afbeelding van Marlies
Marlies Auteur

Van plantenkerkhof naar groene oase

Met de tips van Marlies tover je jouw brakke balkon om in een plantenparadijs

Het balkon van Marlies Dinjens is tegenwoordig een groene oase. Met een paar slimme aankopen en handige tips was dat zo geregeld.
Een groene oase op je balkon is helemaal niet zo moeilijk als je weet hoe je slim met je planten omgaat.

Journalist Marlies Dinjens wist dit jaar eindelijk haar balkon om te toveren tot een groen paradijs. En dat is, als je haar tips leest, eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. 

Zolang het er maar leuk uitziet

Jaren deed ik pogingen om planten levend te houden op het balkon. Ik reed vol goede moed naar het tuincentrum en sloeg tientallen planten in. Even slikken bij de kassa, maar het was voor de goede zaak. Daarbij keek ik totaal niet naar de kaartjes die aan de planten hingen, maar vooral naar het uiterlijk van mijn nieuwe groene vrienden. Don’t jugde a book by its cover, dat geldt dus ook voor planten.

Was ik maar wat minder oppervlakkig geweest, dan had ik even gekeken naar hun karaktertrekken. Een plant voor een zonnig balkon, moet je niet in de schaduw zetten en een zonaanbidder natuurlijk niet in de kou laten staan. Al na een maand begon alles slap te hangen en bruin te worden. Ik voerde de planten moedeloos af naar de vuilnisbak.

Het roer moet om

Vorig jaar besloot ik het roer eens om te gooien. Van mijn vriendin Merike kreeg ik een boek over ‘balkonieren’. De schrijfster legt in lekentaal uit, welke planten geschikt zijn voor welk balkon, wat voor potten je moet aanschaffen en hoe je ze moet verzorgen. Een balkon op het Noorden, met de hele dag schaduw is natuurlijk onvergelijkbaar met een tuintje op het Zuiden, badend in de zon. Kies voor het eerste balkon bijvoorbeeld voor een hosta of begonia, terwijl je op het tweede prima geraniums, lavendel of een druif kunt neerzetten.

Die leuke gekleurde, plastic potten van het tuincentrum zijn dus helemaal fout, begrijp ik nu eindelijk. Helemaal als er onderin geen gat zit. Het water kan niet weg en de wortels gaan rotten. Ik prik meteen allemaal gaten in de plastic potten die ik nog heb en vervang die geglazuurde stenen potten voor terracotta exemplaren. Dat materiaal is ademend en poreus en bovendien hebben deze potten het gevraagde gat onderin.

Balkontips

Daarna rijd ik naar het plaatselijke tuincentrum in Amsterdam Noord, waar een kweker zijn eigen planten verkoopt. Hij heeft goede adviezen. Ik koop nu alleen nog maar planten die sterk zijn en geschikt voor mijn balkon op het oosten met zon tot drie uur. “En iedere dag water geven, ook als het regent”, roept de verkoper streng. “Het meeste water valt naast de pot.” Goh, nooit geweten. Ik dacht dat je op natte dagen het water geven wel kon laten, aangezien mijn balkon geen dak heeft.

Die geraniums die al twee maanden in een te klein bakje zaten te verpieteren, zet ik snel in een grote bak met verse potgrond en giet er wat plantenvoeding bij. Van die aardige plantenverkoper heb ik begrepen dat je dit wekelijks moet doen in de zomer. Binnen een week groeien ze weelderig. Planten verpotten is absoluut nodig. Net als mensen hebben planten ook behoefte aan rust en ruimte.

Plantenweelde in de stad

Na al het werk op het balkon zit ik op een half vergane rieten stoel tussen mijn plantenweelde. De volgende dag rijd ik naar Ikea om twee stoeltjes en een parasol te kopen. ’s Middags geniet ik onder mijn parasol van mijn koffie en bekijk mijn groene oase. Achter mij de potten met verse kruiden: oregano, bieslook, basilicum en rozemarijn en voor mij geraniums, grassen, een hosta en vele andere planten. Na jaren in een plantenkerkhof heb ik eindelijk een groene oase. Ik ben zomaar op vakantie op mijn eigen balkon.

 

 

afbeelding van Marlies
Marlies Auteur

Journalist, schrijver en docent. Ik werk als copywriter voor veel duurzame bedrijven en organisaties, waaronder ASN Bank, Natuur & Milieu en OneWorld. Ook maak ik journalistieke verhalen voor o.a. Flair en Het Parool. Daarnaast geef ik les op de HvA en HU.

INSPIRATIE

Meer blogs in Natuur en milieu

Alle 1.628 blogs