afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

Van strowijk tot volkshotel: 5 sociale en kunstzinnige woon- en hotelvormen

Creatievelingen bedenken de volgende stappen in duurzaam wonen.

Bron: Dadara

Dat je een gebouw kunt verduurzamen met isolatie, zonnepanelen en led-lampen, dat weet zo langzamerhand iedereen wel. Creatievelingen bedenken nu de volgende stappen in duurzaamheid. Zij zoeken naar manieren om ruimte anders te gebruiken, waardoor de wereld niet alleen energiezuinig, maar ook socialer, kunstzinniger en gewoon leuker wordt. Sommige van die manieren zijn spiksplinternieuw, andere verrassend oud, sommige voor even, andere voor langere tijd.

Bekijk deze bijzondere woon- en hotelconcepten:

Woonpioniers

Veel steden kampen met leegstand. In Arnhem bedachten daarom Arthur van der Lee (Mixed Media Artist) en Jelte Glas (Bouwkundige) een nieuw woon- hotelconcept: Bedstay Arnhem. In een leegstaand kantoorpand kun je “binnenkamperen” in een van de vier beschikbare “shelters”. Je kunt kiezen uit een luxe yurt (Mongoolse tent), een boomhut, een “pauze shelter” en een erg gezellige “tiny home”. De 500 vierkante meter kantooretage bevat verder lekkere zitplaatsen, een mobiele keuken en een prachtig uitzicht over de stad. Boeken doe je eenvoudig via AirBnB en ook voor het biologische ontbijtje wordt gezorgd.

Strowijk Iewan

Iewan (“Initiatiefgroep Ecologisch Wonen Nijmegen”) is een ‘strowijk’ in het Nijmeegse Lent die is gebouwd door huurders, vrijwilligers en professionals samen. De huizen zijn gemaakt uit stro, leem en hout. Begin 2014 begon de bouw en iets meer dan een jaar later werd het wooncomplex in gebruik genomen. De wijk is een woongemeenschap met gezinswoningen, woningen voor woongroepen, één- en tweepersoonswoningen en woningen voor eenoudergezinnen. Het wooncomplex heeft een gemeenschapsgebouw waar activiteiten georganiseerd kunnen worden en waar samen gegeten kan worden. De wijk heeft daarnaast haar eigen waterzuiveringssysteem voor het afvalwater en een permacultuur tuin.

Woonverenigingen

Al in de jaren ’70 kregen sommige mensen genoeg van het reguliere huisje-boompje-beestje wonen met één gezin in een (doorzon)-woning. Er kwamen verschillende alternatieve woonvormen op. Een van die vormen die de tand des tijds heeft doorstaan is de woonvereniging. Een woonvereniging is een juridische vorm die het mogelijk maakt met meerdere mensen een huis of pand te kopen. Het voordeel is dat je dezelfde belastingvoordelen hebt als bij het kopen van een gewoon huis, maar je bent veel flexibeler en (vaak) goedkoper uit. Anders dan een VvE biedt de woonvereniging veel meer mogelijkheden om gezamenlijk gebruik van ruimtes goed te regelen. Het is een sociale woonvorm die je ondertussen in heel Nederland tegen komt. Villa Karel in Nijmegen biedt bijvoorbeeld zes volledig zelfstandige woonruimtes met energielabel A. In Den Haag zit woonvereniging de Rey, die gerund wordt door studenten. Het hart van de woonverenigingsbeweging ligt in het linkse Nijmegen. De notaris die veel startende woonverenigingen begeleidt is naar verluid de enige notaris in Nederland die een foto van Che Guevara op de muur heeft hangen…

Woonhofjes

Denk je dat alternatieve woonvormen iets nieuws is? Dan vergis je je. In alle grote steden van het land vind je woonhofjes. Het idee is hetzelfde: samen wonen op zo’n manier dat voor elkaar zorgen en samen dingen ondernemen natuurlijk gaat. Veel hofjes hebben daarom een grote tuin, ook al liggen ze midden in de stad. Sommige hofjes zijn al in de 17e eeuw gesticht en hebben nog steeds een actief bestuur. Alleen al in Leiden kun je een meer dan twintig hofjes vinden.

Volkshotel Amsterdam

Het Volkshotel in Amsterdam is gevestigd in het pand dat 45 jaar als hoofdkantoor van de Volkskrant fungeerde. Het Volkshotel is geen gewoon hotel, het is een plaats voor kunstenaars, zoals Dadara: foto), alleenstaande moeders, punk rockers, dichters, artiesten, een plaats voor iedereen. Het pand is rijk aan historie en cultuur, het heeft een café, bar, club, restaurant, flexwerkplekken en meeting ruimtes. In het Volkshotel kunnen reizigers, omwonenden en ondernemers elkaar ontmoeten. Met andere woorden, het is een creatieve broedplaats voor iedereen.

afbeelding van hetkanWel
hetkanWel Auteur

hetkanWel ziet de toekomst als een kans. Een kans voor een schonere en eerlijkere wereld. Een kans voor een verantwoorde lifestyle. Een kans voor nieuwe energie. Een kans voor dialoog. Een kans voor nieuwe media. Met hetkanWel maak je jouw wereld groener, eerlijker en leuker!

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs