs