afbeelding van Dine
Dine Auteur

Wonen in een kas

Zweden zijn dol op duurzame woningen

Zonnewarmte gebruiken zonder dure panelen, gewoon met glas!
Zonnewarmte gebruiken zonder dure panelen, gewoon met glas!

Nu zal je je misschien afvragen waarom een familie graag in een kas woont... Maar als je hier de voordelen leest, wil je zelf bijna niet anders!

Zomers fruit in de winter

Buiten het seizoen toch eigen groente en fruit kunnen verbouwen is al een kunst op zich. Vooral als het om het koude Scandinavië gaat. Marie Granmar en Charles Sacilotto krijgen het toch voor elkaar, in hun eigen achtertuin nota bene! Door een kas om je eigen huis heen te bouwen, is alles mogelijk in je moestuintje. Omdat op het dakterras de temperaturen hoog op kunnen lopen, kunnen zelfs soorten groente en fruit verbouwd worden die het normaal niet zouden overleven in het Zweedse klimaat.

Bespaar de helft van energiekosten

Maar naast dat zij zichzelf kunnen voeden met hun zelfgeproduceerde eten, verwarmen zij hun huis op een duurzame manier. Dat is nu echt iets voor de Zweedse ontwerpkunst. De kas warmt op van een kleine hoeveelheid zon en verwarmt niet alleen de moestuin, maar ook het gehele huis! Zo besparen zij bijna de helft aan energiekosten. Omdat de kas het huis beschermt tegen regen en kou, kon het huis gebouwd worden van onbehandeld hout. Ingenieus!

Greenhouses zijn in

Dit gezin was overigens niet het eerste met het verlangen de voordelen van een kas te gebruiken voor gebouwen. Eerder bouwde een architectenbureau een spa in een kas, vlak naast een meer en grenzend aan granenvelden. Heerlijk ontspannend uitzicht terwijl je opwarmt en relaxet. Die spa was geïnspireerd door de échte bedenker van het concept: Bengt Warne. In de jaren zeventig kreeg hij het idee zijn leefruimte te omringen met isolerend glas om een nieuw soort buitenklimaat te creëeren. Een voorbeeld voor velen.

afbeelding van Dine
Dine Auteur

23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.389 blogs