afbeelding van Jorien
Jorien Auteur

Van ruilen wordt iedereen blij: Kledingruil Atelier #Awesome

Rianne Wolters over de balans tussen goedkope, maar toch goede kleding

Initiatiefneemster van #Awesome Talitha Koffeman. Foto Kathelijn Hendrikse
Initiatiefneemster van #Awesome Talitha Koffeman. Foto Kathelijn Hendrikse

Vintage winkels zijn een bekend begrip. Je scoort er een retro kastje, een seventies bril of een hip stel laarzen. Iets minder bekend zijn winkels waar je jouw oude kleding kunt ruilen voor een nieuwe outfit. Het Kledingruil Atelier #Awesome in Eindhoven werkt volgens dit concept. Rianne Wolters vertelt hoe dit initiatief is begonnen en over het zoeken naar de balans tussen goedkope, maar kwalitatief goede kleding.  

Kleding voor de buurt

Kledingruil Atelier #Awesome is gevestigd in een voormalig schoolgebouw in Eindhoven Noord. Een buurt waar de bewoners het niet breed hebben en noodgedwongen bezuinigen op kleding voor zichzelf en hun kinderen. Talitha Koffeman, oprichtster van #Awesome, merkte dat veel andere mensen juist hun kleding weer weggooien en het idee voor een ruilmarkt was geboren. Na een aantal keer ingezamelde en gesorteerde kleding te hebben verkocht op een lokale markt, besloot Talitha haar winkel te openen op een vaste locatie. Rianne Wolters sloot aan om onder andere de groeiende poule vrijwilligers te coördineren: "Dat was ook nodig want het Kledingruil Atelier groeide; in anderhalf jaar tijd is de vrijwilligerspoule uitgegroeid van acht naar 25 mensen." 

Awesome voor iedereen

Het idee is simpel: wanneer je een kledingstuk inlevert bij #Awesome, krijg je een hashtag (waardepunt). Die kun je uitgeven in de winkel, waar kleren één tot drie hashtags kosten. Maar ook als je alleen je oude kloffie wilt doneren, ben je natuurlijk van harte welkom. Klanten kunnen bij #Awesome behalve kleding ruilen, ook een nieuwe look scoren voor een klein bedrag. Dankzij het ruilsysteem en de lage prijzen, kunnen ook mensen met een hele kleine beurs zich in het ‘nieuw’ steken. Maar hoe zorg je dan toch dat er een bepaalde mate van kwaliteit gewaarborgd wordt?

Een tweede ronde

Rianne benadrukt dat juist die kwaliteit goed in het oog wordt gehouden. "Alle vrijwilligers die hier werken hebben een eigen specialisatie zodat iedereen kan doen waar hij of zij goed in is én wat diegene leuk vindt." Zo is er een sorteerteam, dat in een aparte ruimte de goede stukken eruit vist. Kleding die licht beschadigd is wordt gerepareerd zodat een kledingstuk dat eigenlijk was afgeschreven, nog prima een volgende ronde mee kan. Soms wordt het de sorteerders wel heel gemakkelijk gemaakt. Rianne: “Ik kan me enorm verbazen over wat voor mooie kleding er binnen wordt gebracht. Dan hangen de kaartjes er nog aan.” Ook het  feit dat er altijd kleding overblijft vraagt om creatieve oplossingen. Een deel wordt naar een textielverwerker gebracht die alles recyclet en een vaste prijs per kilo betaalt. De rest wordt door een paar handige vrijwilligers omgetoverd tot nieuwe modestukken die in de winkel worden verkocht. 

Nieuw jasje

Met alle kleine beetjes wordt het Kledingruil Atelier draaiende gehouden. En die zaak heeft afgelopen jaar een nieuw jasje gekregen. De mannen van de ‘Uit de Buurtfabriek’ hebben de inrichting een flinke update gegeven. "We zijn enorm blij met het resultaat. In de winkel staan nu prachtige houten kasten, kledingrekken en een speciale toonbank met ruimte om sieraden te tonen." De nieuwe look onderstreept precies wat #Awesome wil uitstralen: een balans tussen betaalbaar én van goede kwaliteit. 

afbeelding van Jorien
Jorien Auteur

Na een aantal jaar bij een internationale ontwikkelingsorganisatie te hebben gewerkt, ben ik inmiddels communicatiemedewerker bij de Vrije Universiteit van Amsterdam. In mijn vrije tijd fiets ik het liefst over de grachten van onze hoofdstad en ontdek ik nieuwe leuke plekken. Zonder kroost, maar ook zeker mét. Op Barts Boekje Junior, Twitter en Instagram tref je het bewijs (@jorien_thijs).

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.382 blogs