afbeelding van Willard
Willard Auteur

Waar de zon ons brengt

De zomer is officieel begonnen. En dat betekent (als het goed is) een periode vol zon.

De WakaWaka is een van de vele toepassingen van zonne-energie. Afbeelding: WakaWaka

En dat is niet alleen fijn als je aan het strand ligt. Hoe waardevol zonne-energie voor ons is, blijkt uit deze initiatieven.

WakaWaka: share the sun

De WakaWaka verovert in hoog tempo de harten van de wereld. WakaWaka (‘helder licht’ in Swahili) maakt lampjes en opladers op zonne-energie die niet alleen ontzettend handig zijn in het Westen, maar ook noodzakelijk in ontwikkelingslanden. Ongeveer 1.2 miljard mensen in de wereld hebben geen toegang tot elektriciteit en nog eens miljoenen anderen worden dagelijks geconfronteerd met stroomuitval. De effecten van deze energie-armoede zijn enorm. Gebrek aan elektriciteit en licht veroorzaakt een sterke vermindering van de kwaliteit van leven.

Uit onderzoek is gebleken dat het vervangen van kerosine lampen door producten op zonne-energie een kostenbesparing oplevert, resulteert in betere schoolresultaten en voor families een toename biedt in de capaciteit om inkomen te genereren. Gezondheidsrisico's worden bovendien beperkt en de mogelijkheid om mobiele telefoons op te laden communicatie en ondernemerschap mogelijk maakt. Als je in Nederland een WakaWaka koopt, gaat er ook één naar een gezin in het donker. Share the Sun!

Akon Lighting Africa

Na een stormachtig begin van zijn carriére (met hits als Smack That en Lonely) is de muziekcarriére van Akon in het slop geraakt. Toch heeft hij niet stil gezeten. Hij is namelijk bezig aan een prestigieus project dat 600 miljoen Afrikanen van elektriciteit moet voorzien. Onderdeel van dit project is de Solar Academy in Mali, een school waarin jonge mensen kunnen leren over het gebruik van zonne-energie en nieuwe toepassingen. Akon's uiteindelijke doel is om 600 miljoen mensen in Afrika van licht te voorzien middels zonne-energie.

Innovatie in de zonnesector

De wereld van zonnepanelen lijkt in een stroomversnelling te zijn gekomen. Zo werkt een Amsterdams bedrijf aan rendementsverhogende nanocoating voor zonnepanelen, wil het team van de Dutch Solar Cycle een zonne-oplaadbare elektrische fiets op de markt brengen, onderzoekt de Rijksuniversiteit Groningen de mogelijkheden van plastic zonnecellen en bestaan er al kegelvormige zonnepanelen met een hoger rendement dan reguliere zonnepanelen.

MIT: baas boven baas

Toch is er een baas boven baas: het Massachussets Institute of Technology (MIT). Studenten van de Amerikaanse Universiteit hebben een heel scala aan innovatieve toepassingen voor zonne-energie uitgevonden. Een beknopt overzicht:

  • Wetenschappers van MIT hebben een mobiel systeem gemaakt om met zonne-energie zout water om te zetten in drinkbaar water. Met het ontwerp hebben de onderzoekers een prestigieuze prijs gewonnen, de 2015 Desal Prize. Om de prijs te kunnen winnen, moesten kandidaten niet alleen laten zien dat het systeem goed werkt, maar ook dat het goedkoop is, milieuvriendelijke en energie-efficiënt.
  • Onderzoekers van het MIT melden een revolutionaire doorbraak op het gebied van zonne-energie. Door een nieuw proces kan dit eenvoudig worden opgeslagen en later worden gebruikt (video).
  • Gestapelde zonnepanelen zorgen voor een dubbel zo hoog rendement.
  • Doorzichtige zonnepanelen. Binnenkort kunnen dus alle ramen in het gebouw energie opwekken.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Volgens een studie van de MIT is zonne-energie dé energiebron van de toekomst. Het is de schoonste energievorm, is voor particulieren de beste keuze en bovendien is het nog lang geen uitontwikkelde technologie. De mogelijkheden zijn, volgens het onderzoek, eindeloos. Feit blijft dat de zon een enorme, gratis batterij voor ons is.

 

 

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Klimaatbescherming

Alle 1.628 blogs