afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Welke startende duurzame onderneming krijgt jouw stem?

Deze slimme ondernemers maken kans op de ASN Bank Wereldprijs 2017!

Finalisten Wereldprijs

Weet jij al op welke finalist van de ASN Bank Wereldprijs je gaat stemmen? We zetten de 6 kansmakers voor je op een rijtje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een knuffelrobot voor een goede nachtrust of zeewier voor koeien? In totaal wordt er € 40.000 aan prijzengeld verdeeld. De jury kiest per thema één winnaar. Daarnaast gaat er één finalist met de Publieksprijs vandoor. Daarvoor kan je tussen 6 en 15 november je stem uitbrengen. Op woensdag 15 november maakt de jury tijdens een feestelijke finale (waar je bij kunt zijn!) bekend wie de winnaars zijn van de ASN Bank Wereldprijs 2017. Moge de beste winnen!

Mens en Samenleving - Somnox

Somnox heeft als missie om mensen met slaapproblemen aan een goede nachtrust te helpen. Daarom hebben ze een zachte knuffelrobot gecreëerd die onder andere de menselijke ademhaling nabootst. Zo wordt je gestimuleerd om in een rustig tempo te gaan ademen en lekker in slaap te vallen. De Somnox registreert jouw slaapstadium en past het ritme daar op aan. Verder kan de robot een slaapliedje afspelen dat automatisch stopt als je in slaap valt en je ’s ochtends weer wakker maken met een licht dat steeds feller wordt. Mede initiatiefnemer Julian Martijn Jagtenberg vertelt enthousiast:

“Het is geweldig om door een instantie als de ASN Bank op deze manier te worden gewaardeerd. Een jury en netwerk met veel expertise helpen ons een duurzame onderneming op te zetten die straks veel impact kan hebben. De prijs kunnen wij onwijs goed gebruiken voor het ontwikkelen van nieuwe prototypes, om nieuwe slaapstudies af te nemen en ons product nog beter te maken. Daarnaast kunnen we het geld goed gebruiken om mensen te attenderen op onze crowdfunding campagne. Zo hopen we op zoveel mogelijk steun en kunnen we uiteindelijk de dromen van miljoenen mensen waar maken!”

Mens en Samenleving - Refugee Team

Refugee Team Wereldprijs finalist

Refugee Team wil vluchtelingen op een vernieuwende manier laten integreren. Dat doen ze door een team van statushouders als vrijwilliger in te zetten bij allerlei sportevenementen. Zo hebben de evenementen hulp in de vorm van gemotiveerde vrijwilligers, leren statushouders nuttige vaardigheden én komen ze in contact met mede-Nederlanders en de Nederlandse werkmentaliteit. Initiatiefnemer Martijn Berghman is dolblij om in de finale te staan:

“Een plek in de finale van de ASN Bank Wereldprijs bevestigt voor ons dat onze aanpak vernieuwend en succesvol is. Bovendien is het een mooie aanmoediging om ons concept uit te breiden en onze impact te vergroten. We zijn er van overtuigd dat Refugee Team in heel Nederland kan werken. De prijs zouden we daarom willen inzetten om op te schalen naar andere gemeenten. Daarnaast willen we op een goede manier onze impact gaan meten om het effect van ons werk te kunnen aantonen en onze dienst te kunnen verbeteren.”

Natuur & Milieu - Klippa

Klippa - Wereldprijs finalist

Klippa wil de kassabon van morgen worden. Je kunt je vast voorstellen dat er dagelijks enorme hoeveelheden papieren bonnen in de prullenbak verdwijnen. Klippa heeft een applicatie ontwikkeld die je bon rechtstreeks vanuit de kassa op je telefoon zet. Zo wordt er geen papier verspild en raak je nooit meer een bonnetje kwijt. Klippa werkt via de cloud zodat je altijd op een CO2-neutrale manier je bonnetjes kunt inzien. Mede-initiatiefnemer Sven Yeelen Knegtering zegt over hun nominatie:

"Finalist worden voelt echt als een mooie waardering voor al het harde werk dat in ons product is gestoken. Bovendien is het fijn om te zien dat de ASN Bank ook de geweldige duurzame, CO2-neutrale mogelijkheden ziet die een digitale kassabon biedt. We zouden de Wereldprijs gebruiken om de eerste circa 200 winkels in Nederland gratis te voorzien van onze KlippaCast. Op deze manier voorzien we direct duizenden consumenten van het gemak van een duurzame en functionele digitale kassabon. “

