afbeelding van Sonja
Sonja Auteur

Waste less, eet lekkerder

Als vanouds heerst in café de HeteBrij in Zwolle een heerlijk huiskamer gevoel. Map Renes van FrisGroen organiseert hier regelmatig DuurSaam Café Zwolle: bijeenkomsten die in het teken staan van duurzaamheid en samenwerking. Deze avond draait om eten. Food, familiy en guerrila!

What a waste

Lotte Sluiter van FoodGuerilla bijt het spits af: In Nederland verspillen we veel te veel voedsel. Met elkaar gooien we zo’n 4,4 miljard euro per jaar de prullenbak in. 2,4 miljard beland bij de consument in de vuilnis, 2 miljard is voor rekening van restaurants, bedrijven etc. Als we die 4,4 miljard eens aan Rutte zouden geven… Nee zonder grapjes, zonde, écht zonde. FoodGuerilla zet zich in om ons bewust te maken. Met acties als More Meatless Mondays en Damn Food Waste bestormen zij consumenten. Fill bellies, not bins!

Met elkaar gooien we zo’n 4,4 miljard euro per jaar de prullenbak in. 2,4 miljard beland bij de consument in de vuilnis, 2 miljard is voor rekening van restaurants, bedrijven etc.

Waste less

Lotte geeft in Zwolle concrete tips om thuis minder te verspillen. Het blijkt zo simpel!

  • Weeg af hoeveel je nodig hebt
  • Bedenk voor je boodschappen gaat doen wat je nodig hebt
  • Let op de houdbaarheidsdatum
  • Eet je kliekjes op
  • Gebruik je vriezer

Houdbaar

De datum bijhouden is ook een manier om slim om te gaan met je boodschappen. Ten minste houdbaar tot is een kwaliteitsgarantie. Na deze datum is het voedsel vaak nog prima te eten. Gebruiken voor betekent dat je ook echt voor deze datum het eten moet opeten.Je kan je groenten en versproducten natuurlijk ook zo vers mogelijk inkopen. Bij de boer via webshops als deze. Behalve supervers eten, hoeft je voedsel niet eerst naar distributiecentra en winkels te reizen. Dat scheelt veel C02! Op de site van Damn FoodWaste vind je meer handige tips voor het milieu, gezond eten én je portemonnee.

Ten minste houdbaar tot is een kwaliteitsgarantie. Na deze datum is het voedsel vaak nog prima te eten. Gebruiken voor betekent dat je ook echt voor deze datum het eten moet opeten.

Familiewaarden

Ook mooi: samen bereik je meer. FoodGuerilla gebruikt de kracht van samenwerken. Initiatieven als Foodsharing, Proviandruil en The Good Family werken immers allen aan minder verspilling op hun eigen manier.Tom van de Beek is vanavond aanwezig namens The Good Family. Hij neemt met ons ‘nieuwe familiewaarden’ door. En nee, daar vallen we niet van in slaap. Nieuwe ouders raken niet ineens hun groene hart kwijt, maar de verandering van een jong gezin maakt het soms lastig om ook zo cultural, creative, duurzaam te doen. Als nieuwe moeder weet ik zelf dat duurzame ambities door de drukte en hectiek van een baby soms op een wat lager pitje komen. En daar komt deze goede familie om de hoek kijken: The Good Family biedt allerlei handige tips voor jonge gezinnen die duurzaam willen leven. Zo kan je je blijven inzetten voor een mooie en leefbare wereld, waarin je kinderen opgroeien.

Jonge gezinnen zijn essentieel in de transitie naar een duurzaam leefbare wereld, omdat ze als consumenten een grote stem hebben met hun portemonnee, en als ouders de toekomstige generatie opvoeden met nieuwe normen, waarden en ideeën. 

Transitie

Jonge gezinnen zijn essentieel in de transitie naar een duurzaam leefbare wereld, omdat ze als consumenten een grote stem hebben met hun portemonnee, en als ouders de toekomstige generatie opvoeden met nieuwe normen, waarden en ideeën. Waar ik zelf ook enthousiast over ben: The Good Family wil invloed uitoefenen op de overheid en het bedrijfsleven. Ga ervoor!

Guerrilla

De avond wordt perfect afgesloten: Joan Flikweert van Guerrilla Gardening Zwolle houdt geen lang verhaal, maar voegt daad bij woord. We reppen ons naar buiten om daar, ’s avonds in de schemering en midden in de stad, bloemetjes te planten. Hopende dat ze net als alle mooie woorden en inspirerende ideeën van vanavond vruchtbare grond mogen vinden.

afbeelding van Sonja
Sonja Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs