afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Welk ei kies jij?

Het ene eitje is de andere niet. Zó maak je jouw keuze in de supermarkt

Eieren: welke kies je? © Cala
Eieren: welke kies je? © Cala

Afgelopen zomer konden we er niet omheen: het eierschandaal. Waar je eerst nog onbezorgd een eitje opentikte bij het ontbijt, waren daar ineens termen als ‘fipronil’ en ‘besmetting’. 

Eindelijk weer eieren

Hoewel de termen inmiddels alweer zo goed als uit de media zijn verdwenen, kunnen de boeren pas weer sinds kort hun eieren afzetten. Kippenboer Kienhuis bijvoorbeeld, vertelt aan RTV Oost dat zij tienduizenden eieren moest vernietigen: “We hebben vier maanden stilgelegen. Het heeft ons een heleboel geld gekost”, vertelt boer Ingrid Kienhuis, “Maar we zien de toekomst weer positief tegemoet”. Voor hen is het dan ook extra fijn dat Jumbo en Aldi afzien van een schedeclaim bij de pluimveesector. Volgens de supermarkten heeft de sector al genoeg schade geleden – en de boeren konden er niets aan doen. De besmetting kwam namelijk doordat bestrijdingsbedrijf Chickfriend bloedluis in kippenstallen besteed met fipronil. Het bestrijdingsmiddel is in principe legaal, maar mag niet in kippenstallen worden gebruikt.

Één ei is geen ei

Kunnen we nu dan weer alle eieren met een gerust hart kopen? En waar moeten we nu voor kiezen: biologisch, rondeel, scharrel, vrije uitloop? Het is nog niet zo eenvoudig. Natuurlijk kun je besluiten om eieren helemaal in de ban te doen en te kiezen voor een plantaardig dieet. Dat is niet alleen goed voor je keuzestress, maar ook voor het milieu. Als je tóch af en toe een eitje wilt eten, kun je op een aantal dingen letten. 

De eierdoosjes zijn bijna altijd recyclebaar

Ontc-ei-feren

Op de meeste eieren vind je een gestempelde code, waaraan je kunt zien met wat voor soort ei je te maken hebt. Zie het als een extra barcode, naast natuurlijk de streepjescode op de verpakking. Door deze codes kon ook heel snel geïdentificeerd worden welke eieren besmet waren met fipronil. Wil je niet de hele code uit je hoofd leren? Kijk dan vooral naar het eerste cijfer. Deze slaat op de houderijsoort.

  • 0 = biologisch (kippen leven zo natuurlijk mogelijk)
  • 1 = vrije uitloop (ruime stal en uitloop naar buiten)
  • 2 = scharrel (kippen zitten in een stal en komen niet buiten)
  • 3 = kooi (vind je gelukkig niet vaak meer, want dit is wel heel ondiervriendelijk)

De letters daaropvolgend gaan over het land van herkomst, waarbij NL vanzelfsprekend voor Nederland staat. De andere cijfers laten het bedrijfsnummer en het stalnummer zien. Zo weet je precíés waar jouw kipje gelopen (althans, bij biologische eieren) heeft.

Rondje rondeel

Ha, je dacht dat het zo makkelijk was? Helaas niet. Er is een aantal eiersoorten dat niet precies in het rijtje past. Het bekendste voorbeeld zijn misschien de Rondeeleieren. Dit zijn officieel scharreleieren (dus code 2). De kippen leven in een rondeel: een rond systeem met een nachtverblijf, dagverblijf, bosrand en centrale kern (waar de kippen zelf niet komen). Dit zorgt voor betere leef- en milieuomstandigheden voor de kippen, maar omdat rondeel een merknaam in plaats van keurmerk is kun je ze als ‘apart geval’ beschouwen. Een andere nieuwe niet-helemaal-in-het-rijtje-te-plaatsen-ei is het ei van Kipster. Deze eieren worden in een glazen ‘serre’ (door henzelf als meest dier-, mens- en milieuvriendelijke kippenboerderij ter wereld genoemd) door 24.000 kipjes ter wereld gebracht. Ondanks deze massa is zelfs Wakker Dier te spreken over het bedrijf. De stal zit vol filters tegen fijnstof en op het dak liggen zonnepanelen. Het kippenvoer bestaat uit reststromen (oud brood, beschuit, crackers etc.): hierdoor hebben de eieren geen code 0. Daarnaast worden de haantjes (die normaal worden vergast) hier in leven gehouden en na 17 weken verwerkt tot burgers.

Kippen

Keurmerken: ja of nee?

Het heeft daarom ook zin om naar keurmerken te kijken.  Keurmerken worden niet door iedereen als positief gezien (Teun van de Keuken is bijvoorbeeld erg kritisch), maar ze geven wel gewoon duidelijkheid. De Dierenbescherming heeft het Beter leven-keurmerk in het leven geroepen. Een ei met drie sterren (de hoogste score), betekent dat de kip uitloop, meer ruimte en geen behandelde snavel heeft.  Toch zegt dit niet per se iets over de milieu-impact van deze eieren. Daarvoor kun je het beste naar eieren met het Demeter-keurmerk kijken. Deze zijn biodynamisch: er wordt, nog meer dan bij biologisch, rekening gehouden met zaken als bodemvruchtbaarheid en groeiversterking. Ook hier houden de kippen hun volledige snavels en speelt, naast de milieu-impact, dus ook de diervriendelijkheid een rol. Wil je nog een stapje verder? Kijk dan ook waar de eieren vandaan komen. De vrije uitloopeieren van Gijs worden bijvoorbeeld niet ver vervoerd, wat veel milieuwinst oplevert. Staar je hier allen niet blind op: ecologische of biodynamische eieren kunnen, zelfs als ze verder vervoerd moeten worden, milieuvriendelijker zijn, omdat ze rekening met het hele ecosysteem houden.

 

afbeelding van Jessie
Jessie Auteur

Jessie is zero waster (> 3 jaar afvalarm), blogger (www.hetzerowasteproject.nl) en ondernemer (www.anewzero.com). Ze is ervan overtuigd dat duurzaam leven ook heel leuk, makkelijk en stijlvol kan zijn en is vastbesloten om met haar duurzame (plasticvrije) lifestyle de wereld te redden.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs