afbeelding van Madelon
Madelon Auteur

Van gamen word je beter!

Serieus games helpen bij het herstel, het voorkomen en zelfs het opsporen van ziektes

Revalideren met serious games. Foto: Wilfren Iven.
Revalideren met serious games. Foto: Wilfred Iven.

Weet je zeker dat je geen gamer bent? Iedereen heeft wel eens een serious game gedaan, maar dan waarschijnlijk onbewust. Heb je je rijbewijs gehaald? Dan heb je gebruik gemaakt van een ‘simulation game’, waarbij de gamer leert door levensechte situaties na te doen. En je hebt natuurlijk ook ‘exergames’ (afgeleid van exercising games), om meer mensen te laten bewegen. Denk bijvoorbeeld aan Nintendo Wii of een yoga-app. Niet heel nieuw, maar nog steeds een prima alternatief voor een rondje hardlopen in dit koude winterweer!

Gamen is gezond

Gamen heeft vaak een negatief imago: lui, nerdy, ongezond… Dat is jammer, want onderzoek laat zien dat games ook best goed voor je kunnen zijn. Zo zijn fervente gamers vaak beter in het maken van beslissingen, kunnen ze sneller multitasken en hebben ze een betere motoriek. Gamen schijnt zelfs te helpen bij dyslexie!

Serious games gaan nog nét even een stapje verder. Serious gaming draait, zoals de naam al wel verraadt, niet puur om plezier. Deze games helpen mensen bijvoorbeeld met hun opleiding of met revalideren. Dat klinkt misschien saai, maar dat hoeft het absoluut niet te zijn. In tegendeel; de games combineren leren of oefenen - dingen die je moet doen - met spelelementen die het een fijnere ervaring maken. Ook in de gezondheidszorg wordt steeds meer met serious games gewerkt, en dat heeft veel voordelen voor patiënt en behandelaar. 

Games for health

Er zijn al wel honderden serious ‘Games for Health’ op de markt, die dus specifiek op de gezondheidszorg gericht zijn. Daarbij kun je denken aan cognitieve therapie, emotionele trainingen of revalidatietechnieken. Met al deze varianten worden ook veel tieners bereikt, die anders de stap voor (emotionele) hulp vaak niet zouden nemen. Een positieve ontwikkeling dus!

Artsen gebruiken de games niet alleen om mensen te behandelen, maar ook om een betere diagnose te stellen. Zo helpt de Brain Aging Monitor, ontwikkeld door het Radboudumc, bij het bepalen of en in hoeverre iemand last heeft van geheugenproblemen. Een ander voorbeeld: nierpatiënten moeten vaak hun leefstijl aanpassen, nadat de diagnose is gesteld. Een game als Coach4life helpt hen met het opstellen van concrete doelen en ondersteunt ze in het behalen daarvan. En dat alles vanuit je eigen huiskamer; zo hoef je niet iedere week naar een therapeut toe. 

Revalideren wordt leuk

Een ander goed voorbeeld van een serious game die al veel gebruikt wordt – en met succes – is Silverfit. Of het nu is om te herstellen aan je knie of nieuwe heup, of het leren omgaan met ziekten als MS of Parkinson: Silverfit maakt revalideren uitdagend en gemakkelijker. Vooral ouderen hebben hier baat bij, hoewel zij soms niet alles weten over computers. Gelukkig is dat ook niet nodig.

Terwijl de ouderen lopen op de – normaal gesproken - saaie loopband, lijkt het door een video alsof ze in de Italiaanse bergen lopen. Heerlijk wegdromen tijdens de oefeningen. Ook leuk: bij de bingo betekent winnen in dit geval: opstaan! Je beweegt, zonder dat je er constant bij stilstaat. Lol is dus belangrijk, want dat betekent herhaling. En dat zorgt weer voor - je raadt het al - herstel.

Hoewel de eerste games al eind jaren ’70 ontwikkeld werden, lijkt het erop dat de gezondheidszorg er in de laatste jaren pas écht mee aan de slag is gegaan. Dat is belangrijk, want het biedt mensen die moeten revalideren een extra optie. Dat de resultaten gemakkelijk en precies bij te houden zijn, is een groot bijkomend voordeel. In deze tijd waarin iedereen het altijd maar druk heeft, is het natuurlijk ideaal om de oefeningen te kunnen doen wanneer en hoe vaak het jou uitkomt. 

 

afbeelding van Madelon
Madelon Auteur

Een realistische idealist en online (eind)redacteur. Geïnspireerd door reizen en door clichés als “als niets zeker is, is alles mogelijk”. Verdiept zich graag in nieuwe technieken, mensen, systemen en de wereld. Dol op lijstjes.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.383 blogs