afbeelding van Milou
Milou Auteur

Voormalig Rotterdams station wordt groene oase

Dakakker op het Schieblock in Rotterdam || Foto via Dakakkers
Dakakker op het Schieblock in Rotterdam || Foto via Dakakkers

Appel, peer, walnoot, vlier- en aalbes, zwarte en bosbessen, kers en kweepeer. In de nieuwe Dakgaard in het centrum van Rotterdam komen 150 fruitbomen- en struiken.

De luchtsingel

Ben je de afgelopen vijf jaar in het central district van Rotterdam geweest? In de buurt van het station en Hofplein? Dan moet je die enorme gele brug boven het wegdek gezien hebben. De brug was het winnende project van het Rotterdamse stadsinitiatief  dat in 2011 voor het eerst werd georganiseerd. Toen werden inwoners van Rotterdam opgeroepen om projecten in te dienen die de verlevendiging van de stad bewerkstelligen en de kwaliteit van leven in de stad zouden verbeteren. De luchtsingel won met 48% van de stemmen.

Dakakker & Dakgaard

Een van de onderdelen van de Luchtsingel is de Dakakker. Dit was destijds het eerste oogstbare dak in de Randstad, gerealiseerd bovenop het Schieblock, een verzamelpand van creatieve bedrijfjes. Inmiddels is het zelfs het grootste stadslandbouwdak van Europa! (waar je trouwens heerlijk kunt ontbijten en lunchen). En nu komt er dus een nieuw onderdeel bij, de Dakgaard. Op het oude station Hofplein wordt een fruitboomgaard aangelegd. En net als met producten van de Dakakker wordt een deel van het fruit geleverd aan restaurants in de omgeving. In juni 2017 wordt de Dakgaard tijdens een oogstfeest officieel geopend. Maar voordat het zover is moet er nog flink wat gebeuren. Zo worden de bijen, die nu op de Dakakker een plekje hebben, naar de gaard verplaatst. Ook komt er een educatieruimte voor schoolkinderen die het educatieprogramma 'Dakennie' krijgen aangeboden

Je kunt het dak op!

Heb je zin om mee te helpen in de Dakgaard? De handen uit de mouwen en de vingers in het groen? Het team kan je hulp goed gebruiken, bijvoorbeeld tijdens de vrijwilligersdag op 10 maart.

 

afbeelding van Milou
Milou Auteur

Communitymanager Voor de Wereld van Morgen. Wij helpen duurzame ondernemers aan een vliegende start én vertellen je over de tofste innovaties en startups. Een mooiere wereld begint bij een slim idee. Heb jij er een? Deel het met ons en laat weten hoe we je kunnen helpen!

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.397 blogs