afbeelding van Susanne
Susanne Auteur

Wat geef je écht?

Het is alweer december: Susanne maakt de balans op.

Uitzicht langs de waterkant
Een ommetje in de zon.

December, de maand waarin de dagen kort en koud zijn. De maand waarin we warmte en licht bij familie en vrienden zoeken. De maand waarin we terugkijken naar het afgelopen jaar en plannen maken voor het nieuwe. Susanne maakt de balans op.

Cadeautjes, cadeautjes, cadeautjes

December is ook de maand waarin we elkaar overladen met presentjes. Vanavond, tijdens het Sinterklaasfeest en aan het einde van de maand, als er op magische wijze weer stapels cadeautjes onder de kerstboom verschijnen.

Met een beetje goede zin, maak je met jouw geefgedrag natuurlijk al slimme keuzes. Eerder gaven we je tips voor de leukste duurzame cadeautjes en lieten we zien hoe je alles mooi inpakt met zo weinig mogelijk afval. En met een beetje creativiteit geef je nog een extra twist aan jouw kerstinkopen. In plaats van een fysiek pakje geef je bijvoorbeeld een leuke ervaring - een dagje uit, een concertbezoek, een workshop of massage - cadeau. Want geven hoeft niet perse over spullen te gaan, het is het delen van jouw intentie dat telt. 

Een maand van bezinning

Voor mij is deze maand ook het moment om stil te staan bij wat ik écht geef. Even los van alle pakjes en presentjes. Wat ik daarmee bedoel? Alles wat ik dagelijks doe en laat, heeft invloed om de wereld om me heen. Van groot naar klein, en andersom. Een daarmee geef ik iedereen in mijn buurt (en de rest van de wereld) dagelijks een cadeautje. Of niet natuurlijk. En dat maakt het verschil.

Dus los van de praktisch vraag: ‘Wat geef ik mijn neefje en nichtje voor kerst?‘ gebruik ik deze lange winteravonden om na te denken over wat ik belangrijk vind. ‘Wil ik een zorgverzekering die lekker makkelijk is in de administratie, maar een dochteronderneming heeft die verzekert op basis van principes die recht tegen de mijne indruisen? Heb ik echt een nieuwe outfit nodig voor Oud & Nieuw? Geef ik mijn almost-vegan-diet een nieuwe kans? en Met welke van mijn nieuwe projectideeën kan ik echt iets toevoegen aan de wereld van morgen?’ Zo maak ik plannen voor komend jaar. 

Vandaag is de dag

Natuurlijk hoort het er een beetje bij, die goede voornemens. Maar om ze niet meteen in de 2e week van februari te zien stranden, begin ik er vandaag al mee. Een nieuwe gewoonte kost immers ergens tussen 3 weken en 3 maanden om routine te worden. En keuzes voor de toekomst, die maak ik natuurlijk vandaag en niet dan pas.

Dus: weg van deze laptop en op naar een ommetje in de zon. Om een gezond en eerlijk broodje te halen met wat plant-based beleg, om met een grote boog om de altijd verleidelijke boekenwinkel heen te lopen, en om simpelweg open en vriendelijk te zijn tegen iedereen die ik tegenkom vandaag.  Was alles maar zo makkelijk.

Ieder het zijne

Dat wat je geeft aan je omgeving is voor iedereen verschillend, en zo moet het ook zijn. Niemand is hetzelfde. Maar zodra jij weet wat je belangrijk vindt, wordt keuzes maken steeds makkelijker. En leuker. Dan weet je wat je écht geeft!

afbeelding van Susanne
Susanne Auteur

Freelance programmamaker & Ideeënfontein | Schrijft, fotografeert & presenteert | Kunst & Design, Duurzaamheid, Social & Innovatie | Nieuwsgierig sinds 1979

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs