afbeelding van Kathy
Kathy Auteur

Waan jezelf Roodkapje in de pluktuin

Stel jezelf een tuin voor met allerlei soorten bloemen, de mooiste die je ooit bij elkaar hebt gezien. Denk aan een tuin, vele malen groter dan die van jezelf. Heb je dat? Stel je nu eens (klein) fruit voor, het soort dat je in overvloed in de groentewinkels ziet liggen en waarbij het water je in de mond loopt. Heb je dat beeld ook?

In de Pluktuin “de Bosrand” vind je het allemaal

Pluktuin de Bosrand in Wageningen is een tuin waar je doorheen kunt lopen met een mandje aan je arm. Even waan je je Roodkapje waarvan het mandje steeds voller en voller raakt, en je een gevoel van natuurlijke rijkdom geeft. Plukken is het werkwoord dat volledig past in deze omgeving. Soms kan het zijn dat er bepaalde gewassen de tijd nodig hebben om te groeien of het seizoen van het gewas is voorbij, maar over het algemeen mag je overal komen en alles plukken wat je mooi en lekker lijkt. En dat is veel! De rust die over je heen komt, met zicht op de Wageningse Eng, doet je de tijd vergeten.

Een zeer geslaagd familietripje

Toen wij er waren met onze twee dochters, gingen zij al snel hun eigen gang. Verdwalen konden ze immers niet, want het gebied is begrensd. Op deze manier kon ik ook op mijn gemak rondneuzen. Ik zag bloemen die ik nog nooit eerder gezien had. En er waren veel bessen; zwarte bessen, rode bessen, blauwe bessen, kruisbessen, allerlei soorten waar je jam of sap van kunt maken. Weet je niet hoe je dat doet? Geen paniek, op deze plek kun je daarover een workshop volgen.

Onze jongste dochter Sofie was vooral bij de bramen te vinden. Bramen waar je gemakkelijk bij kon zonder je in alle bochten te wringen. Wat een walhalla. Wat een fijn gevoel dat kinderen leren hoe de natuur zijn weg vindt. Dat is iets wat ik ze zeker wil meegeven. Ze liepen met een kruiwagen vol fruit en bloemen rond; zij genoten volop, en ik genoot van hen.

“Ik kom uit de grote stad”

Petra Lenskens heeft de tuin aangelegd. Haar ziel en zaligheid zit erin en dat voel je. "Zelf groeide ik op in de stad en kwam in aanraking met de natuur toen we ieder jaar met het gezin gingen kamperen bij de boer en met mijn ouders fruit ging plukken in de Betuwe en in Engeland." Later is Petra de landbouwuniversiteit gaan doen. Niet ver van de plek waar haar tuin nu in bloei staat. De Pluktuin heeft oog voor de natuur, dier en mens. Er wordt gebruikt gemaakt van mest van de IJslanders (een paardenras) en alles is onbespoten. Elke week zijn er vrijwilligers die de handen uit de mouwen steken om de tuin overzichtelijk en mooi te houden.

Mensen komen hier graag langs. Al is het alleen voor de rust, het prachtige uitzicht, de ongedwongenheid. Om met een prachtig boeket of heerlijk fruit - wat je immers zelf hebt samengesteld - voor een klein prijsje mee naar huis neemt.

Zien, ruiken, proeven, verwonderen

“Oooh, aardbeien, zo lekker!” Of, “moet je eens kijken!” zijn uitspraken die Petra - meestal van kinderen - dagelijks in haar tuin hoort. Daar wordt ze blij van en het geeft haar de energie om door te gaan. Mensen die hier komen maken vaak een praatje en staan hier vooral even stil om te ontsnappen aan de alledaagse hectiek. Dat is wat Petra door wil geven aan anderen. Leef je natuur en de natuur leeft voor jou!

Wij gingen in elk geval met kleurrijke bloemen naar huis, vers gemaakte bessensap en sappige rabarberstelen, waarvan ik, je raadt het al, rabarbertaart ga maken.

Ben je nieuwsgierig geworden kijk dan eens op: http://www.pluktuindebosrand.nl/ 

afbeelding van Kathy
Kathy Auteur

Mijn naam is Kathy van Gemeren. Samen met mijn Lief, twee ondernemende meiden Emma (8) Sofie (5), onze poezen en Labradoodle pup Saartje wonen we in het fijne Huissen. Ik werk al vele jaren als juf op een basisschool en word blij om kinderen te begeleiden. Velen typeren mij als een bezig bijtje. Ik ben altijd wel in voor leuke dingen en naast het moederschap waar ik intens van geniet, geniet ik ook van creatief bezig zijn, fotograferen, taarten bakken, mijn huis gezellig maken en houd ik een eigen blog bij: http://emm-sofie.blogspot.nl/ Met onze VWT3 camper reizen we graag rond op zoek naar de mooiste plekjes in de natuur. Sinds december 2014 schrijf ik blogs VDWVM. Een leuke en zeker boeiende uitdaging! In het kader van duurzaamheid en oog hebben voor degene die het minder goed hebben, heb ik in 2011 het project Geefhetdoor! opgezet. Babyspullen die iemand anders niet meer nodig heeft, worden samengesteld tot babypakketten die naar gezinnen gaan die het niet breed hebben. Te volgen op:https://www.facebook.com/geefhetdoorarnhem

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.475 blogs