afbeelding van Prawien
Prawien Auteur

Wasmachine kapot? Skype een monteur!

Monteur op Afstand
Monteur op Afstand

Een paar maanden geleden zijn ruim 200 projecten ingediend voor de Wereldprijs. Inmiddels maken nog 20 projecten kans op de Wereldprijs in een van de 4 categorieën. De deelnemers zijn een intensief traject ingegaan om hun plannen voor een betere wereld concreter en duidelijker te maken. Zo ook Jelle van Monteur op Afstand: hij wil dat witgoed minder snel wordt vervangen, door reparatie aantrekkelijker te maken.

Wat is de kern van Monteur op Afstand?

Vaak wordt witgoed vervangen, terwijl het nog best te repareren is. Maar reparatie betekent ook vaak dat monteurs naar klanten toegaan. Van te voren heb je geen garantie op resultaat maar wél op voorrijkosten. Monteur op Afstand biedt contact met monteurs uit je eigen regio via Skype of FaceTime. Via dit beeldgesprek maken zij een analyse van het probleem. Zo voorkom je voorrijkosten en kan je beter inschatten of een monteur langs moet komen. Simpele reparaties als het verschonen van een filter kan je zelfs op deze manier zelf uitvoeren.

Hoe gaat het in zijn werk?

Stel je voor je wasmachine houdt ermee op. Je legt contact met een monteur bij jou in de buurt via Monteur op Afstand en legt je probleem voor aan de monteur. Via Skype of FaceTime ga je samen op zoek naar de oorzaak van het probleem. Als het een simpel iets is of iets wat je zelf kunt vervangen of oplossen ga jij daarna aan de slag. Je betaalt de monteur voor zijn advies en koopt zelf eventueel de materialen. Je bespaart natuurlijk op de uren en voorrijkosten van de monteur. De monteur bespaart zelf op reistijd en gaat zelf verder met andere klussen. Samen bespaar je ook de CO2 uitstoot van de monteur. Mocht je probleem ingewikkelder zijn, of echt de vakkundigheid van een monteur nodig hebben, dan spreek je met de monteur af.

Hoe kwam je op het idee van dit project?

Ik had zelf een probleem met het warm water van mijn douche. Erg vervelend, maar de voorrijkosten weerhielden mij ervan om een monteur te laten komen. Uiteindelijk heb ik zelf uren op google gezocht en zelf het probleem gevonden en opgelost. Ik moest de warmwater sensor vervangen. Dit kostte me maar €20,- maar ook veel zoekwerk. Nu, 2 jaar later, werkt de douche nog steeds goed, dus ik weet zeker dat op deze manier ook andere mensen zelf aan de slag kunnen eenvoudige huishoudelijke reparaties uit te voeren. Door echte monteurs te koppelen aan de vragen van mensen voorkomt Monteur op Afstand het zoekwerk en eventuele verkeerde diagnoses. En in gevallen dat een monteur echt zelf aan de slag moet weet je in ieder geval van te voren waar je aan toe bent!

In jouw categorie zijn nog 4 andere projecten die meedingen naar de Wereldprijs, waarom gaat Monteur op Afstand winnen?

De andere projecten bieden ook oplossingen voor besparen op energie. Maar behalve een behoorlijke besparing op vervoer, kosten en afval biedt Monteur op Afstand ook een manier om mensen meer zelfredzaam te maken. En ook monteurs hebben voordeel bij Monteur op Afstand: zij besparen op reistijd en kunnen op een andere manier gaan werken. Zij hoeven alleen nog maar op pad voor de ingewikkeldste klussen. Heel veel producten worden weggegooid en vervangen. Als mensen laagdrempeliger en goedkoper de expertise van monteurs inzetten levert dit een enorme besparing op! Kortom: zowel klant, monteur en de planeet hebben voordeel bij Monteur op Afstand.

En als je de Wereldprijs wint?

De deelname heeft me al heel ver gebracht. Door het werven van stemmen kreeg ik veel reacties uit mijn omgeving, een goede motivatie! Mijn nichtjes hebben heel actief stemmen voor mij geworven, zij zijn echte ambassadeurs. De coaching heeft me geholpen mijn concept te verbeteren. En als Monteur op Afstand wint dan investeer ik het bedrag in de uitrol van mijn concept.

afbeelding van Prawien
Prawien Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.386 blogs