afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Vijf crowdfunding campagnes die verwachtingen overtroffen

Crowdfunding is de manier om maatschappelijke projecten van de grond te krijgen. We zetten vijf inspirerende campagnes voor je op een rij.

Foto: tostifabriek via www.humanistischverbond.nl

Vandaag gaat Crowdfunding VDWVM van start. Zes ondernemingen gaan via VDWVM en crowdfunding platform Oneplanetcrowd geld inzamelen voor hun geweldige projecten. Het bureau Douw & Koren hielp ons én de deelnemers met de voorbereiding van de campagneperiode. Ter inspiratie vroegen we Gijsbert Koren - een van de oprichters van Douw & Koren - naar zijn vijf favoriete campagnes. 

Fairphone

Fairphone is een smartphone met social values en daarmee een revolutie in de wereld van mobiele telefonie. De Fairphone maakt namelijk gebruik van materialen die niet bijdragen aan gewapende conflicten en waarvoor zowel mijnwerkers als fabrieksarbeiders eerlijk betaald worden. Een eerlijke telefoon dus. In no-time haalden de bedenkers in 2013 via crowdfunding 1,5 miljoen euro op bij 5.000 mensen die via crowdfunding de eerste versie van de telefoon alvast bestelden. In 2015 legden bijna 17.500 mensen zo’n 9 miljoen euro neer om de tweede versie te kunnen produceren.

Tostifabriek

Sneetje brood, plakje ham, plakje kaas. Ogenschijnlijk heel eenvoudig zo’n tosti. De Tostifabriek onderzocht of het echt zo simpel is. Alle ingrediënten voor een tosti werden in de Tostifabriek in Amsterdam van begin tot eind zelf geproduceerd. Meer dan 200 donateurs maakten samen deze tijdelijke fabriek mogelijk. Waar Fairphone met grootschalige ambities een revolutie veroorzaakte, laat de Tostifabriek zien dat crowdfunding ook goed werkt om lokale, betekenisvolle poëtische projecten mogelijk te maken.

Mine Kafon

Een low-tech oplossing om de wereld vrij te maken van mijnen. De Mine Kafon is een soort reusachtige voetbal, ontworpen door Massoud Hassani, dat over een mijnenveld kan rollen en daarmee enkele mijnen kan activeren en laten ontploffen. Meer dan 4.000 mensen van over de hele wereld deden via internationaal crowdfunding platform Kickstarter een bijdrage om Massoud’s project van de grond te krijgen. Inmiddels werkt Massoud ook aan een high-tech oplossing, waarbij drones mijnen opsporen en activeren.

Syr

In hartje Utrecht komt een nieuw Syrisch restaurant: Syr. Een plek waar je kennismaakt met de heerlijke smaken, geuren en gastvrijheid van Syrië. Het menu is ontwikkeld door een Syrische chef en bereid met de beste lokale en biologische producten. Syr is echter veel meer. Het is een plek waar vluchtelingen kunnen leren en werken. Daar is behoefte aan. Veel van hen staan namelijk te springen om hun talenten en vaardigheden in te zetten in onze maatschappij. Via crowdfunding legden 550 mensen genoeg geld bij elkaar om het restaurant mogelijk te maken.

De Windcentrale

De Windcentrale maakt het mogelijk om als particulier winddeler te worden en daarmee je eigen groene stroom op te wekken. Sinds 2012 hebben al meer dan 15.000 huishoudens een stukje windmolen gekocht. Met een speciale app worden zij op elke moment van de dag op hoogte gehouden van de actuele opbrengst van hun windmolen. Dan moet het natuurlijk wel waaien!

 

 

afbeelding van Asceline
Asceline Auteur

Hoi. Mijn naam is Asceline Groot. Ik ben auteur van het boek 'Het Nieuwe Groen', co-auteur van 'Dromen voor Altijd' en werk nu aan mijn proefschrift. Het onderzoek gaat over de effecten van 'social enterprises' op consumentengedrag en grote bedrijven. Ik ben altijd op zoek naar mooie, bijzondere, concrete, een tikkeltje vage of mindblowing ideeën die onze wereld een beetje mooier maken. Om een blog over te schrijven, of mijn netwerk of kennis mee te delen. Dus twijfel niet als je rondloopt met een vraag of verzoek.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs