afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Weet jij wat bij het plastic afval mag?

Dit jongetje twijfelt ook...

Het is de Wereld Recycle Week! Dat betekent dat je bijvoorbeeld je oude kleding naar een H&M kan brengen om te recyclen. Maar je kan ook plastic afval scheiden. Dat zorgt er namelijk voor dat plastic gerecycled kan worden. Simpel toch? Of is het lastiger dan je denkt? Weet jij wat er wel en wat niet bij het plastic afval kan?

Dit mag wel bij het plastic afval

Blisters van onder andere tandenborstels, snoeren, batterijen etc. kunnen bij het plastic afval. De kartonnen achterzijde moet je wel even verwijderen en bij het oud papier gooien, maar het plastic mag gewoon bij het plastic afval. Snoepverpakking, zoals een plastic zakje waar drop, winegums, vruchtenhartjes of andere snoep in zit, mag ook bij het plastic afval. Wil je weten wat er nog meer bij het plastic afval kan? Hier vind je een overzicht.

Dit niet

Een zakje chips mag niet bij het plastic afval, er zit namelijk een aluminium laagje in. De reden voor het gebruik van een aluminium laagje is als volgt, zonder dat laagje kan er zuurstof en vocht bij de chips komen. Door het zout dat in de chips zit, trekt het vocht aan en daarvan wordt de chips zacht. Er bestaan wel chips zakken zonder aluminium, maar die hebben een beperkte houdbaarheidsdatum. Wil je weten wat er nog meer niet bij het plastic afval kan? Hier vind je een overzicht.

Wereld Recycle Week

De Wereld Recycle Week heeft als doel om mensen bewust te maken van de hoeveelheid plastic afval en er voor te zorgen dat hier iets aan wordt gedaan. Er is de afgelopen 10 jaar meer plastic geproduceerd dan ooit te voren en een groot deel daarvan is in de natuur terecht gekomen. Dit stopt alleen als iedereen daar aan mee helpt. De Wereld Recycle Week activeert mensen om plastic te recyclen, zodat het niet in de natuur terecht komt.

Wat gebeurt er met het plastic

Miljoenen kilo’s plastic worden er in Nederland weggegooid. Het is dus belangrijk dat dit goed wordt gescheiden. Wanneer het plastic is opgehaald, wordt het gesorteerd op type kunststof. Dat wordt verwerkt tot grondstof en daarvan worden weer nieuwe producten gemaakt. Dat kan speelgoed zijn maar je ziet ook steeds vaker dat kleren van gerecycled plastic worden gemaakt. Bekijk het filmpje om te zien hoe plastic recyclen in zijn werking gaat.

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs