afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

VoorleesExpress viert 10-jarig jubileum

'Geen kind zonder voorlezen'

'Voorleesmoeder' leest gezin voor
'Voorleesmoeder' leest gezin voor

De VoorleesExpress bestaat tien jaar - en nog steeds groeit ze! Hoog tijd om terug te blikken op tien succesvolle jaren. In de week van 16 - 20 mei geeft zij een kijkje in de keuken en laat zij zien wat zij gedaan heeft voor kinderen, ouders in Nederlandse steden, dorpen of gemeentes.  

Even voorstellen

VoorleesExpress zet zich samen met netwerken van bibliotheken, voorschoolse instellingen, primair onderwijs en (meer dan 100!) gemeenten in om taalachterstand te bestrijden. Duizenden vrijwilligers lezen wekelijks thuis voor bij gezinnen bij hen in de buurt. Inmiddels staat de teller op 13.000 bereikte gezinnen.

Lokale netwerken

Dertien procent van de kinderen in Nederland loopt het risico om laaggeletterd te worden. De VoorleesExpress pakt dit probleem bij de kern aan. Via lokale netwerken maken zij een duurzaam lijntje met gemeenten. Hierdoor is de Voorlees-Express stevig verankerd in de steden en dorpen waarin zij actief is. Marieke Heinsbroek, medeoprichter VoorleesExpress: “Toen ik in 2006 met mijn zus Anne in het Utrechtse Kanaleneiland begon met het project, lazen we voor bij 10 gezinnen. We konden ons niet voorstellen dat we ooit zouden groeien naar 100 gezinnen. Inmiddels lezen we jaarlijks bij bijna 4.000 gezinnen voor. Hoe bijzonder is dat!”

Landelijke uitbreiding

’10 jaar VoorleesExpress!’ is geen eindstation. De VoorleesExpress blijft zich inzetten tegen taalachterstand. Om voor te kunnen lezen op plekken waar dat nu niet mogelijk is, ontwikkelt de VoorleesExpress voorleespakketten. Met dit basispakket kunnen ook kleinere gemeenten aan de slag met de methode van de VoorleesExpress. Zo wordt de toegankelijkheid van het project nog meer vergroot en kunnen jaarlijks 1.000 extra gezinnen worden bereikt. ‘Geen kind zonder voorlezen’ is en blijft de missie van de VoorleesExpress. Hugo de Jonge, wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg bij gemeente Rotterdam zegt in VoorleesExpress een professionele partner te zien, waarmee ze samenwerken om de taalachterstand in Rotterdam terug te dringen.

Investeer jij mee in Crowdfunding VoorleesExpress?

De VoorleesExpress doet mee aan Crowdfunding VDWVM! Je kunt investeren in een voorleespakket in de voorverkoop of een geldbedrag geven, waarmee de VoorleesExpress haar doelstelling voor landelijke uitbreiding - nu ook buiten de Randstad - kan halen. Nieuwsgierig? Kijk hier voor meer informatie over Crowdfunding VDWVM.

Crowdfunding VDWVM

 

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs