afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Vijf inspirerende ‘zero waste’-initiatieven die je niet mag missen!

Wat zijn de leukste zero-waste- initiatieven die we echt niet mogen missen? Deze week vroegen we pr-bureau De Wolven, dat Nederland circulair! helpt om meer aandacht te krijgen voor een afvalvrije wereld, om hun allerbeste tips van dit moment.

Jill en Thalia over hun lijstje: "Bij pr-bureau De Wolven zijn we gek op groen. Kan ook niet anders, want zonder natuurschoon geen buitenleven voor de roedel. Dat willen we ook graag zo houden. We schrokken dan ook erg van het toekomstbeeld dat geschetst wordt: in 2050 is er meer plastic afval dan vis in zee. Dat moet anders! Maar minder afval produceren dat valt eigenlijk nog helemaal niet mee. Per jaar produceren we in Nederland gemiddeld zo’n vijfhonderd kilo afval per persoon. Daar kom je al snel aan als je een modegevoelige kledingstijl hebt, elk seizoen de nieuwste iPhone wilt scoren, maar ook middels je dagelijkse tripje naar de supermarkt (al die verpakkingen!). Dankzij onze samenwerking met Nederland circulair! zien we talloze inspirerende initiatieven en toffe producten voorbij komen. We delen graag onze vijf favorieten van het moment."

BinBang

Laten we beginnen met een product dat ons helpt om het afval dat we toch produceren, zo goed mogelijk te sorteren, zodat er zo min mogelijk restafval overblijft. We scheiden iets meer dan de helft (51%) van ons afval. De rest belandt in een afvaloven. Dat moet beter kunnen. Maar wie in een klein appartementje twee hoog woont zonder balkon, weet dat afval scheiden een rommelige aangelegenheid is. De slimme afvalscheidingsbox BinBang maakt dit proces een stuk eenvoudiger. Een BinBang bestaat uit een binnenbox die met een hendel uit de buitenbox te halen is – geen gedoe meer met zakken. Je kan meerdere boxen op elkaar klikken – dat scheelt ruimte en voorkomt dozen en tassen verspreid door het huis. En de box zelf draagt ook bij aan een zero-waste wereld: de BingBang is gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Afvalscheiden wordt ineens een stuk leuker!

Sap.je

Juicen is hot, maar wie thuis een slowjuicer heeft, weet hoe veel werk het kost om een biologisch, verpakkingsvrij en ook nog eens vers sapje te maken. Het bedrijf Sap.je springt hier slim op in door op bestelling elke dag verse sapcombinaties thuis te bezorgen. Ze zadelen onze wereld hierdoor niet op met een reuzenstapel aan verpakkingsmiddelen. De materialen die ze gebruiken bij het verpakken en verwerken van de sappen worden hergebruikt. Dat hoef je niet zelf te doen, de glazen flessen worden weer thuis opgehaald, schoongemaakt en opnieuw gevuld met sapjes. Bovendien wordt alle groente- en fruitpulp die ze overhouden van de sapjes gebruikt als biologisch dierenvoer voor boerderijen. Wij worden blij van deze moderne en pure sapjesboer!

Bundles

Huishoudelijke apparaten leveren een substantiële bijdrage aan onze afvalberg. Zo gooien we in Nederland jaarlijks 600.000 wasmachines weg. Mede doordat veel mensen juist een goedkope wasmachine aanschaffen die een minder lange levensduur heeft en juist veel energie en wasmiddel gebruikt. Waarom zou je een machine kopen als je ook een abonnement kunt nemen op een zuinige en slimme wasmachine, moet ondernemer Marcel Peters gedacht hebben. Hij kwam met het concept Bundles, waarbij je een wasmachine huurt en je per wasbeurt betaalt. Het apparaat is gekoppeld aan internet, zodat je tips krijgt over je totale waskosten en energieverbruik. Is een apparaat kapot, dan zorgt Bundles ervoor dat elk onderdeel hergebruikt wordt en de reparaties zijn voor kosten van Bundles. Een wasmachine als service, geen gek idee want waarom zouden we een wasmachine willen bezitten?

MUD Jeans en LENA the fashion library

Een gewetensvraag: hoeveel spijkerbroeken heb je in de kast liggen en hoeveel draag je daadwerkelijk regelmatig? Vaak heb je twee lievelingsbroeken en de rest bestaat uit oude- of ‘zit net niet lekker’-modellen. Bram van Son kwam daarom met het duurzame kledingmerk Mud Jeans. Voor €98 heb je een paar jeans. Wie de broek terugstuurt en een nieuwe koopt, krijgt €10 korting. Ingeleverde jeans worden verwerkt tot nieuwe producten zoals truien en mutsen of een ‘vintage’ exemplaar spijkerbroek. 

Wil je nog een stapje verder gaan dan is LENA the fashion library een mooi initiatief tegen uitpuilende kledingkasten. Voor een vast bedrag per maand kun je kleding uitzoeken via de kledingbibliotheek. Geleende items kun je zo vaak komen wisselen als je wilt. Met deze twee initiatieven kunnen we weer naar hartelust shoppen. 

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.382 blogs