Natuur & Milieu - Pure Baby Foods

Bij Pure Baby Foods hebben ze de missie om 100% plantaardige kant-en-klaar baby maaltijden te maken. Plantaardig eten is namelijk beter voor het klimaat, de gezondheid en de dieren. Wij volwassenen moeten daar flink aan wennen, maar de smaak van baby's moet nog ontwikkeld worden. Eigenlijk is het dus best logisch om deze manier van eten er direct met de paplepel in te gieten. Binnenkort kan dat met Pure Baby Foods. Zij produceren een lijn van babyvoeding die 100% biologisch en plantaardig is. Daarmee zijn ze meteen de eerste Europese vegan babymaaltijden producent. Initiatiefnemers Jasper en Sanne kijken uit naar de finale:

“We zijn erg blij! Het is een grote eer om in de voetsporen te treden van bedrijven zoals Fairphone, Seepje en Yoni. Het bevestigt dat we op de goede weg zijn. We zouden de Wereldprijs willen gebruiken om de productie van Pure Baby Foods verder op te zetten. Zo kunnen we bijdragen aan een nieuwe generatie Europeanen die vaker vers, lekker en plantaardig eet!”

Klimaatbescherming - SunData

SunData Wereldprijs

SunData wil ervoor zorgen dat de zon niet voor niets schijnt door het maximale uit je zonnepanelen te halen. Dat doen ze met een slimme zonne-energieopbrengst database. Ze geven eigenaren van zonnepanelen een gratis indicatie hoe hun zonnepanelen het doen en waarschuwen wanneer er iets aan de hand is. Zo willen zij de duurzame energieopbrengst verhogen en slim met zonnepanelen omgaan. Mede initiatiefnemer Maarten de Vlugt is trots dat ze in de finale staan:

“Het is gaaf om de bevestiging te krijgen dat we met iets relevants bezig zijn, en dat mensen begrijpen waarom het zo belangrijk is dat we dit doen. We willen graag aandacht creëren voor het feit dat het momenteel van veel zonnepanelen onduidelijk is of ze het wel goed doen. De Wereldprijs zou ons in staat stellen om nog makkelijker antwoord te geven op de vraag: hoe goed doen jouw zonnepanelen het eigenlijk?”

Klimaatbescherming - Blue Harvest 

finalist Wereldprijs Blue Harvest

Blue Harvest  wil de uitstoot van broeikasgassen door boeren van koeien terugdringen. Dat is hard nodig want die koeien kunnen er wat van! Volgens onderzoekers van de James Cook Universiteit in Australië kan een klein beetje zeewier er al voor zorgen dat de methaanuitstoot van vee wel 99% minder wordt. Nu is het een duur grapje om zeewier uit de zee te halen. Daarom gaat Blue Harvest het proberen te kweken in Blue City 010. In dit voormalige tropisch zwembad gaan ze restwarmte uit de haven gebruiken om een grote zeewier-plaag te creëren. Ondernemer Elvira de Rooij over hun plek in de finale:

"We hopen dat we zoveel mogelijk mensen kunnen laten zien dat een initiatief als dit veel impact kan hebben, en dat iedereen kan helpen om dit een succes te maken. Klimaatimpact realiseren is niet moeilijk, het is een keuze! De Wereldprijs kan ons helpen om onze pilot gefinancieerd te krijgen. Dat zou goed nieuws zijn, want er zijn al investeerders die zich gemeld hebben om te investeren in de fase na de pilot. Als mensen op ons stemmen kunnen we dus snel aan de slag met het realiseren van klimaatimpact."

Kom naar de finale!

Breng je stem uit! Al deze finalisten zijn in de race voor de Publieksprijs. Want naast de prijzen die door de jury worden uitgereikt bepaal JIJ wie er met de Publieksprijs van maximaal 5.000 euro vandoor gaat. Tussen 6 en 15 november kun je je stem uitbrengen.

En ben je na dat stemmen eigenlijk ook wel nieuwsgierig wie er met de prijs vandoor gaat? Kom naar de finale! Deze vindt op woensdag 15 november plaats in de Kunsthal in Rotterdam. Het feest begint om 17.00u met een hapje en een drankje. Het programma start om 18.30u en duurt tot 21.00u. Stuur een mailtje naar wereldprijs@voordewereldvanmorgen.nl en vertel ons met wie jij de ondernemers van morgen wilt komen ontdekken. Het aantal plaatsen is beperkt dus wie het eerst komt, het eerst maalt!

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.386 blogs