afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Vijf blogtips voor verslaggevers

Het is best lastig om een goede blog te schrijven over een evenement dat je bezoekt. Je hoort en ziet zo veel, meningen, indrukken en nieuwe mensen die je inspireren. Alles lijkt belangrijk, maar je hebt maar 400 woorden. Hoe schrijf je dan een inspirerend verslag dat lekker leest en een goede indruk van het evenement geeft? Tijdens de blogworkshop die we voor onze zeventien verslaggevers van Voor de Wereld van Morgen organiseerden, gaf social media expert @Petra Kroon nuttige tips.

Vertel een verhaal

Het begint altijd met keuzes maken. Wat vertel je wel en wat laat je achterwege? Gebruik voorbeelden, quotes en vertel alleen wat echt belangrijk was. Maar zo simpel als het klinkt, zo lastig is het. Petra had een goede tip:

Stel je voor dat je verslaggever bent bij een krant. Je komt net van een inspirerend evenement dat echt in de krant moet en je moet de deadline voor morgen halen. Dolenthousiast bel je je eindredacteur, maar … de batterij van je telefoon is bijna op. Je hebt een halve minuut. Wat vertel je dan? De essentie van je verhaal natuurlijk.

Daarmee komen we bij de volgende eigenschap van een goede blog: het verhaal. Vertel dat echt; gebruik geen schrijftaal. Dit maakt het voor de lezer veel leuker om te lezen en geeft een indruk van de sfeer.

Inspirerende workshop

Zeventien VDWVM-bloggers gingen tijdens de workshop enthousiast met de aanwijzigingen aan de slag. Ze wilden beter leren schrijven en het meeste uit de workshop halen. Al snel zat de sfeer er goed in. We beoordeelden blogs van anderen, stelden kritische vragen aan elkaar en gingen aan de slag met een eerste blog én we leerden elkaar beter kennen. Voor ons, het VDWVM-team, was deze middag een cadeautje. Ook wij kunnen nog wel wat leren als het gaat om goede stukjes schrijven.

We waren heel trots dat ons platform zulke leuke, inspirerende en gemotiveerde mensen aan zich weet te binden. Natuurlijk waren die mensen ook best een beetje kritisch. Over de zichtbaarheid van de blogs op het platform bijvoorbeeld. Daar hadden ze een goed punt te pakken. Dus poetsen we niet alleen aan onze schrijfvaardigheid, maar gaan we ook met onze sitebouwers in de weer. De eerste stappen zijn gezet en we komen snel met wat kleine, zichtbare, veranderingen!

De vijf tips

Welke vijf tips gaf Petra Kroon nu? Let wel: niet vier, drie of zes, maar vijf. Vijf schijnt namelijk iets in je hoofd te triggeren zodat je de blog opent. We zijn benieuwd of het werkt.

  1. Heb je moeite met de essentie? Bedenk hoe je het in een tweet kunt verwoorden. Dat helpt je gedachten te ordenen. 
  2. Schrijf feiten in tekst, en emoties in quotes. En schrijf de quote aan iemand toe. Zo ziet de lezer over wie het gaat. 
  3. Tussenkopjes helpen om je verhaal duidelijk en overzichtelijk te maken. 
  4. Show, don't tell. Vertel je verhaal in voorbeelden. 
  5. Heb je twijfel over grammatica? Kijk dan op Taalunieversum of vraag het Onze Taal via Twitter.
afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.399 blogs