afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Waar blijven de spullen na het ontspullen?

Iedereen is massaal aan het ontspullen. Maar waar gaan al die spullen naartoe?

 

We leven in een tijd waarin we meer spullen bezitten dan ooit. Waar we vroeger vooral spullen bezaten om in onze dagelijkse behoefte te voorzien, hebben we nu allerlei items die we zelden of nooit gebruiken. Volgens psychologen worden we gestrest van al die spullen, bovendien kunnen anderen ze misschien wel heel goed gebruiken. De hoogste tijd om te ontspullen dus! Boeken als ‘Stuffocation’ en ‘Opgeruimd!’ worden dan ook dankbaar gebruikt bij het minimaliseren van onze leefomgeving. Maar waar gaan we eigenlijk naartoe met al die spullen?

“We merken duidelijk dat er meer mensen aan het opruimen zijn dan voorheen.” zegt Huub Kwekkeboom, manager van kringloopketen 2Switch. “Veel van die spullen worden naar kringloopbedrijven en Gemeentelijke afval -aanbied-stations gebracht. Daarnaast wordt er veel gedeeld via allerlei apps en weggeefhoeken. Ik verwacht dat deze laatste  tendens alleen maar meer zal toenemen.”

Oud en nieuw

Je zou denken dat als er zoveel mensen ontspullen, de kringloopwinkels onderhand uit hun voegen barsten. Volgens Huub Kwekkeboom valt dat wel mee: “ Er komen meer spullen binnen, maar mensen nemen ook nog steeds spullen mee. Er zijn altijd mensen die de spullen goed kunnen gebruiken. Waar mensen vroeger met name voor nieuwe spullen kozen, kiezen ze nu ook steeds vaker voor tweedehands of een combinatie van nieuw en tweedehands. Dat zien we bij meubilair en huisraad, maar ook kleding komt langzaam in opmars. Jongeren gaan massaal over op tweedehands. Duurzaam en vintage is helemaal hip en trendy.”

Kringloopwinkels spelen hier op in door stijlkamers in te richten en upcycle-workshops te organiseren. Hier kunnen mensen inspiratie op doen en oude materialen omtoveren tot fantastische hebbedingetjes. Ook jonge ontwerpers en initiatieven maken dankbaar gebruik van alle oude spullen. Zo is er bijvoorbeeld Wintervacht, waar Yoni van Oorsouw en Manon van Hoeckel oude dekens omtoveren tot prachtige jassen. Of productontwerper Esther Derkx die oud servies nieuw leven in blaast met frisse prints. Lisa Konno maakt gebruik van restmaterialen textiel en tweede hands kleding voor haar nieuwe collecties.

Daarnaast worden er winkels, ontmoetingsplekken en vergaderruimtes ingericht met tweedehands meubels. De bezoekers en gebruikers van die plekken beginnen ook de charme van hergebruik in te zien. We hoeven echt niet allemaal nieuwe spullen te gebruiken: er is genoeg!

De ontspuller

Het type mens dat ontspult is niet makkelijk in een hokje te stoppen. Het zijn namelijk mensen van alle leeftijden en achtergronden. Wat ze met elkaar gemeen hebben is het groeiende besef dat onze overvloed tijdelijk is en dat materialen schaarser worden. Geluk zit hem ook niet in het bezit van steeds meer spullen. Op termijn zie ik een tendens dat mensen niet langer overgaan tot de aanschaf van spullen maar betalen voor het gebruik van spullen.

“Door de economische crisis hebben mensen gezien hoe makkelijk je het dak boven je hoofd, en de spullen daar onder, kwijt kunt raken.” Zegt Huub Kwekkeboom. “Ze willen flexibeler zijn en niet 70 a 80 uur per week werken om hun vaste lasten te betalen. Ze bedenken nieuwe manieren om hun leven in te richten. Zo zie je dat er een groeiende belangstelling is voor kleinere woonvormen, en dat er bewust wordt nagedacht over wat daar wel of niet in hoeft te staan. De  groep mensen die daar bewust over nadenkt groeit . Er vindt echt een grote verschuiving plaats.”

De kleine toekomst

“Steeds meer mensen zijn klaar met fast fashion ketens zoals Primark.” vertelt Huub Kwekkeboom enthousiast. “Ze willen geen kledingstukken dragen die na twee keer dragen stuk zijn, of spullen die na een jaar al uit elkaar vallen. Winkelketens gaan zich in de toekomst dan ook steeds meer richten op duurzame spullen. Die zullen in eerste instantie wat duurder lijken, maar in feite is dat niet zo: we gaan namelijk veel langer met de spullen doen. Bovendien ga je veel zorgvuldiger met iets om als je er bewust voor hebt gekozen.”  Kleding lenen is tegenwoordig ook mogelijk. LENA the fashion Library in Amsterdam is hier een mooi voorbeeld van. 

Hij vervolgt: “Ik denk echt dat mensen zich meer gaan inzetten op een sociale en duurzame samenleving. Een samenleving waar we (nog) meer gaan delen en hergebruiken, en minder gaan bezitten. Waar we kleiner gaan leven en daar ook steeds meer duurzame woonvormen voor komen. Door die nieuwe woonvormen af te stemmen op de nieuwe behoeften, zullen mensen langer op een plek blijven wonen  en zich er zorgvuldiger mee om gaan. Mensen zullen zich sneller gaan inzetten om de buurt bijvoorbeeld groener te maken en hun spullen en materialen met elkaar te delen. Een mooie beweging waar wij als kringloop graag aan mee werken. Er is namelijk meer dan genoeg. Dus blijf vooral je spullen brengen. Daar weten we wel raad mee!”

 

Afbeelding boven: Huang Qingjun

 

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.480 blogs