afbeelding van Willard
Willard Auteur

Weapon of Choice: een bijzonder programma op een bijzonder festival

Dit zijn de favoriete films van BN'ers over mensenrechten.

Denis Mukwege Documentary The Man Who Mends Women
Still uit de documentaire 'The Man Who Mends Woman', gekozen door actrice Hannah Verboom. De film toont het werk en leven van Congolees gynaecoloog Denis Mukwege

Hét internationale filmfestival over mensenrechten is natuurlijk Movies that Matter. En het komt er weer aan! Vanaf 24 maart t/m 1 april vindt het festival plaats in Den Haag, internationale stad van Vrede en Recht. Er is zóveel te zien en ons advies is: gá vooral ook veel zien. Om je toch enigszins wegwijs te maken in het bos der geweldige films, gaven we eerder al onze tips. Maar we willen nog 1 programma onder je aandacht brengen: Weapon of Choice.

Het Movies that Matter Festival komt dit jaar met Weapon of Choice. Met dit nieuwe onderdeel wil het festival de impact laten zien die een film kan hebben. Een vijftal prominente Nederlanders is gevraagd een film te kiezen waarvan zij overtuigd zijn dat iedereen die gezien móet hebben. Films die onze blik op de wereld veranderen.

Is populisme altijd kwaadaardig?

Cabaretier Micha Wertheim koos voor Bogota Change. Deze docu gaat over de hoofdstad van Colombia. Een stad vol criminaliteit, viezigheid en verkeersongelukken. Althans, tot 1995. Toen kwam de (groene) ommekeer in de stad, aangewakkerd door de opmerkelijke burgemeester Antalas Mockus. Met bijzondere politieke besluiten (mime-spelers als verkeerleiders, bijvoorbeeld) maakte de stad een stap in de goede richting. Volgens Wertheim is deze filim juist nú van belang: “Is populisme altijd kwaadaardig, of kan een charismatisch politicus met symboolpolitiek een problematische stad in een gezonde gemeenschap veranderen?”

De kracht van een individu

Hannah Verboom kiest voor The Man Who Mends Women, over het leven en werk van Denis Mukwege. Deze Congolese gynaecoloog helpt in zijn ziekenhuis al jarenlang (vaak voor eigen gevaar) vrouwen die slachtoffer zijn geworden van oorlogsgeweld. De documentaire is aangrijpend - to say the least. Ook Hannah Verboom was onder de indruk: “Deze film ontroerde mij diep. Niet alleen omdat de film de kern van veel Afrikaanse landen laat zien – de enorme natuur en potentie en de ijzeren greep van corruptie en oorlogen – maar bovenal omdat hij laat zien hoe de doorzettingskracht en overtuiging van één individu velen weer hoop geeft.”

David tegen Goliath in de Schotse natuur

Linda Polman kiest voor een modern David tegen Goliath verhaal: You've Been Trumped. In deze docu neemt een groep trotse Schotse huisbezitters het op tegen een beroemde magnaat - en inmiddels president: Donald Trump. De Amerikaans miljardair wil een luxe golfresort bouwende, midden in een van de laatste ongerepte stukken natuur in Groot-Brittannië. Een meeslepend en soms ontroerend portret van een arm, maar trots dorp in Schotland dat moedig in verzet kwam. Polman: "Mens en natuur worden uit de weg gebulldozerd, maar kracht en humor van de dorpsbewoners blijven recht overeind.”

Haal je kaart!

Ook Sanne Vogel (I, Daniel Blake) en Sylvana Simons (Crash) kozen een film. Voorafgaand aan de vertoning, worden zij in de zaal live geïnterviewd over hun leven, werk en keuze voor deze specifieke film. Het volledige programma staat inmiddels online en de kaartverkoop is gestart.

Ben je klant van ASN Bank, dan krijg je twee kaartjes voor Movies that Matter (voor dezelfde voorstelling) voor de prijs van één (€ 10). Je dient hiervoor aan de kassa je ASN Wereldpas te laten zien of gebruik te maken van de actiecode ASN2017 bij je online bestelling. Waar wacht je op? Beloon jezelf en haal die kaart!

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs