afbeelding van Willard
Willard Auteur

Welke groenten horen in de koelkast?

Afbeelding: Kromkommer

Horen uien in de koelkast? En komkommers? Courgettes blijven toch zeker wel langer vers in de koelkast? Veel huishoudens worstelen dagelijks met deze en vergelijkbare vragen. Om deze discussies voor eens en voor altijd te beslechten is hier een handig overzicht.

In de koelkast

Onderstaande groenten horen in de koelkast. Let er wel op dat je je koelkast niet te koud hebt staan, dan verliezen ze een groot deel van de smaak. Zet je koelkast ook niet te warm, want ook dan gaat de kwaliteit van de groente volledig achteruit. De gewenste temperatuur in de koelkast is tussen de 3 en 10° C.

  • Andijvie en asperges, deze blijven het langst lekker als je ze in een vochtige doek wikkelt
  • Bloemkool en broccoli
  • Champignons
  • Citroenen*
  • Koolsoorten
  • Prei
  • Schorseneren, spruiten, sla, spinazie
  • Witlof, wortelen

*Oké, je hebt gelijk. Technisch gesproken is dit geen groente, maar een vrucht. Maar hee, ook van de citroen vragen mensen zich af of hij in de koelkast hoort. Er wordt gezegd dat ze het best op kamertemperatuur bewaard kunnen worden. Maar laat je niks wijs maken! Het beste resultaat krijg je door citroenen in een plastic zak in de koelkast te bewaren. Zo drogen ze minder snel uit en je kunt ze op deze manier ongeveer een maand bewaren.

Op kamertemperatuur

Er zijn ook groenten die veel beter op smaak komen als je ze juist buiten de koelkast bewaart. Op een droge plaats op kamertemperatuur gedijen de volgende groenten het best:

  • Aubergines
  • Courgette
  • Komkommer, deze worden erg snel snotterig in de koelkast. En dat is niet lekker.
  • Tomaten**
  • Tropische vruchten*, zie citroenen. Maar dan niet in de koelkast.

**Tomaten fruit? Dacht het niet! In 1893 besliste het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten dat de tomaat voor de Amerikaanse wet als groente (en niet als fruit) moet worden beschouwd.

In een koele berging of kelder

  • Aardappelen, volgens onze bron is dit groente
  • Bonen, volgens onze bron is dit geen groente. Excuses. Ze zijn wel heel gezond. Ook belangrijk.
  • Knolselderij
  • Uien
afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.478 blogs