afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Wildlife filmfestival Rotterdam toont de schoonheid van de natuur in volle breedte

Still uit film: Africa's Trees of Life - Sausage Tree
Still uit film: Africa's Trees of Life - Sausage Tree

Je hoeft niet op safari om de schoonheid van de natuur te bewonderen. Aankomende oktober kun je vanuit je luie bioscoopstoel de mooiste natuurfilms zien op het allereerste Wildlife Filmfestival in Rotterdam. Het festival draait meer dan natuurfilms over een breed aantal onderwerpen – van feelgood tot zware kost -- maar allemaal hebben ze één doel: je laten zien hoe bijzonder het wilde leven op onze planeet is.Als je denkt dat Nederland voorop loopt met zoiets bijzonders, dan heb je het mis: in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk bestaan dergelijke filmfestivals al meer dan 35 jaar. Kortom, hoog tijd om je kennis van natuurfilms bij te schaven.

Raymond Lagerwaard, directeur van het festival, is er trots op dat zijn initiatief volledig vrijwillig is. Iedereen die meewerkt aan het festival doet dat in zijn of haar vrije tijd, naast zijn/haar baan. Het was een gigantisch proces en het was moeilijker dan op voorhand gedacht om alles voor elkaar te krijgen, maar na twee en een half jaar voorbereiding is het eind oktober eindelijk zo ver. Wij spraken met Raymond over deze eerste editie van het Wildlife Filmfestival en het belang van natuurfilms.

 

Wat heeft je er toe gebracht om dit Wildlife Filmfestival te organiseren? Kwam het door een specifiek moment in je leven?

Eigenlijk komt het voort uit mijn liefde voor dieren en film. Waar die liefde precies vandaan komt, kan ik niet zeggen. Ik ben een natuurliefhebber en kijk heel graag naar documentaires, dus ik dacht waarom kan dat niet gecombineerd? Bovendien worden er heel veel mooie films gemaakt die nooit de tv of de bioscoop bereiken. Er is geen platform voor mensen die dat graag zouden willen zien en ook geen platform voor diegenen die deze mooie films maken.Verder maak ik ieder jaar met mijn vrouw een verre reis en dan gaan we de natuur in, op zoek naar dieren. Dat gaat van safari in Afrika tot kangoeroes in Australië, maar ook in Nederland ben zoek ik vaak de natuur op. Het idee van het filmfestival is dus echt ontstaan vanuit mijn eigen passie.

 

Wat hoop je te bereiken met dit filmfestival?

We hopen vooral bewustwording te creëren van de natuur. En dat is belangrijk omdat bijvoorbeeld vele dieren met uitsterven bedreigd worden. We hopen dat mede door het filmfestival mensen zich langzaamaan realiseren dat we echt anders om moeten gaan met onze natuur. Heel veel mensen zijn het daar op zich wel mee eens, maar staan er niet écht bij stil of denken er verder niet bij na. Het Wildlife Filmfestival toont heel veel films die anders het publiek niet bereiken. We hebben bijvoorbeeld een verhaal over ontbossing, stroperij, maar ook de voedingsmiddelenindustrie. We willen dus bewustzijn creëren bij mensen, dat ze bijvoorbeeld gaan nadenken over waar ons mijn eten vandaan komt. Het belang van natuurfilms zit hem naast bewustwording in voorlichting maar ook in het tonen van de schoonheid van de natuur, zonder dat je zelf op safari hoeft.

 

Denk je dat bewustzijn voldoende is om ervoor te zorgen dat mensen zich meer gaan inzetten voor natuurbehoud? Want dat is eigenlijk wat je wilt toch?

Ja, nou ja. Dat is idealiter natuurlijk. Maar ik denk dat het al heel mooi is als mensen eerst dat bewustzijn krijgen. Het is al heel wat als er meer informatie beschikbaar komt. Je kunt nooit weten wanneer iemand wel of niet iets met dat bewustzijn gaat doen, maar als mensen er niet van af weten, zal er zeker niets veranderen.

 

Denk je dat het filmfestival ook bezoekers trekt buiten de mensen die van zichzelf al geïnteresseerd zijn? Want dat zijn toch de mensen die je eigenlijk zou willen bereiken?

Ja, zeker. We hebben ook van alles voor die doelgroep. We willen absoluut geen ‘geitenwollen sokken’ sfeer creëren. Het is een publieksfestival en het is voor iedereen leuk en gezellig. We hebben ook een heleboel leuke feel good films naast de wat ‘zwaardere’ films die bepaalde problemen aan de kaak stellen. Ook hebben we een kinderprogramma. We hopen dat de mensen die alleen voor de feel good films komen misschien af en toe denken: “We zijn er toch, laten we ook nog een andere film proberen.” Naast de films hebben we ook nog een groot randprogramma met bijvoorbeeld Q&A sessies met filmmakers en lezingen.

 

Wat zijn volgens jou de belangrijkste obstakels voor natuurbehoud op het moment?

In mijn perceptie begin het echt bij bewustwording. En ook bewustwording van het feit dat er allerlei andere zaken ook spelen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de richtlijnen voor het opwekken van energie die zijn opgesteld volgens het Kyoto protocol, 18 jaar geleden, dan was het doel om in 2015 een bepaald percentage van alle energie uit milieuvriendelijke bronnen te halen. Maar is dit voldoende om het broeikasprobleem tegen te gaan? Wat dat betreft zitten we gevangen in een economisch systeem met machtige lobby’s waardoor het veranderen van dit soort dingen gewoon heel traag gaat. Uiteindelijk komt het allemaal neer op geld. Maar dat soort problemen spelen ook bijvoorbeeld bij de vraag waarom bepaalde diersoorten aan het uitsterven zijn. Als je door de hoorn van een neushoorn te verkopen tien jaar lang je hele gezin kunt voorzien, ja, dan is het te begrijpen dat mensen zoiets doen. Daar moet dus iets aan de vraagkant gebeuren. In dit geval is dat met name in China en we hebben niet de illusie dat we China kunnen overtuigen hier maatregelen op te nemen, maar bewustwording is wel essentieel om tot verbetering te kunnen komen.

 

Welke film mogen we absoluut niet missen?

Oeh, dat is een moeilijke. Ik weet niet of ik er echt één kan noemen, maar onze openingsfilm over de ijsvogel is wel een hele mooie.  Dat is ook het paradepaardje van het festival dat op de zaterdagmiddag nog een keer herhaald wordt.

Op wffr.nl vind je meer informatie over het festival

 

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.382 blogs