afbeelding van Rudy
Rudy Auteur

Voedselproblematiek, eigenlijk heel logisch

Veel te veel mensen hebben beperkt toegang tot (gezonde) voeding. Hoe werken we honger de wereld uit?

Hoe zorgen we ervoor dat de hele wereld op een duurzame manier te eten krijgt? Vragen die veel mensen bezig houdt bleek tijdens EAT THIS op WereldVoedseldag. En mij ook, als healthy food lover!

Weinig balans

Pablo Tittonell (hoogleraar Farming systems ecology WUR) opende de avond met een aangrijpende presentatie over de huidige voedselproblematiek. Met zijn tabel toonde hij aan wat we teveel produceren en wat te weinig. 100% is de norm, maar we produceren 154% graan, dat is dus 54% teveel! Tegelijkertijd produceren we maar 42% noten en zaden.

Ik schrok enorm toen Pablo uitlegde dat we 566% vlees produceren! Wat een belachelijk hoog percentage! En wat doen we met die 466% teveel? Geen wonder dat er zoveel milieuproblemen zijn…

We produceren 466% teveel vlees. Geen wonder dat er zoveel milieuproblemen zijn.

Gelukkig waren er ook positieve verhalen: steeds minder mensen lijden aan honger. Projecten als Zero Hunger Challenge en Complex Adaptive Rice System tonen aan dat er ook veel wordt nagedacht over duurzame productie van voedsel elders in de wereld om te kijken wat er lokaal nodig is, zonder dat er teveel wordt geproduceerd. Aan de andere kant…. Het aantal mensen met obesitas groeit enorm! Totaal geen balans dus…

Campagne voeren!

Tom van der Lee (directeur campagnes Oxfam Novib), Monique van Zijl (Behind the Brands van Oxfam) en Joël Voordewind (ChristenUnie) weten wat campagne voeren is en zaten bij Eat This aan tafel. Ik was wat laat aangekomen en stoorde de zaal ook nog eens met een walky talky van een EAT THIS-Ananasspel die afging in mijn zak… Ik ging gauw op zoek naar een plekje om meteen meegezogen te worden in deze masterclass.

Een paar belangrijke punten die ik zeker ga onthouden voor mijn eigen werk zijn:

  • Create shared ownership
  • Lever wat de consument wil
  • Zorg dat mensen ook echt onderdeel kunnen worden van de campagne en laat hen meebeslissen.

Ik werd nogal getriggerd door een uitspraak van Voordewind: 'de politiek' krijgt bijna nooit filmpjes onder ogen, maar houdt zich vooral bezig met rapporten die weer in laatjes belanden. Misschien moet ‘de politiek’ dan af en toe zelf op zoek gaan naar informatie? Filmpjes genoeg?

De 'politiek' houdt zich bezig met rapporten die in laadjes belanden.

Circulaire voedselketens

Afgezien van de opening vond ik dat er weinig aandacht was voor circulaire voedselketens. Een belangrijke manier om verspilling en overproductie tegen te gaan: initiatieven als GRO Mushrooms en Rotterzwam kweken bijvoorbeeld oesterzwammen op koffie residu. Een duurzame, circulaire productie van een lekkere vleesvervanger. Belangrijk, want om die 466% overproductie van vlees tegen te gaan moeten wij veeeel minder vlees eten. Ik zeg 2 keer per maand zoals onze voorouders dat deden? Want gekweekt vlees, wat ook ter sprake kwam en te zien was in het filmpje van Meat the future, gaat er bij mij niet in.

Rudy was bij EAT THIS, een evenement georganiseerd door Oxfam Novib, One World en Youth Food Movement op Wereldvoedseldag. Meer weten over dit evenement? Bekijk dan onze evenementenkalender.

afbeelding van Rudy
Rudy Auteur

Rudy Cornelis zijn de namen die ik heb gekregen als verwijzing naar mijn beide grootvaders. De één, Anwarudin Dahlan (Rudy) komt uit Indonesië en de ander, Kees van der Aar (Cornelis) komt uit Nederland. Namen om trots op te zijn! Thuis ben ik opgegroeid met twee culturen en ik zie dat als een verrijking in mijn leven. Uit zowel de Indonesische als de Nederlandse cultuur haal ik veel inspiratie. Ze hebben mijn karakter gevormd, normen en waarden mee gegeven, mijn levensovertuiging doen ontwikkelen en mij lessen geleerd. Lessen zoals het ontwikkelen van mijn creativiteit, de zorg nemen voor je omgeving en het initiatief te nemen als je ergens in gelooft. Daarnaast geloof ik ook dat wanneer ik met de juiste intentie aan mijn principes houd en optimistisch ben in alles wat ik doe, ik mensen kan inspireren en motiveren om er een mooie, eerlijke, duurzame en betere wereld van te maken.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.381 blogs