afbeelding van Rudy
Rudy Auteur

Werken aan een positieve verandering

Everything is learned by doing. Tijdens de zes-daagse conferentie Impact Initiative for Change brachten ik en 4 andere jongeren deze quote in de praktijk. Gedurende deze conferentie stonden persoonlijke ontwikkeling én actie centraal. De woorden 'Challenge yourself and make a social impact' motiveerden ons om de kennis die we afgelopen jaren hadden opgedaan te gebruiken.

Peacemakers

Dit was niet de eerste keer dat wij afreisden naar Caux. In 2009 en 2011 waren Laura, Asri en ik bij de conferentie ‘Learning to be a Peacemaker'. Deze conferentie bracht ons en vele andere jonge Europese moslims bij elkaar om te leren over het karakter van de profeet Mohammed als een ware peacemaker en hoe we dit karakter kunnen omzetten in actie.

Stilte voor een drukke dag

Op een warme namiddag startten we met een welkomstbijeenkomst vol internationale hapjes en kennismaking. Laura en Asri ontmoetten meteen al onze project-genoot Tahmina. En we konden direct aan de slag. De hele week hadden we een vol programma. Elke ochtend tussen 07.00 -08.00 was er Morning silent time, tijd voor meditatie, yoga of de bootcamp. Dat was niet verplicht, maar wel een heel leuk begin van de dag. Daarna zagen we elkaar in de eetzaal voor ontbijt. Om 09.00 begonnen onze dagen in de Main Hall voor een plenaire sessie. Na de plenaire sessies en de lunch werkten we aan onze eigen projecten.

Conflicten oplossen begint met goed luisteren.

Dag 1 – the art of listening

Conflicten oplossen begint met goed luisteren legde Michael Sternberg uit. Hij werkt als vredestichter in Israël en de Palestijnse bezette gebieden door gesprekken te faciliteren. Michael onderscheidt 3 niveaus van luisteren, allen even belangrijk:

  1. Authenticiteit: luister naar jezelf en erken je eigen gedachten en emoties. Vraag jezelf ‘Wat leidt mij en wat zijn mijn drijfveren?'
  2. Hou rekening met anderen: wees bewust van ideeën, behoeften, twijfels en ervaringen van anderen
  3. De relatie van de ik met de wereld

Dag 2 – the art of alignment

Ali en Kubra Gumusay leerden ons hoe je alle partijen, intern en extern op 1 lijn brengt. Begin daarbij met jezelf. De sessie mondde uit in een verfrissende blik op onszelf, een eigen, organisatie of project.

Wil je meerdere partijen bij elkaar brengen? Begin met jezelf.

Dag 3 – de klim naar boven

FairPhone gaf ons een korte geschiedenis van hun eigen klim. Van het crowdfunden van een idee naar de productie van de eerste eerlijke telefoon: ‘streef je idealen na en pak bijkomende uitdagingen met elkaar op.’

Dag 4 – Sociaal ondernemen en winst maken

Hoe bied je cacao boeren een eerlijk salaris? Henk Jan Beltman, directeur van Tony’s Chocolony legde met een flitsende presentatie uit dat winst maken helemaal niet een sociale doelstelling in de weg hoeft te staan. Stephen Brown (Global Poverty Project & Global Citizen) wil wereldarmoede terugdrinken door beleidsmakers te engageren. Brown vertelde over het belang van het creeëren van commitment in alle lagen van een organisatie.

Eigen initiatief

Voordat wij naar Caux kwamen hadden wij al gebrainstormd over ideeën en die hebben we tijdens de conferentie konden uitwerken. Als moslims en proactieve studenten en met onze vorige conferentie ‘Learning to be a Peacemaker’ als uitgangspunt, hebben we ‘Het Groene Huis’ bedacht. Ons project gaat over duurzaamheid en de Islam. Niet veel mensen weten dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt in de Islam. Dat is jammer, want er is zo veel inspiratie uit te halen! Zo staat in de Koran dat wij de balans in de wereld niet mogen verstoren (hoofdstuk 55, verzen 7-8), zo zouden we het verzorgen van de aarde dus ook als een religieuze plicht kunnen zien.

Niet veel mensen weten dat duurzaamheid een belangrijke rol speelt in de Islam. We zouden het verzorgen van de aarde ook als religieuze plicht kunnen zien.

Het Groene Huis

Wij zullen ons dit jaar inzetten om de Al-Hikmah moskee in Den Haag ‘op te groenen’ en willen ons inzetten voor meer duurzaamheid in de islamitische gemeenschap. Dit jaar begeleiden Judith van den Boogert (van VandenBoogert Mediation) en Jurrien Mammen (van SoSocial) ons in ons doel. We richten ons op het vergroenen van het gedrag van bezoekers en gebruikers van de moskee door de gemeenschap voor te lichten over het belang van groen en duurzaamheid en het goed omgaan met de aarde en haar bronnen, binnen het kader van geloof. Op den duur hopen wij dat de moskee een stimulerende rol inneemt in het aanmoedigen van de gemeenschap op het gebied van duurzaamheid, zuinig omgaan met energie, voedsel, water en afvalscheiding.

afbeelding van Rudy
Rudy Auteur

Rudy Cornelis zijn de namen die ik heb gekregen als verwijzing naar mijn beide grootvaders. De één, Anwarudin Dahlan (Rudy) komt uit Indonesië en de ander, Kees van der Aar (Cornelis) komt uit Nederland. Namen om trots op te zijn! Thuis ben ik opgegroeid met twee culturen en ik zie dat als een verrijking in mijn leven. Uit zowel de Indonesische als de Nederlandse cultuur haal ik veel inspiratie. Ze hebben mijn karakter gevormd, normen en waarden mee gegeven, mijn levensovertuiging doen ontwikkelen en mij lessen geleerd. Lessen zoals het ontwikkelen van mijn creativiteit, de zorg nemen voor je omgeving en het initiatief te nemen als je ergens in gelooft. Daarnaast geloof ik ook dat wanneer ik met de juiste intentie aan mijn principes houd en optimistisch ben in alles wat ik doe, ik mensen kan inspireren en motiveren om er een mooie, eerlijke, duurzame en betere wereld van te maken.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs