afbeelding van Dine
Dine Auteur

Waarom sneeuwt het niet meer in de winter?

De nationale klimaatwet is voor vele mensen een droom die uitkomt. Er moet ook echt wat gebeuren, willen de komende generaties nog in Nederland blijven leven. We vergeten ondertussen bijna wat de Elfstedentocht is door het veranderende klimaat. Maar wat is het klimaatprobleem eigenlijk? Wat doet de regering daaraan? En wat kunnen banken daaraan doen?  Dát lees je hier.

Is het klimaat echt een probleem?

Veranderingen in het klimaat zijn heel normaal. Waar maken we ons dan zo druk om? Het probleem is dat de aarde extreem opwarmt. Dit komt door toename van CO2 uitstoot en het tekort aan bomen en planten om dit weer op te vangen. CO2 komt vrij bij de verbranding van fossiele brandstoffen, zoals olie en aardgas. Het overmatige transport, de industrie, het verkeer en de consumptie van de huidige maatschappij zorgen voor de sterkte groei in de uitstoot. Zolang CO2 niet genoeg wordt opgevangen en de stof wel in grote mate vrij blijft komen, blijft de warmte in de atmosfeer hangen. Het verdere verhaal is bekend: ijskappen smelten, het waterpeil stijgt en het weer wordt gekker; hevige stormen, maar ook meer hittegolven bijvoorbeeld. Dat is gevaarlijk voor mens en dier!

De regering waagt zich aan een oplossing

Volgens Jesse Klaver, partijleider van GroenLinks, zijn wij de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering merken en de laatste die haar kunnen stoppen. Diederik Samsom vult Jesse Klaver aan: 'Het is voor de toekomstige generaties van levensbelang dat we nu snelheid maken.' Daarom komen zij met een klimaatwet. De klimaatwet richt zich op het reduceren van CO2 uitstoot van onder andere het verkeer, de bouw, de landbouw, ICT en afvalverwerking in Nederland. Dit nieuws komt in aanloop naar de klimaattop in Parijs, waar wereldleiders,gaan nadenken over hoe we het klimaatprobleem bestrijden.

Wat hebben banken met het klimaat te maken?

Wist je dat jouw geld niet stilstaat als je het op de bank zet? Of je nu geld op je betaal - of spaarrekening hebt staan, de bank is tijdelijk beheerder van jouw centjes. Daarom is het belangrijk om te weten waar jouw bank in investeert! Duurzame banken, zoals de ASN Bank, geloven en investeren in duurzame energie, innovaties en energiebesparing om een steentje bij te dragen aan ieders toekomst. De ASN Bank gaat bijvoorbeeld haar klimaatambitie presenteren op de klimaatconferentie (COP21) in Parijs. Deze ambitie houdt in dat alle investeringen in 2030 netto klimaatneutraal zijn, en zo wil de bank andere instellingen inspireren. Ben je benieuwd hoe de ASN Bank precies haar doelstellingen behaalt? Check het filmpje!

Wat kun jij doen?

Wil jij ook dat de klimaatconferentie in Parijs een succes wordt? Steun dan de Nederlandse delegatie met jouw stem en post een selfie met de Groene Top Trein op Facebook of Twitter met #DGTT. De Groene Top Trein gaat van Haarlem tot in Den Bosch het hele land door op vrijdag 27 november 2015.

Zelf kun je natuurlijk ook helpen in je dagelijkse leven het klimaatprobleem terug te dringen. Lees de blog met verrassende tips!

Benieuwd naar meer over klimaatbescherming en de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied? Lees dan snel onze pagina over alles wat je over klimaatverandering wilt weten.

afbeelding van Dine
Dine Auteur

23-jarige Haarlemse wil het liefst afval, dierproeven en de bio-industrie de wereld uit helpen. Ik ben dagelijks bezig met plantaardig eten en minimalisme en ik ben super gek op hondjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.383 blogs