afbeelding van Willard
Willard Auteur

Van geluidswal tot duurzame stroom

Deze geluidswal is het zoveelste staaltje innovatie op de Nederlandse wegen

De geluidswal levert genoeg groene stroom op voor 10 huishoudens
Zo gaat de geluidswal eruit zien

Rijd je weleens tussen Pijnacker en Nootdorp (met natúúrlijk je elektrische autootje)? Dan rijdt je vanaf eind 2017 langs een Nederlands primeurtje: een geluidsscherm met geïntegreerde zonnecellen.

Groene stroom voor 10 huishoudens

Het zonnescherm, ontwikkelt door Bam Infra, gaat op jaarbasis 30 megawattuur opwekken. Dat is genoeg voor 10 huishoudens. Het opvallende scherm is 480 meter lang en steekt 2,5 meter boven het maaiveld uit. Het geluidsscherm past bij de ambitie van de gemeente Pijnacker-Nootdorp om klimaatneutraal te zijn en om in de toekomst over voldoende en betaalbare energie te beschikken.

Zonnecellen in glas

Volgens Richard Veenstra, tendermanager bij Bam Infra is het een primeur in Nederland: “Geluidsschermen met zonnepanelen bestaan al langer, maar wij gaan zonnecellen in het glas integreren”. En juist dat is het unieke aspect eraan. “In gevels en daken van gebouwen gebeurt dit al, maar bij geluidsschermen is het nooit eerder gedaan in Nederland.”

De zonnecellen zijn ingebed in extra dik glas van 8 mm aan de voor- en achterzijde. Zo hebben vandalen geen kans en zijn ze ook goed beschermd tegen opspringende steentjes van het afval en extreme weersomstandigheden.

Innovatie op de Nederlandse wegen

De geluidswal is de zoveelste innovatie op het gebied van infrastructuur. En keer op keer blijkt dat Nederland koploper is op dit gebied. Zo ligt in Friesland een fietspad van gerecycled wc-papier, in Krommenie, Noord-Holland, ligt sinds 2014 een fietspad dat volledig voorzien is van zonnecellen. En de Weg van de Toekomst in Oss, waarin veel innovatie wordt gebundeld, kreeg eind 2014 veel aandacht. Al gaat dat nog niet altijd even goed. Maar hé, echte innovatie begint bij doorzetters.

afbeelding van Willard
Willard Auteur

WB | 25 jaar | Assen&Den Haag | Rijksuniversiteit Groningen | Religion, Conflicts & Globalisation | Duurzaamheid & Ontwikkeling | Voor de Wereld van Morgen | ASN Bank

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.480 blogs