afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

Waarom Let's go green in je boekenkast moet liggen (en waarom je het ook moet lezen)

Sustainable Susan schrijft enthousiast en vakkundig over allerhande weetjes voor een duurzaam huishouden.

De redactie van VDWVM (Ruth) keurt Let's go green.
De redactie van VDWVM (Ruth) keurt Let's go green.

Duurzaamheid is hot. Er is haast een wildgroei aan tips en tricks om je footprint zo klein mogelijk te houden. Hoe vind je je weg nog voor jouw duurzame leefstijl? Met een groot enthousiasme en passie, schreef 'Sustainable Susan' het boek Let's Go Green, een Handboek voor iedere duurzame Nederlander. Waarom moet je dit lezen?

Let's go green?

Het boek sprankelt, alleen al door de afwisselende opmaak. Cijfers over de milieubelasting van vlees versus soja, infographics en achtergrondverhalen wisselen elkaar lekker vlot af: het barst van de interessante info. Daarmee is het boek kwalitatief (gegronde, degelijke informatie) én kwantitatief (harde cijfers van betrouwbare bronnen) een echte aanwinst voor je boekenkast. Eigenlijk zijn de onderwerpen die het boek behandelt heel simpel. Maar dat is toch precies wat je nodig hebt? De CO2-zuiverende werking van bos, welke keurmerken betrouwbaar zijn, wat supermarkten doen aan duurzaamheid, de benenwagen en heel veel andere soorten vervoer en kleding passeren de revue. 

Een Bijbel voor de duurzame mens

Sterk vind ik dat Susan heel nuchter is. Duurzaamheid is het doel, maar wij mensen zijn bij voorbaat al verspillers. Boodschappen doen belast de aarde, winkelen an sich is gewoon niet duurzaam, kinderen op de wereld zetten ook niet. Maar als je deze dingen nou eenmaal doet, hoe kun je er dan het beste van maken? Dat vertelt Susan je. Dat kinderkleding vaak gemaakt is van hevig bespoten katoen, en dat een blikje tomatenpuree weekmakers bevat omdat er plastic aan de binnenkant van het blik zit, wist ik niet. Meubels in de kinderkamer 'ademen' de stoffen waarvan ze gemaakt zijn, vaak is dat van het chemische formaldehyde. Daarom kun je het beste meubels aanschaffen van onbewerkt hout. Dat kleding vaak gemaakt is onder slechte arbeidsomstandigheden (oneerlijke lonen, ongezonde werkomstandigheden, abnormale werktijden en in gevaarlijk) wisten we al. Maar wat je er aan kunt doen nog niet. En dat lees je in Let's go green! Het zijn de finesses in je huishouden waarin je verschil kunt maken.  

Alle kleine beetjes helpen

Het is een spreekwoord met zoveel waarheid. Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Oké, het zijn de grote bedrijven en overheden die cruciale keuzes maken over schone energie en natuurlijke hulpbronnen. Brrrt ik krijg meteen een aantal dikke rimpels in mijn voorhoofd als ik er aan denk hoe hopeloos langzaam dat gaat. Wil je dus zélf een klein beetje goed doen, lees dan dit boek. Het geeft je precies de praktische tools en nuchtere objectieve cijfers om jezelf écht te motiveren om verschil te maken.  

Verplicht nummertje voor jouw boekenkast

Weet je nog dat je op de middelbare school een boekenlijst had? Onze school bestelde bij Iddink. Je kreeg zo'n lijst thuisgestuurd, mijn vader betaalde de rekening en ik kafte met heel veel hulp van mijn moeder de bestelde boeken. In alle vrolijke kleuren schitterden ze in mijn boekenkast. Het kan helemaal niet, maar áls er zo'n boekenlijst voor volwassenen bestond - zou dit boek er zeker op moeten staan. En je hoeft het boek niet te kaften, want het ziet er al prachtig uit. En weet wat ik als allerlaatste klapper zo leuk vind aan het boek? De top-10-lijstjes 'meer gas besparen', 'musty-have groene lifestyle-apps', en 'klaar voor de groene start'. Van de laatste lijst deel ik er twee: Gooi de excuses overboord en geniet van het vergroenproces!

Wat is jouw beste tip voor een duurzame leefstijl?Deel hem met ons via voordewereldvanmorgen@asnbank.nl, en maak kans op Susans boek Let's go green! We geven drie boeken weg. De drie beste tipgevers krijgen het boek thuisgestuurd.

afbeelding van Ruth
Ruth Auteur

25 jaar, taalliefhebber, Nijmegen & Den Haag. Communicatie en duurzaamheid. Geluk zit in kleine dingen: rommelen in huis, oude spullen een nieuw leven geven, iets goed doen voor de wereld. Heb jij een goed idee voor een betere wereld? Maak een project aan op VDWVM. Niet geschoten is altijd mis!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs