afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Waar moet je op letten bij het kiezen van goede babyvoeding?

Potjesvoeding? Zelf maken? We geven je leuke tips voor babyvoeding

Als je baby vier maanden is kan je naast melk al het eerste vaste hapje gaan proberen. Na 6 maanden heeft het de bijvoeding écht nodig. In deze bijvoeding zit namelijk flink wat voedingsstoffen: bouwstoffen om te groeien, brandstoffen om te bewegen en om gezond te ontwikkelen. Babyvoeding uit een potje is hartstikke gezond voor je kindje. Toch zijn er veel ouders die het leuk vinden om zelf hun babyvoeding te maken. Zo weet je precies wat er in zit, én kan je elk hapje met liefde en aandacht bereiden.

Maar waar moet je op eigenlijk letten? En waar kan je leuke en gezonde recepten vinden? Wij geven je tips. 

Smaken verschillen

Als je wilt dat je kind gevarieerd en gezond eet, kan je het het beste laten wennen aan zoveel mogelijk smaken. Hierdoor zal het in de toekomst sneller verschillende hapjes lekker vinden. Het schijnt het beste te zijn om één smaak per keer aan te bieden. Als je kindje het niet direct lekker vindt, kan je het gerust nog een keer proberen. Soms moet je een smaak wel 10 keer aanbieden voor je kindje het lust. Daarvoor moet je misschien een hoop geduld opbrengen, maar het zal in de toekomst zeker helpen.

Tips

  • Loop niet te hard van stapel. Geef je kindje voedsel in kleine stapjes, zo kan je ook goed in de gaten houden waar je baby intolerant of allergisch voor is.
  • Bewaar potjes van babyvoeding. Hierin kan je jouw zelfgemaakte hapjes in bewaren. Die kan je trouwens prima invriezen zonder dat er voedingsstoffen verloren gaan. Dat scheelt een hoop tijd.
  • Begin met groenten in plaats van fruit. Fruit is namelijk veel zoeter, de kans is dan ook groot dat je baby liever een bananenhapje oppeuzelt dan een spinazie-hapje.
  • Op de site van het Voedingscentrum kan je alles lezen over de voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Hier vind je handige tips om te beginnen met vaste hapjes. 

Kleine receptjes

  • Wist je dat er verschillende baby kookboeken zijn? Deze staan bomvol met voedzame, gezonde en smaakvolle recepten. Bovendien zijn ze meestal nog erg makkelijk ook! Verder staan er vaak handige tips, filosofieën en realistische alternatieven in. Voorbeelden van babykookboeken zijn: Easy Peasy, Receptenboek voor mijn baby, Jammie Jammie en Het Babykookboek.
  • Uiteraard zijn er ook online een boel recepten en tips te vinden: van pompoen-puree tot broccoli moes, van mango-banaan hapjes tot fruitmilkshakes. Hier vind je niet alleen kleine culinaire hapjes, maar ook filmpjes en mooie foto’s. Kijk bijvoorbeeld eens op: Smikkels, Keukenkikker of babyendreumeseetfestijn.
  • Liever zelf aan de slag? Kijk dan eens op de potjes babyvoeding wat er precies in zit. Grote kans dat je vaak de ingrediënten zelf in huis hebt.  Op de site mens-en-gezondheid vind je een handig overzicht van waar je op moet letten. Vaak is het enige dat je (naast ingrediënten) nodig hebt een goede staafmixer of keukenmachine, en een beetje liefde natuurlijk.
afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.579 blogs