afbeelding van Dine
Dine Auteur

Wat gebeurt er na het winnen van de Wereldprijs?

Nadia Remmerswaal bij de pitch voor de ASN Bank Wereldprijs
Nadia bij de pitch voor de ASN Bank Wereldprijs

De 29-jarige Nadia studeerde in 2015 Cum Laude af met haar project Tra-Digitale Hybride aan de Technische Universiteit Delft. Niet veel later won zij de Wereldprijs in het thema Veiligheid en Sociale Cohesie. Vanaf toen is alles in een sneltreinvaart gegaan. Wij spraken met haar.

Je hebt in 2015 aan de ASN Bank Wereldprijs meegedaan met de Tra-Digitale Hybride, kun je kort iets over je project vertellen?

Het project heet nu CAST formwork system. Zoals de naam al zegt gaat het om een “formwork” dus de mal waarmee het skelet van een huis gemaakt wordt. In de bouw heet dit een bekistingssysteem (formwork). Nadat ik in verschillende sloppenwijken ben geweest overal ter wereld, wilde ik iets bedenken op de onveilige situatie. De zelfgemaakte huizen bezwijken vaak door natuurrampen. Bovendien willen mensen graag in de hoogte bouwen. Met CAST formwork system kunnen mensen zelf goedkoop, makkelijk en veilig een betonnen skelet storten.    

Op het moment van dit interview is het 9 maanden geleden dat je de ASN Bank Wereldprijs won, wat is er sindsdien gebeurd?

Nadat ik het bedrag van 8.000 euro won ben ik nog tweemaal in de prijzen gevallen. Zowel de STW Open Mind Challenge als de 3TU Bouw Lighthouse erkennen de kracht van mijn project. Met zoveel steun kan het niet lang meer duren voor het eerste skelet staat!

Wat kunnen we de komende tijd van je verwachten?

In februari ben ik met mijn team gestart met het prototype die in de week van de bouw gepresenteerd zal worden. Hij wordt ongeveer 3x3x3m dus best een behoorlijk huis! We hebben toestemming gekregen het skelet te storten bij the Green village in Delft. Het oude terrein van bouwkunde is het nieuwe speelterrein van wetenschappers. Na de presentatie zal het skelet misschien blijven staan en kunnen andere wetenschappers daarmee experimenteren.

Wauw, je hebt het al over jouw team! Dat gaat hard.

Ja, omdat ik door de beurs van TU Delft en het samenwerkingsverband met de TU Eindhoven een contract heb, mogen afstudeerders officieel bij mij afstuderen. Het ene moment zit je zelf in het proces, het andere moment begeleid je anderen ermee, haha! Dat kan voor hen natuurlijk heel fijn zijn, omdat ik precies begrijp hoe dat in z’n werk gaat.

Wat heb je vooral aan de Wereldprijs gehad?

Het was heel fijn om hulp van coaches te hebben en te kunnen oefenen met mijn pitch. Ik begon pas echt met het businessmodel schrijven door het proces, omdat ik normaal gesproken vooral met de technische kant bezig was. Dat heeft me enorm geholpen. Bovendien zegt het wel wat als je de ASN Bank aan je naam kan koppelen, vind ik.

Wat vond je uitdagend?

Tijdens het Wereldprijstraject werd ik echt aan het denken gezet hoe ik een bedrijf kon maken van mijn project. Voor mij heel anders, omdat ik wetenschappelijke wedstrijden gewend ben. Ik werd dus uitgedaagd mijn ontwerp op de markt te zetten.

Heb je nog leuke contacten overgehouden?

Het juylid Gerd heeft mij aan een aantal hele interessante mensen voorgesteld. Mede dankzij hem mocht ik spreken op een evenement waar belangrijke contacten aanwezig waren. Verder kom ik sommige deelnemers nog steeds tegen, omdat zij in het zelfde wereldje zitten: Gert van Sustainer Homes en Jan van Kartent. Waar ik vooral heel trots op ben en ongelofelijk dankbaar is dat ik vanwege de Wereldprijs een TED talk mocht doen!

Benieuwd naar de inspirerende TED Talk van Nadia? Bekijk hem hieronder!

 

afbeelding van Dine
Dine Auteur

22-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Passies liggen bij koken, filosofie en fitness. Tijdens mijn afstuderen focus ik op het bevorderen van afvalscheiding en -reductie. Heb je tips?

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs