afbeelding van Hilde
Hilde Auteur

Viering Internationale vrouwendag; Matroesjkaproject wint Kartiniprijs 2013

Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, ging ik naar een feestelijke avond in het Haagse stadhuis. Hier kwamen veel prachtige én krachtige vrouwen bijeen. Zij vertelden over wat zij doen om de wereld een stukje beter te maken. Daarnaast werden stimuleringsprijzen uitgereikt aan de beste initiatieven in de stad. Voor de wereld van morgen zijn vrouwen onmisbaar. En stimuleringsprijzen ook.

Vrouw en vrede

De viering van Internationale Vrouwendag stond dit jaar in het teken van Vrouw en Vrede. Voor een duurzame wereld is dit heel belangrijk: 'Vrouwen geven de wereld aan ons door,' benadrukten de spreeksters minister van Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liliane Ploumen nen Julia Sebutinde, verbonden aan het Internationaal Gerechtshof. Zij werden beiden door hun moeder gestimuleerd om te studeren, hard te werken en in het leven te bereiken wat ze wilden.

Inspiratie

'Op moeilijke momenten denk ik altijd aan mijn moeder,' vertelde Ploumen. In haar loopbaan zet zij zich in om de positie van vrouwen te verbeteren. Zo kondigde Ploumen deze avond de oprichting van het fonds 'Women on the Frontline' aan. Dit fonds zal jonge vrouwen die de Arabische Lente willen voortzetten ondersteunen. Elisabeth van der Steenhoven (WO=MEN) benadrukte het belang om vrouwen wereldwijd te betrekken bij de oplossing van conflicten. Zij verwees hierbij naar de VN resolutie 1325.

Women Inc. Cordaid Stimuleringsprijs

Naast Internationale zaken werden bij de vrouwendagviering ook veel mooie lokale initiatieven in het zonnetje gezet. Zoals het werkgelegenheidsproject Van Hulley, waar overhemden een tweede leven krijgen als boxershort. Met nog zeven andere initiatieven dongen zij mee naar de hoofdprijs van de Women Inc. Cordaid Stimuleringsprijs, ter waarde van €3000,- en een coachingsworkshop. Uiteindelijk won 'United Migrand Domestic Workers in the Netherlands', een organisatie die zich inzet voor de erkenning van (ongedocumenteerde) huishoudelijk werkers.

Haagse emancipatieprijs

De Kartiniprijs is een emancipatieprijs van de stad Den Haag. Deze prijs is vernoemd naar de Javaanse Kartini. Als jong meisje leerde zij eind 19e eeuw Nederlands, wat een enorme prestatie was in die tijd. Zij heeft zich haar leven ingezet voor vrouwenrechten en is daarmee een inspiratiebron voor de jaarlijkse prijs.Het winnende Matroesjkaproject is een goed voorbeeld. Matroesjka's zijn Russische poppetjes die in elkaar zitten. Je opent de buitenste en er komt weer een kleinere uit. Dit symboliseert hoe belangrijk vrouwen zijn in het doorgeven van leven. Dit jaar won Matroesjka. Zij zetten zich in voor de ontwikkeling van (alleenstaande) moeders. Terwijl de moeders nieuwe dingen leren en samen met de vrijwilligers mooie dingen maken, kunnen hun kleine kinderen naar de opvang. Matroesjka moeders maken veel gebruik van recycled materiaal als oude plastic tassen voor schorten, petten en jassen. De €2500,- van de Kartiniprijs gaat bij Matroesjka een goede bestemming vinden.

Toekomst

Wat is de toekomst van deze initiatieven? 'De tijdsgeest zit niet mee,' legde Matroesjka directeur Ad Ockers uit. Hij doelde op de recessie en het minderen van subsidiestromen. Hij greep dan ook zijn kans tijdens het dankwoord: 'Ik doe een oproep om de continuïteit van deze initiatieven te waarborgen.' Hiervoor ontving hij een luid instemmend applaus uit de bomvolle zaal.

afbeelding van Hilde
Hilde Auteur

Ik vind het leuk om te bloggen over initiatieven die bijdragen aan een betere wereld. De initiatieven en events waar ik heen ga, zijn stuk voor stuk inspirerend!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs