afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst

Trend: de initiatieven van bevlogen mensen om duurzaamheid te verankeren in het onderwijs vliegen ons om de oren.

Foto: Ik Circuleer

Duurzaamheid gaat over kansen voor toekomstige generaties. En we kennen allemaal het gezegde: jong geleerd, oud gedaan. Er is dus geen betere plek om die toekomstige generaties klaar te stomen op een schone toekomst dan op school. Maar gebeurt dat wel? Leren kinderen op de kleuterschool al over afval? Is groep 8 al paperless? En hoe zit het met de kantines op hogescholen en universiteiten?

Langzaam maar zeker komt er steeds meer aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs. We zien een trend dat er steeds meer initiatieven komen, waarvan een deel vanuit de jongeren zelf komt.  En ook al gaat innovatie in het onderwijs niet snel. We zien toch verandering.

De Studenten voor Morgen

Morgen is een landelijk studentennetwerk voor een duurzame toekomst. Zij informeren hun leden over duurzaamheid door evenementen en projecten. Maar ze lobbyen ook actief voor duurzaam onderwijs in coalitieverband. Zo waren zij de drijvende kracht achter het verdrag Duurzaam Onderwijs dat vorig jaar oktober door Tweede Kamerleden werd getekend. Het Verdrag wordt gesteund door meer dan veertig jongerenorganisaties en meer dan vijftig bedrijven.

Ook organiseert Morgen elk jaar de SustainaBul, een ranglijst van universiteiten en hogescholen op het gebied van duurzaamheid.

Het Solly systeem

Solly is een speel-leersysteem om jonge kinderen te leren over groene energie. Solly ziet er niet alleen heel leuk uit, maar krijgt ook goede reacties van kinderen (groep 3 tot en met 8) en docenten. Wat begon als een afstudeerproject, neemt inmiddels serieuze vormen aan.

Green Offices

Een Green Office is een initiatief van rootAbility, onderdeel van de universiteit dat wordt geleid door studenten en ondersteund door de universiteit, met als voornaamste doel de universiteit te verduurzamen en studenten leiderschap en ondernemerschap bij te brengen. Een Green office zorgt voor contact tussen studenten en medewerkers van de universiteit of hogeschool. Aan de ene kant wordt de dynamiek en de kennis van studenten gebruikt om duurzame projecten uit te voeren. Daarnaast worden de contacten en continuïteit van de medewerkers gebruikt om binnen de universiteit de weg te vinden.

IkCirculeer

IkCirculeer won in 2014 de ASN Bank Wereldprijs en sindsdien zijn er grote stappen genomen. IkCirculeer is een organisatie die lessen over de circulaire economie aanbiedt aan VMBO’ers. Aan de hand van bekende producten en via rolmodellen maken ze kennis met de kansen en randvoorwaarden van een nieuwe, duurzame economie.

Onderwijs 2032

Onderwijs 2032 is een platform dat de maatschappelijke dialoog aangaat om ideeën over het onderwijs van de toekomst te verzamelen. Het Groene Brein stuurde deze brief om te laten merken dat er veel te weinig aandacht is voor maatschappelijke vraagstukken zoals duurzaamheid, vluchtelingenstromen etc.

Groene Generatie

Groene Generatie is een organisatie die zich met hart en ziel inzet voor duurzaam onderwijs. Organisatie die zich inzet voor duurzamer onderwijs door oa petities, deduurzaam onderwijs gids,  personal Sustainability Assessment Toolkit en het verdrag voor Duurzaam Onderwijs.

Stand in de politiek

En wil je weten hoe de politiek er over denkt? Lees dan deze rapportage.

afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Hoi. Mijn naam is Asceline Groot. Ik ben auteur van het boek 'Het Nieuwe Groen', co-auteur van 'Dromen voor Altijd' en werk nu aan mijn proefschrift. Het onderzoek gaat over de effecten van 'social enterprises' op consumentengedrag en grote bedrijven. Ik ben altijd op zoek naar mooie, bijzondere, concrete, een tikkeltje vage of mindblowing ideeën die onze wereld een beetje mooier maken. Om een blog over te schrijven, of mijn netwerk of kennis mee te delen. Dus twijfel niet als je rondloopt met een vraag of verzoek.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs