afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Wake up, you need to make money!

Op zoek naar een verdienmodel voor je social enterprise? SIINC helpt je verder!

Hoe kun je als social enterprise geld verdienen en ook impact creëren? Een lastige vraag. Geld en middelen spelen vaak een nog te belangrijke rol om echt verschil te maken. Ruben Walker van African Clean Energy wil ons kennis laten maken met een verdienmodel dat verder gaat dan de verkoop van het product.

Ruben Walker is Commercial director van African Clean Energy. Een bedrijf dat een bijdrage levert aan het terugdringen van CO2, het bestrijden van armoede én het terugdringen van het sterftecijfer door rookvervuiling. En dit allemaal door het maken en verkopen van hun kookstel, de ACE 1 in Afrika & Azië.

African Clean Energy

De ACE 1 is een kookstel waarbij je landbouwmateriaal als brandstof kan gebruiken. Hoe het werkt? Een zonnepaneeltje zorgt ervoor dat een ventilator in het kookstel gaat draaien. Hierdoor komt er meer zuurstof in het kookstel waardoor uiteindelijk het kookstel van binnen extra opwarmt. Doordat het vuur heter is dan bij een gewoon kookstel vergast de brandstof geheel rookvrij. De ACE 1 zorgt ervoor dat er 70 % minder brandstof nodig is voor het koken van een maaltijd. Er zijn verschillende brandstoffen die bruikbaar zijn voor het opwarmen van het kookstel; gedroogde mest, hout, bamboe, maiskolven, alles wat brandbaar is kan ervoor zorgen dat het kookstel draait.

Naast koken, kan het apparaat je ook in andere energiebehoeftes voorzien. Zo kun je met een USB-kabel je telefoon en andere kleine elektrische apparaten opladen. Het mogelijk maken van het opladen van elektrische apparaten kan veel sociale impact creëren. Indirect zorgt de ACE1 er bijvoorbeeld voor dat een scholier zijn huiswerk kan doen terwijl het al donker is. Hiermee is de impact van één kookstel groter dan alleen die warme maaltijd.    

‘Op dit moment loopt African Clean Energy ‘gewoon’ op commerciële verkoop’ aldus Ruben. ’ Op deze manier kunnen we een heel gezond bedrijf opbouwen. Maar energie-armoede is een groot probleem dat gezondheids-, milieu- en sociale schade creëert. Als we binnen afzienbare tijd daadwerkelijk dit energie-armoede probleem de wereld uit willen helpen is er meer geld nodig.’ 

SIINC

Ruben is voorstander van SIINC, Social impact incentives. Een financieel model dat ontwikkeld is door een Duitse Denktank. SIINC is een mogelijke aanvulling om naast het commerciële model social enterprises op grote schaal invloed te laten uitoefenen. Met dit model verdienen ondernemingen geld door de impact die zij creëren.

Hoe werkt het?

‘De maatschappij moet externe factoren leren prijzen, op dit moment betalen wij alleen voor een product en niet voor de impact van dat product’ aldus Ruben. Met het SIINC model worden de positieve externaliteiten (impact) van een onderneming gemeten. Dit doen zij door hier een financiële waarde aan toe te kennen. ‘Tegenwoordig zijn er genoeg moderne technologieën waarmee de impact van een product gemeten kan worden.’ NGO’s krijgen nu vooraf geld om impact te creëren, terwijl bedrijven dit vaak al aantoonbaar doen – in een bepaald gebied, rondom een bepaald thema. ‘Waarom draaien we dit niet om en krijg je geld uit een fonds wanneer je daadwerkelijk hebt bewezen dat je een verschil gemaakt hebt’.

Leuk idee, maar waar komt het geld vandaan?

Dit kan uit verschillende hoeken komen, bijvoorbeeld stichtingen, overheden of particulieren. In plaats van doneren aan een organisatie die zich alleen richt op de goede daad, kun je dit geld bedrag ook storten naar een sociale onderneming. Doordat de impact een waarde heeft kun je direct zien, welke organisatie de meeste impact levert voor jouw geld.

Wat doet de sociale onderneming met het geld?

Doordat deze ondernemingen extra geld krijgen naast hun commerciële verkoop kunnen zij sneller aankloppen bij investeerders. Die investeerders zien minder risico doordat er ook investeringen uit het SIINC systeem aanwezig zijn. Door de inkomsten van SIINC en de eventuele investeerders, kan een bedrijf sneller opschalen en de impact van hun product vergroten.

Hoe zou dit werken met de ACE1?

Met de ACE1 wordt er op meerdere factoren impact gecreëerd, bijvoorbeeld armoede/gezondheid/milieu. Wanneer al die factoren gewaardeerd kunnen worden door het SIINC systeem, krijgt African Clean Energy geld voor hun impact. Doordat zij structureel dit geld krijgen kunnen zij hun product nog verder verspreiden waardoor hun impact nog groter wordt.

Zelf een idee over SIINC?

African Clean Energy is op dit moment in een verkennende fase wat betreft SIINC. Kun jij ons nog meer vertellen over SIINC of wil je graag een bijdrage leveren? Reageer hieronder en misschien kunnen we SIINC een stapje dichterbij brengen.  

afbeelding van Maartje
Maartje Auteur

Stagiair Voor de Wereld van Morgen. Is fan van healthy seas sokken & Food huggers. Eet geen vlees, met uitzondering van haar jaarlijkse hamburger.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.473 blogs