afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Wat je niet mag missen: #DDW15

Op de Dutch Design Week vind je ideeën voor de toekomst

Van 17 oktober tot en met 25 oktober vindt de veertiende Dutch Design Week plaats in Eindhoven.

Met dit jaar als thema 'What if...' benadrukt de organisatie de verbeeldingskracht van de ontwerpers. Martijn Paulen, directeur DDW: ‘Designers denken na over hoe we straks leven en samenleven. Zij durven alles te bevragen, te dromen van een ander antwoord en dat vorm te geven. Zo leggen ze de basis voor innovaties van de toekomst.’ aldus het persbericht. The place to be dus, als je geinspireerd wilt raken door ontwerpen voor de wereld van morgen. Er zijn 2400 deelnemende ontwerpers op 80 locaties te bezichtigen. Wij selecteerden er een paar voor je.

Koken op zonne-energie

Solari is een moderne, brandstofvrije, en vervuilingvrije draagbare zonne-energie kookplaat die een alternatief biedt voor de bestaande inefficiënte, dure, en schadelijke methoden om met een open vuur te koken. Next Generation Sustainable Outdoor Cooking

Verbouw je eigen voedsel

Gebruik een glas dat je niet meer gebruikt, zet daar boven op een van de beschikbare PLANTATION vormen en geniet van je eigen minikas

Biobased wonen

Het ontwerp van Ddacha richt zich op de vijf zintuigen: zicht, geur, gehoor, smaak en tast. Het prototype (de DDacha8) is heel compact ontworpen. Het is een woonhuis voor een of twee personen. Het ontwerp is gelijkvloers. Daarom is de DDacha ook geschikt als starterswoning, mantelzorgwoning, als werkruimte of atelier aan huis, als gastenverblijf en als vakantiewoning.

Circulair bouwen

In de circulaire fabriek  kun je zien hoe wonincorporatie 'Woonbedrijf' circulair wil gaan werken. Bijvoorbeeld door materiaal dat bij sloop- en renovatiewerkzaamheden vrij komt te hergebruiken in nieuwe producten en toepassingen

De auto van de toekomst

De auto van de toekomst is zelfrijdend, duurzaam, recyclebaar en biedt daarnaast ruimte voor andere activiteiten. Dat blijkt uit de diverse ontwerpen van jonge designers voor de Volvo Design Challenge.Tijdens deze designwedstrijd lieten ontwerpers zich inspireren door de snelle technologische ontwikkelingen in de auto-industrie. De competitie werd gewonnen door de Arnhemse designer Lilian van Daal met haar 3D-geprinte autostoel van dennenhout die volledig recyclebaar is

Circular Fashion Expo

Ook op het gebied van mode van de toekomst is er veel te zien tijdens de Dutch Design Week. Zo kun je bij Plug-in-city bij de expo 'Anders' bijvoorbeeld Smart Workwear dragen en direct directe response krijgen op basis van je houding en bewegingen. Plug-in-city in THE CIRCULAR BUILDING is een initiatief van MVO Nederland-partners Studio Bas Luiting en bygg architecture.

Fairphone journey

Bezoek ook zeker de Fairphone booth in het Klokgebouw. Fairphone brengt deze herfst de Fairphone 2 op de markt met een revolutionair modulair ontwerp. De nieuwe smartphone geeft gebruikers ongekende mogelijkheden om het toestel te openen en te repareren zonder technische voorkennis. Dit ontwerp geeft eigenaren meer verantwoordelijkheid om de levensduur van hun telefoon te verlengen. Op de stand van Fairphone kun je de modulaire mobiel bekijken en zelfs uitproberen: zet zelf de onderdelen in en uit elkaar en maak kennis met deze eerlijke telefoon die wel 3 tot 5 jaar meegaat.

Een off-grid huis in een scheepscontainer

"De Sustainer Home: een verfrissend nieuwe kijk op duurzaam wonen in de 21ste eeuw: een combinatie van de nieuwste technologie en uitgesproken design. Binnen de ruimtelijke grenzen van een gebruikte scheepscontainer, creëerden wij een off-grid huis, zonder aansluitingen van riool, water, elektriciteit of gas. Deze “draadloosheid” biedt een ongekende vrijheid: geen hoge kosten voor levensonderhoud, energierekeningen en een mogelijkheid te leven waar je maar wilt. Door de sterkte van de scheepscontainer te benutten, kan een Sustainer Home eenvoudig opgetild en verplaatst worden naar plekken waar het voorheen niet mogelijk of te duur was om te wonen en te bouwen, zoals een dak of een afgelegen plek in de natuur. Maak van de wereld je achtertuin!

Vrijheid en duurzaamheid is ook in het interieur het sleutelwoord. Zo biedt het speciaal ontworpen slimme opbergoplossingen en door te achterwand te perforeren kunnen er waar gewenst schappen, haken of plantenhouders worden ingeplugd." Op het Ketelhuisplein zijn de Sustainer Homes  te bewonderen. 

Zeewier als basis voor textiel

Wist je dat je van zeewier prachtige kleuren textielverf en garen kunt maken? In de Smalle Haven vind je 'De kleuren van de Oosterschelde', een expositie van Studio Nienke Hoogvliet en Xandra van der Eijk. "In het vervolg op de collectie Sea Me van Nienke Hoogvliet, startte zij met Xandra van der Eijk een onderzoek naar de toepasbaarheid van algen en zeewier in textiel. Samen oogstten zij meer dan tien verschillende wieren in de Oosterschelde en maakten met de oogst een uitgebreid kleurenpalet, representatief voor het Nederlandse kustlandschap."

Graduation show

De lichting afgestudeerden 2015 van Design Academy Eindhoven hebben geprobeerd het hoofd te bieden aan de realiteit van de complexe cultuur waar ze zich in bevinden. In deze zoektocht hebben ze omgangsvormen en alternatieven ontworpen voor een uiteenlopend aantal problemen die betrekking hebben op wereldwijde samenlevingen, zoals kwesties met verhouding tot ras en afkomst, dematerialisatie, het humaniseren van technologie en tactiliteit.  Je vindt de afstuudeerprojecten in de Witte Dame.

Hierboven vind je een greep uit de vele inspirerende exposities die te bewonderen zijn op de DDW. Heb jij je programma al samengesteld? We horen graag jouw tips voor een mooie route op de DDW. Stuur ze naar team@voordewereldvanmorgen.nl.

 

afbeelding van Kathelijn
Kathelijn Auteur

Online communitymanager | B.Bloom | graag in de natuur | fan van duurzame innovatie | legt mooie avonturen vast op de gevoelige plaat | altijd op zoek naar mooie en inspirerende verhalen en ideeën voor een betere wereld | Eindhoven | www.buro-bloom.online

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.383 blogs