afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Vegan Tom

Een (h)eerlijk recept voor een vegan oranje tompouce van Lisette Kreischer

Vegan Tom - een recept voor een vegan tompouce van Lisette Kreischer
Vegan Tompouce van Lisette Kreischer

Koningsdag is in aantocht! En wat past er beter bij een duurzame Koningsdag dan het maken van een vegan oranje tompouce? We vroegen Lisette Kreischer om een vegan recept. En Lisette toverde dit (h)eerlijke receptje tevoorschijn uit haar boek 'Lisette in Luilekkerland'. Eet smakelijk!

De tompoes of tompouce is een oude bekende. Ik weet me nog wel het beste gedeelte van dit suikerzoete gebakje te herinneren.

Hoe mooi als dit gebakje in elkaar is gezet, het leukste ervan was het weer uit elkaar te halen en in delen op te snoepen.

Jaren at ik geen tompoezen omdat ik voor vegan food koos totdat ik de grote uitdaging aanging en de tompoes transformeerde naar zijn plantaardige evenknie. Met koningsdag in aantocht vind ik het wel weer eens tijd dit recept van de plank te toveren.

Uiteraard niet te vergelijken met de originele, maar stiekem word ik van deze veel blijer!

Bon Tom!

Voor de crème

400 ml amandel- of sojamelk50 ml rijststroop50 ml esdoornsiroop50 gram plantaardige boter of kokosvetverse vanillerasp van 1 peul3 eetlepels arrowroot1 theelepel agar agarsap van een kwart citroenmespunt of theelepel kurkuma voor de kleurmespunt zout

Voor de wafels

4 plakjes plantaardig bladerdeeg (zonder roomboter, te vinden in de natuurwinkel)

Voor het glazuur

75 g biologische poedersuikerklein scheutje sojamelk1/2 eetlepel sinaasappelsap

Extra

1 pakje of spuitbus soja- of rijstslagroom van Soyatoo

De crème kun je het beste een dag van te voren maken. Meng alle ingrediënten voor de crème, behalve de arrowroot, in een pan en breng op laag vuur aan de kook. Meng de arrowroot met wat water en maak er een glad papje van. Kook de ‘melk’ ongeveer 8 minuten en blijf goed roeren! Mix er vervolgens de arrowroot door. Laat het geheel nog een paar minuten doorkoken totdat het indikt. Blijf goed roeren! Zet het vuur uit en laat de crème volledig afkoelen en zet het weg in de koelkast tot gebruik.

Verwarm de oven voor op 220 graden. Laat de plakjes bladerdeeg naast elkaar op een plank ontdooien en bestrooi ze met wat meel. Prik een aantal gaatjes in de deegplakjes en bak ze in de voorverwarmde oven in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Haal ze vervolgens met de bakplaat uit de oven en laat ze hierop afkoelen. Snijd ze horizontaal door de midden.

Vet een rechthoekig schaal in en bestrooi met wat meel. Leg de ene helft van de plakjes op de bodem van de schaal. Haal de crème uit de koelkast en pureer deze met een staafmixer. Verspreid een laag crème over de eerste laag bladerdeeg en dek dit vervolgens af met de overige plakjes bladerdeeg.

Maal voor het glazuur eerst de poedersuiker fijn en vrij van klonten. Voeg vervolgens in delen het sap toe en vervolgens de sojamelk. Het glazuur moet stevig zijn, zodat het goed kan uitharden. Is het te vloeibaar, voeg dan nog wat poedersuiker toe, wordt de suiker niet geheel vochtig, voeg dan nog wat sojamelk toe (think Hema!). Smeer dit over de bovenste laag bladerdeeg (let op dat de bladerdeeg volledig is afgekoeld!).

Zet de schaal in de koelkast tot de crème stevig is geworden en het glazuur is uitgehard. Haal de hele tompoes uit de schaal en verdeel in gewenste stukken of laat hem in de vorm zitten en haal er steeds stukjes uit. Versier ieder stukje of de gehele tompoes met de sojaslagroom.

Niet in een keer helemaal opsnoepen hè?

Voor ongeveer tien stuks

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.389 blogs