afbeelding van Madelon
Madelon Auteur

Waarom het klimaat sexy moet worden

Over de vijf belangrijkste doelen van de klimaattop

Koppel in de bergen
Foto: Pablo Heimplatz

Ondanks het wat stoffige imago, begint het klimaat voor steeds meer mensen te leven. Gelukkig maar, want het klimaat kijkt niet naar landsgrenzen. Ik sprak met prof. dr. Appy Sluijs, specialist op het gebied van paleoceanografie. Wetenschapper aan de Universiteit Utrecht, met verstand van zaken. Wat zijn de belangrijkste doelen van deze klimaattop, en waar zou de top eigenlijk over moeten gaan?

Een nieuw verdrag 

De hoofddoelstelling voor de klimaattop, ook wel bekend als COP21, is het uitwerken van een nieuw plan om klimaatverandering te beperken. Het huidige verdrag, het Kyotoprotocol, loopt tot 2020. Hoog tijd dus, om met een nieuw plan te komen, dat ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt door alle landen. Dat dit verdrag belangrijk is wordt steeds duidelijker, want klimaatrampen hebben in de afgelopen 20 jaar al aan ruim 606.000 mensen het leven gekost. Vooral de armste mensen ter wereld, die overigens het minste CO2 uitstoten, zijn kwetsbaar.  

Opwarming van de aarde onder de 2°C houden

Sluijs legt uit dat de opwarming van de aarde onder controle moet blijven. “Het meest gunstige scenario laat CO2 de komende eeuw stijgen naar 475 ppm (dat is dus maar 75 ppm hoger dan vandaag). In dat geval zal de opwarming waarschijnlijk onder de 2°C blijven. Er zitten ook onzekerheden in hoe gevoelig het klimaat precies is voor CO2, vandaar het woord ‘waarschijnlijk'.

40% minder broeikasgassen uitstoten

Sluijs vertelt dat het lastig is om exact te voorspellen hoe groot de invloed van minder broeikasgassen op het klimaat zal zijn, maar dat het veel bijdraagt, is zeker. “Feit is, hoe sterker en sneller we emissies reduceren, hoe minder opwarming we zullen hebben. Hoe langer we dat niet doen, hoe meer opwarming er zal zijn.” In feite betekent dit dat er vooral werk aan de winkel is voor Noord-Amerika en China. China heeft al aangegeven dit serieus aan te willen pakken

40% minder energie verbruiken 

Iedereen moet worden aangemoedigd om minder energie te verbruiken om te helpen klimaatverandering te beperken. Dat kan de overheid doen door regels vast te stellen, maar ze kunnen ook inspelen op het verantwoordelijkheidsgevoel van burgers en bedrijven. Er zijn meerdere manieren om energieverbruik te beperken; van slimmere apparaten tot zelfvoorzienend wonen. Vooral voor Westerse landen is dit nog een flinke uitdaging. Maar met kleine acties kun je al het verschil maken, afval scheiden bijvoorbeeld. Lees ook deze tips over hoe je minder energie kan verbruiken!  

30% van de energie uit hernieuwbare bronnen 

Het Europees Parlement wil meer gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen, zoals windenergie of energie die wordt opgewekt uit zonnepanelen. Een aantal miljardairs, zoals Bill Gates en Mark Zuckerberg, heeft tijdens de klimaattop de Breakthrough Energy Coalition gepresenteerd. Samen met een regeringen gaan zij onderzoek doen naar hernieuwbare energiebronnen. Een interessant initiatief om in de gaten houden! Vraag blijft: waarom doet Nederland hier (nog) niet aan mee?

Waar zou de klimaattop eigenlijk over moeten gaan?

Uiteindelijk zijn deze doelen voor veel mensen nog erg ongrijpbaar. Het is super dat de klimaattop er is, en dat er nieuwe afspraken gemaakt worden, maar wat betekent dat nou echt? Sluijs voegt toe: “Nu is het aan de maatschappij en politiek om met de wetenschappelijke inzichten te doen wat ze verstandig acht. Uiteraard gaat het in Parijs over het reduceren van de CO2 uitstoot en over hoe je dat dan het best kunt doen. Oftewel, nu is het aan de politici en beleidsmakers om daar wel of geen committerende afspraken over te maken.”

Maar maakt de top het voor gewone mensen wel duidelijk wat wij zelf kunnen doen? En waarom we dat zouden moeten doen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat eetpatronen veranderen en mensen minder vlees gaan eten, bijvoorbeeld? Als je de indrukwekkende reportages ziet over gigantische steden die onder water staan of het effect op dieren, worden de gevolgen van klimaatverandering pas écht duidelijk. Lokaal en gezond eten is hot. Daar kunnen overheden en bedrijven op inspelen. Deze initiatieven van de klimaattop zijn een goed begin. De volgende stap is om het klimaat weer sexy te maken, zodat hernieuwbare energie en het verminderen van CO2 trends worden, in plaats van een verplichting. 

Benieuwd naar meer over klimaatbescherming en de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied? Lees dan snel onze pagina over alles wat je over klimaatverandering wilt weten.

afbeelding van Madelon
Madelon Auteur

Een realistische idealist en online (eind)redacteur. Geïnspireerd door reizen en door clichés als “als niets zeker is, is alles mogelijk”. Verdiept zich graag in nieuwe technieken, mensen, systemen en de wereld. Dol op lijstjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.628 blogs