afbeelding van Margot
Margot Auteur

Vluchtelingen 'hacken' hun toekomst

Hack Your Future

Hack Your Future studenten aan het werk

Wist je dat er in Nederland een tekort is aan programmeurs? Grote kans dat je dat - net zoals ik - niet wist. Wat iedereen natuurlijk wel weet is dat er op dit moment veel vluchtelingen naar Nederland komen vanuit Syrië, Eritrea en andere landen. Wat die twee met elkaar te maken hebben? Gijs Corstens zag een link tussen beide ontwikkelingen en begon vorig jaar december Hack Your Future: een opleiding voor vluchtelingen tot programmeur. 

Meer dan alleen geld verdienen

Gijs - van origine politicoloog - kwam na een vervolgopleiding aan de business-school in Kopenhagen terecht in de wereld van de start-ups. Hij werkte voor een Venture Capitalist (een investeerder in start-ups) totdat hij zich begon af te vragen of hij wel bezig was met dat wat hij echt wilde. Hij zag de stroom vluchtelingen en het tekort aan programmeurs en besloot daar iets mee te doen. Hij stopte met zijn werk en zette Hack Your Future (HYF) op: "Ik verdiende genoeg geld, maar mensen daadwerkelijk helpen, geeft veel meer voldoening. Plus het is heel uitdagend werk, want het is nog nooit eerder gedaan."

Hack Your Future

Bij HYF krijgen vluchtelingen de kans om zich in 6 maanden te ontwikkelen tot programmeur. Ze krijgen les van 25 mentoren, die vrijwillig hun zondagen hiervoor inzetten. Ook doordeweeks zijn ze beschikbaar voor vragen van de studenten.

Gijs vertelt dat vluchtelingen heel veel moeite hebben met het vinden van werk. Na vijf jaar in Nederland vindt minder dan 40% van de vluchtelingen een baan: “Tijdens de asielprocedure mag je als vluchteling vrijwel niks doen, je mag vooral je hand ophouden. Voor velen is het heel moeilijk om na 1,5 jaar niks doen een baan te vinden.” Hier biedt HYF een oplossing voor. Het mooiste daaraan vindt Gijs dat mensen die echt heel graag willen een kans krijgen om zichzelf te bewijzen: "Als ze harder studeren dan je ooit van ze zou durven vragen, dat vind ik echt heel inspirerend. Het zijn ook niet alleen slachtoffers, ze hebben heel veel wilskracht, veerkracht en talent en dat willen wij ook vooral benadrukken."

Hack Your Future heeft op dit moment 45 studenten, die zo'n 30uur per week studeren om hun opleiding af te ronden. Inmiddels zijn de eerste 5 studenten klaar. Vier daarvan hebben nu een stageplek waar zij waarschijnlijk kunnen blijven werken na het afronden van hun stage.

Nog iets over die toekomst

HYF biedt een concrete oplossing voor vluchtelingen die graag als programmeur aan het werk willen. Daarnaast gaat het ook om een grotere visie op de vluchtelingenstroom volgens Gijs. Hij ziet twee stadia in de vluchtelingenkwestie. De eerste is het stadium waarin in algemene behoeften wordt voorzien zoals voedsel, kleding en onderdak. Dat gaat relatief goed.

HYF opereert in het tweede stadium: “Hoe gaan we zorgen dat ze echt mee gaan doen? Op dit moment lijkt de overheid dat niet aan te kunnen. Als we ze niet echt bij de samenleving gaan betrekken dan gaat een hele grote groep buiten de samenleving vallen. Het gaat ook om lange termijn denken. Als we er niet in slagen dit goed te doen, dan kunnen er best hele nare dingen gebeuren.”  Kortom, we zouden er goed aan doen om ervoor te zorgen dat vluchtelingen echt mee kunnen doen en niet per definitie 1,5 jaar niks kunnen of mogen doen.

Meer weten?

Wil je meer weten over Hack Your Future of zou je graag mee willen helpen, check dan www.hackyourfuture.net.

 

afbeelding van Margot
Margot Auteur

MSc Environmental Sustainability | Hart voor natuur, milieu en échte duurzaamheid | Allergisch voor onrecht en hebzucht | Liefhebber van (Ghandi) quotes zoals “wees de verandering die je wilt zien in de wereld”

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs