afbeelding van
Auteur

Wij blijven geven en geven niet op

Grote armoede speelt een belangrijke rol in Braziliaanse steden, ook in Campinas. De broeders van de missionarispost Toca de Assis besloten iets te doen tegen de armoede in Campinas en hebben de handen ineen geslagen. Maar na twintig jaar is de hulp nu harder nodig dan ooit. Ik bezocht Toca de Assis vanuit het programma Beyond Your World en was onder de indruk van de inzet van de broeders, de schrijnende armoede en de nood van de bewoners.

De impact van de economische crisis

Bij aankomst staan de mensen al voor de deur te wachten tot de broeders opendoen. Zij hebben honger, hebben nieuwe kleren nodig of zoeken een plek om even te rusten. Broeder Xavier, lid van de broedergemeenschap, vertelt dat hij hier nu al drie jaar zit maar dat de hulp nog nooit zo hard nodig is als nu. “Wat wij geven aan de armen hier, bestaat vooral uit eten, drinken, kleding of een slaapplaats. Voor het krijgen van eten, drinken en kleding, zijn wij compleet afhankelijk van vrijwillige bijdragen van winkels, donaties en particulieren. Maar in deze tijd van crisis krijgen wij haast niks meer binnen en moeten daarom veel mensen met lege handen weer de straat op sturen.”

Laatste optie

Missionarispost Toca de Assis bestaat al negentien jaar in Campinas. Het helpen van de armen gaat de hele week door. Elke woensdag wordt er voor ze gebeden en krijgen ze eten. Iedere vrijdag gaan de broeders het centrum in om weer voor de armen te bidden. Daarnaast worden ze één keer in de week door de broeders gewassen. “En daar houdt het nog niet bij op,” gaat broeder Xavier verder. “Als er mensen aan de deur komen met een alcoholverslaving  of drugsverslaving, gaan we met ze in gesprek en moedigen we ze aan om hulp te zoeken. Mensen kloppen hier aan de deur, als er geen andere optie meer voor ze is.”

Vergeven en doorzetten

Van de goedheid van Toca de Assis wordt ook wel eens misbruik gemaakt. Broeder Xavier vertelt dat er op de missionarispost ook veel gestolen wordt. “Maar wie zijn wij dat wij ze niet vergeven? Wij zetten toch iedere keer weer onze deuren open, want dat zou God ook doen. Ons doel is om mensen te steunen omdat ze zwak zijn. Wij willen ze helpen om ze weer sterk te maken. Zowel lichamelijk als spiritueel. Wij blijven geven en geven niet op. Want God geeft ons ook niet op.”

afbeelding van
Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.399 blogs