afbeelding van Nanne
Nanne Auteur

Weg met al die leidingen en kabels. Ik doe het zelf wel.

Inspiratie: zelfvoorzienend wonen

Foto: sustainer homes

Energie en grondstoffen zijn niet onuitputtelijk, helaas. Op een gegeven moment is de koek op. En dan? Moeten we allemaal fietsend een dynamo aandrijven om een eitje te kunnen bakken? Dat is natuurlijk niet zo, dat weten we eigenlijk al lang. Dankzij duurzame energie, zoals wind- en zonenergie, zijn we al een stuk minder afhankelijk.

Zelfvoorzienend. Hoe?

Helemaal onafhankelijk kun je zijn in een zelfvoorzienend huis. Een huis dat helemaal zelf zorgt voor stroom en water. Zonnepanelen, wateropvang of waterpomp en een eventuele windmolen zorgen ervoor dat het huis eigenlijk niet meer aangesloten hoeft te worden op leidingen of kabels van buitenaf.  Als je daarnaast ook nog zorgt voor een eigen voedselvoorziening, kan niemand je iets maken!

Zelfvoorzienende zeecontainers

Een mooi voorbeeld hiervan zijn de sinds kort ontworpen en tot zelfvoorzienende woning omgebouwde zeecontainers. Sustainer Homes leverde onlangs de eerste containerwoningen op. Starterswoningen met een oppervlakte van zo’n dertig vierkante meter. De container kan zo worden besteld en op een plek afgeleverd worden. De woning hoeft nergens op aangesloten te worden. Zonnepanelen en windmolentjes op ’t dak zorgen ervoor dat een batterij voldoende energie opslaat om een huishouden het hele jaar van stroom te voorzien. Een warmtepomp verwarmt de boel op en water komt binnen via het dak. Regenwater? Ja, maar het wordt gefilterd en kun je daarna gewoon drinken. Al het water dat via de gootsteen of het toilet het huis weer verlaat wordt ook gefilterd en verdwijnt dan in de grond zonder dat het schadelijk is.

800.000 energieneutrale woningen

Sustainer Homes zijn niet de enige die met zelfvoorzienende woningen bezig zijn. Zo wil de provincie Brabant in 2050 maar liefst 800.000 energieneutrale woningen. Woningen die niet meer energie verbruiken dan dat er via zonnepanelen binnenkomt. De komende twee jaar starten ze al met 100 proefwoningen. Hierbij komt er als het ware een soort isolerende schil om het huis.De vijf Waddeneilanden lopen al voorop wat betreft dit thema. In 2020 willen alle vijf de eilanden stroom en water lokaal en duurzaam winnen. Iets wat Schiermonnikoog op het gebied van water al doet. De bevolking wordt hierbij nauw betrokken.

Een hele ecowijk

In het Overijsselse Olst (bij Deventer) is er al een hele zelfvoorzienende woonwijk gebouwd. Deze ecowijk van Vereniging Aardehuis telt 23 huizen, waarvan 20 in particulier bezit en 3 bedoeld voor verhuur. Energie wordt ook hier weer via zonnepanelen ingewonnen en er wordt grondwater omhoog gepompt. De dragende muren van de huizen zijn onder andere gemaakt van oude autobanden en overige muren worden gevuld met afval, zoals plastic flessen en ander onverteerbaar materiaal. Naar eigen zeggen zijn deze woningen goedkoper te bouwen dan ‘gewone’ huizen.

Het kan, maar hoeft niet altijd, een flinke investering zijn. Maar op den duur kan het zelfvoorzienend maken van je woning je in ieder geval een hoop geld besparen.

 

afbeelding van Nanne
Nanne Auteur

Ik ben Nanne Nicolasen. Een kritische en creatieve freelance journalist met ambitie. Ik schrijf graag sfeerverhalen over reizen, sport en duurzame projecten. Ook vind ik het interessant onderwerpen aan het licht te brengen door middel van diepgaande interviews en research.

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.388 blogs