afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Viva las Vega's - Veganistisch, dus.

Vandaag laat ik me op het Viva Las Vega’s Food Festival verrassen door hoe gezond, lekker én makkelijk vega eten kan zijn. Makkie, dacht ik; ik eet al bijna vegetarisch. Maar ho - bij Viva las Vega's gaan ze een stapje verder: 'vega' staat ook voor vegan! Oh... maar yoghurt en kaas vind ik zo lekker! Bovendien is zuivel toch hartstikke gezond? Maar na een dag getrakteerd te worden op allerlei vegan tips, tricks & treats kan ik het misschien makkelijker laten staan.

Groene tosti’s en chiapudding

Soja slecht voor je? Vega dieet onnatuurlijk en arm aan ijzer en eiwitten? Zuivel de beste bron van calcium? Volgens diëtiste in opleiding Lisa Steltenpool geen van allen het geval. In één uur tijd blaast ze ons omver met een kannonade aan kennis. Vlees, vis en zuivel zijn besmet met kankerverwekkende en bloeddrukverhogende gifstoffen, terwijl een plantaardig dieet ons ook alle voedingsstoffen kan bieden. De microgrammen aanbevolen hoeveelheden ijzer, calcium, vitamines en vezels vliegen ons om de oren. Conclusie? Plantaardige voeding geeft je – gifvrij – alles wat je nodig hebt. De enige supplementen die je nodig hebt zijn B12 en in de winter wat vitamine D.

In hoog tempo ontkracht Lisa de ene mythe na de andere. Soja ongezond? “De gezondheidsvoordelen van soja wegen veel zwaarder en zijn beter wetenschappelijk onderbouwd dan de nadelen.” Maar voor soja wordt de Amazone toch weggekapt? “Voor de vleesindustrie wordt veel meer gekapt.” Bovendien wordt een in Nederland geslachte koe aan de andere kant van de wereld verpakt en weer teruggevlogen. Ook niet heel bevorderlijk voor het milieu.

Verslingerd aan je not-so-vegan ontbijtje? Lisa verleidt je met plantaardige alternatieven zoals smoothies, chia-pudding en groene tosti’s. Daar steken mijn beste gebakken eitje of favoriete bak yoghurt met cruesli bleek bij af... Lisa's recepten vind je op plantaardigmaandag.nl en op de websites van de Veggie- en Vegan Challenge. Binnenkort komt haar eigen boek uit, vol recepten en weetjes. Houd haar in de gaten, this girl is going places!

Cultiveer je kauwgedrag – mindful eten

De workshop mindful eten van Carpe Kiem geeft geen aandacht aan wát we eten, maar hóe we eten. Dus niet gedachteloos naar binnen werken, maar met aandacht en rust. We krijgen elk een toastje met een roze goedje en wat blaadjes erop. Iedereen is benieuwd wat het nou is. “Is het wel vegan?” Vóórdat we mogen proeven, vragen Anna en Lea ons om te ruiken, voelen, kijken, zelfs hóren aan het crackertje. Samen bedenken we wie er allemaal voor heeft gezorgd dat wij dit nu kunnen eten – boeren, vervoerders, inpakkers, caissières ... er volgt een lange lijst. Het vergroot, naast onze trek, ook de waardering waarmee we naar het mysterieuze roze goedje kijken.

Eindelijk mogen we een hap nemen. “Probeer minimaal 30 keer te kauwen, en kijk wat het met je doet”. “Het werd heel nat. Maar ook wel extra lekker.” “Ik genoot er veel meer van. En het brengt je echt in het moment.” Anna en Lea beamen dit: Eten kan een rustmoment zijn, in plaats van iets wat je snel tussendoor doet. Met een hoofd vol tips kunnen naar de food markt om te oefenen met al het heerlijke, mooie eten van de kraampjes daar.

Vega Challenges

Ik heb een goodiebag vol boekjes en vegan lekkers meegekregen. ’s Avonds bij een vriendin vertel ik over mijn dag, en realiseren we ons dat haar kliekje chili con linzen ook hartstikke vegan is. Per ongeluk: zo makkelijk is het dus!

Ik heb besloten dat mijn zuivelconsumptie per vandaag omlaag gaat, en de Vegan Challenge gaat me daar bij helpen. Anna en Lea, ik zal er langzaam kauwend, dankbaar en aandachtig van genieten.

Mocht dit verhaal je nog niet veggie-curious genoeg hebben gemaakt om de Veggie of Vegan challenges aan te gaan, kan dít jongetje je misschien het laatste zetje geven. Vega of niet, eet smakelijk - en met aandacht!

afbeelding van Kirsten
Kirsten Auteur

Duurzaam denken en doen is geen linkse hobby. Denken en doen met oog op sociale, economische en ecologische duurzaamheid is van essentieel belang om toekomstige generaties van een goed leven te voorzien, te zorgen dat ook zij hun potentie om de wereld te ontwikkelen kunnen inzetten om spannende en broodnodige wetenschappelijke ontwikkelingen te verzorgen, inspirerende maatschappelijke projecten kunnen uitvoeren, en zichzelf kunnen ontplooien. Bloggen voor Voor de Wereld van Morgen betekent voor mij dat ik een kijkje mag nemen in de keuken van deze toekomstige wereld: hoe komt deze tot stand, welke mensen en manieren dragen bij aan een groene, duurzame wereld van morgen? Zo kom ik op allerlei toffe evenementen en maak ik kennis met initiatieven die mij inspireren op professioneel en persoonlijk vlak. Uit de ontmoetingen met gelijkgestemden en de kennismaking met innovatieve ideeën haal ik energie die ik in de projecten stop waaraan ik deelneem, of dat nu mijn werk als onderzoeker is, mijn rol binnen IDleaks, Lisse Duurzaam of Lekker Utregs.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.473 blogs