afbeelding van Willard
Willard Auteur

Van top tot teen eerlijk gekleed

Er keken maar liefst 700.000 mensen naar de slotaflevering van ‘Slag om de Klerewereld’. Het drieluik gaf de kijker een unieke inkijk in de vaak weerzinwekkende wereld van de mode-industrie. Toch valt er ook genoeg eerlijke kleding te vinden. Daarom zet VDWVM een aantal tips op een rij.

Kledingbibliotheken

Een kledingbibliotheek is een plek waar je unieke designerkleding, duurzame fairtrade outfits en leuke tweedehands stukken kan lenen. Er zijn er sinds kort twee geopend: de Kledingbibliotheek in Utrecht en LENA the fahion library in Amsterdam. Het is een aanval op de fast fashion. Volgens Maud van de Kledingbibliotheek in Utrecht is het ‘eigenlijk de hele grote inloopkast die je altijd al wilde hebben’.

Eerlijke kleding, van top tot teen

We beginnen met de basis: het ondergoed. Duurzaam en eerlijk ondergoed lijkt lastig om te vinden, maar het bestaat. Het ondergoed van Saint Basics is mooi, puur en eerlijk. Met een dikke streep door pesticiden, kinderarbeid en oneerlijke handel. En je hebt uiteraard ook nog Van Hulley, toffe boxershorts gemaakt uit oude overhemden.

Er valt genoeg eerlijke kleding te vinden

De volgende stap is Harry, het duurzame hemd. Zoals alle sprookjes heeft ook het verhaal van Harry een wijze levensles: de kern van duurzaamheid is je afvragen wat jou gelukkig maakt. Laat zien wie jij bent en raak volledig "in tune" met Harry.

Moeite met het vinden van een eerlijke, duurzame broek? Iedereen kan voortaan via Mud Jeans een duurzame jeans leasen voor een vast, laag bedrag per maand. Hierdoor wordt duurzame fashion voor iedereen betaalbaar.

Voor bovenkleding zijn er meer opties. Denk bijvoorbeeld aan Knowledge Cotton Apparel, Studio Jux en People Tree en Geiten Wollen Shirts.

Voor wie een stapje verder durft, is er nog het eerlijke modemerk Afriek. Opvallende pakken gemaakt door Afrikaanse kleermakers. A story that suits!

Voor wie een stapje verder durft, is er nog het eerlijke modemerk Afriek. Opvallende pakken gemaakt door Afrikaanse kleermakers. A story that suits!

Niemand houdt van blote voeten en niemand houdt van vervuilde oceanen. De sokken van Healthy Seas pakken beide problemen aan. Ze zijn gemaakt van het plastic uit onze oceanen.

Schoenenmerk Mipacha drong in 2013 door tot de halve finale van de ASN Bank Wereldprijs. En dat is niet zo verwonderlijk. De schoenen zijn geïnspireerd op de Peruaanse cultuur en zijn handgemaakt door lokale werknemers.

DÉ eerlijke Sweater

Ook Solidaridad draagt zijn steentje bij aan een eerlijke klerewereld. Met Dé eerlijke Sweater willen ze de modemerken inspireren om de kledingketen op orde te brengen. Het is tijd om in te grijpen en de weeffouten uit de fashion te halen. Dat kan, en dat gebeurt ook. Dé eerlijke Sweater is het eerlijke bewijs. Hoe meer mensen Dé eerlijke Sweater dragen hoe beter.

Doe je ook mee? Je kunt ‘m voor 35 euro bestellen op www.solidaridad.nl/eerlijke-sweater

Meer weten?

Wil je meer weten over duurzame, eerlijke mode? Lees dan eens deze blog van Kathelijn Hendrikse over duurzame vrouwenkleding. Of lees het boek Talking Dress van Marieke Eyskoot.

Draag jij eerlijke mode? Zo ja, welke merken raad je aan?

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs