afbeelding van
Auteur

Vijf redenen waarom brieven schrijven werkt!

Op 10 december schrijven duizenden Nederlanders tegen onrecht tijdens de jaarlijkse Schrijfmarathon. Schrijf jij mensen vrij?

Op 10 december schrijven duizenden Nederlanders tegen onrecht tijdens de jaarlijkse Schrijfmarathon. Schrijf jij mensen vrij?
Deze mensen zetten zich in tegen onrecht jegens de mens. Je kunt zoveel brieven schrijven als je wil. Bron: Amnesty International.

Veiligheid en vrijheid zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor het uitspreken van een mening, verdenking van moord zonder bewijs en protesteren worden mensen nog steeds opgesloten. Wil je die mensen helpen? Op zaterdag 10 december doen we dat met z'n allen, door een brief te schrijven.

Schrijfmarathon

Op 10 december is het de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. De hele wereld schrijft 24 uur lang brieven aan gewetensgevangenen die ten onrechte vastzitten. Amnesty International roept iedereen op mee te doen. Niet per e-mail, maar nog ouderwets met de hand. In de brief kun je iemand een hart onder de riem steken of vragen om vrijlating of terugdringing van de doodstraf of marteling. Je kunt lezen over de tien mensen voor wie Amnesty dit jaar actie voert, zodat je een gerichte brief kunt sturen. Schrijven naar familie en vrienden van de gevangenen mag natuurlijk ook.

1. Een drukte van jewelste 

Vorig jaar werden er meer dan 100.000 brieven geschreven voor 6 gewetensgevangenen. Dit jaar zijn er maar liefst 10 mensen waarvoor brieven geschreven worden. Onder de gevangenen zit ook Edward Snowden, die geheime informatie doorspeelde aan journalisten. Reserveer dus snel je schrijfplekje! Op meer dan 350 locaties in Nederland wordt actie gevoerd. En niet alleen in Nederland; over de hele wereld werden vorig jaar meer dan 3,7 miljoen brieven, kaarten, handtekeningen, sms’jes en WhatsApp’jes verstuurd. Je kunt jezelf of je team aanmelden om op locatie te schrijven, maar thuis schrijven mag ook. De hoofdlocatie is aan de Keizersgracht in Amsterdam.

 Team Voor de Wereld van Morgen schreef vorig jaar mee op het Amnesty kantoor.

2. Impact voor gevangenen 

Yecenia Armenta ontving tijdens de Schrijfmarathon 2015 meer dan 8.000 brieven. Ze zat sinds 2012 vast nadat ze, na 15 uur lang gemarteld te zijn, een moord bekende die ze niet had begaan. Op 7 juni 2016 kwam ze vrij.'Ik ben enorm dankbaar. De brievenschrijvers doen het mooiste wat ze kunnen: mensen in onrechtvaardige situaties helpen. Zonder jullie hulp zou het bijna niet mogelijk zijn geweest. Ik wil jullie bedanken dat jullie door bleven vechten. Blijf doorgaan met dit prachtige werk, het vechten voor anderen.’– Yecenia Armenta, Schrijfmarathon 2015

3. Je hoeft je niet te vervelen

Omdat het programma 24 uur duurt, betekent het dat mensen zelfs 's nachts kunnen schrijven tot vroeg in de ochtend. Om je wakker en gemotiveerd te houden, is er een avond- en nachtprogramma met onder andere Amsterdamse Rapper Donnie, schrijfster Hannah van Wieringen en singer songwriter Jörgen Gario. Het nachtprogramma is in handen van de nachtburgemeester van Amsterdam: Mirik Milan. Op de andere plekken in het land zijn poëzie, live muziek, films, fakkeltochten en gastsprekers onderdeel van het programma.

4. Je brief komt goed terecht

Amnesty draagt zorg voor de gevangenen. Alle brieven worden persoonlijk overhandigd en er wordt nauw bijgehouden hoe het met de gevangenen afloopt. Wie weet lees jij volgend jaar wel zo'n hoopgevend verhaal als dat van Fred en Yves terug, over de persoon die je dit jaar schrijft! De Congolese activisten Fred Bauma (links) en Yves Makwambala (rechts) werden eind augustus 2016 vrijgelaten. Zij zijn leden van een jongerenorganisatie die zich op een vreedzame manier inzet voor vrede in Oost-Congo.

‘Ik bedank de duizenden mensen in de wereld die mij via Amnesty International geschreven hebben, of gewoon aan mij en Yves gedacht hebben.’ – Fred Bouma

5. Elke brief is waardevol

Of je er nu één, drie of dertig schrijft: ze belanden allemaal bij de gevangenen op de 'deurmat'. Je kunt thuis schrijven aan de hand van voorbeeldbrieven. Je kunt ook aanschuiven bij een schrijfactie bij jou in de buurt. In het Amnesty-huis aan de Keizersgracht 177 in Amsterdam staan op 10 december vanaf 10 uur gedurende 24 uur de deuren open voor ieder die daar wil schrijven.

Schrijf je mee?

afbeelding van
Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.579 blogs