afbeelding van Mirjam
Mirjam Auteur

Van fledderjam tot paw-paw: lokaal eten in Noord-Nederland

Eerlijk en lokaal eten haal je niet zomaar bij de standaard supermarkt. In het noorden van Nederland worden daarom regelmatig streekmartken georganiseerd, met veel biologische en vooral natuurlijke streekproducten. Dat scheelt een ritje langs de boerderijen! Tijdens de Publieksdag Stadslandbouw bood de Groningse streekmarkt Lokaal & Lekker markt niet alleen vanalles om te eten, maar ook veel activiteiten!

Minimale food & furniture miles

In het kader van de Publieksdag van de Stadslandbouw is het oude postkantoor in Groningen tijdelijk ingericht als lokale markt. Voor de ingang zie ik een bak in Makkelijk Moestuinieren-stijl. Hey, dat ken ik! Ik hoop op de markt veel te leren, want ik woon sinds kort in Groningen en heb nog geen idee waar ik lokale lekkernijen kan vinden.

Bij elke kraam in de grote hal hangt een bordje met daarop de afstand van Groningen tot de plek waar de verkochte producten vandaan komen. Zo heeft de fledderjam (vlierbessenjam in het Gronings) maar 29 km afgelegd en de worst van grasvarkens 40 km. In het midden van de hal staan picknicktafels die in de buurt zijn gemaakt. Hier zitten mensen wat te eten en drinken vers gebrande, hand-opgeschonken koffie. Ondertussen spelen muzikanten leuke deuntjes en lopen mensen gezellig langs de kraampjes.

Pief-paf-paté

Ik maak een praatje met Sascha Kleinen, die verschillende producten maakt van ganzen die wegens overlast zijn afgeschoten. Normaal gesproken worden deze ganzen gewoon weggegooid, wat goed dat ze nu toch nog worden gebruikt! Bij een ander kraampje eet ik voor het eerst in mijn leven een sprinkhaan en ik neem een kijkje bij de workshop sushi maken met duurzame waddenvis. Alle kraamhouders beantwoorden enthousiast de vragen die ik over hun producten heb. Ik had nog nooit zo stilgestaan waar mijn eten vandaan komt en met hoeveel zorg en aandacht voedsel ook gemaakt kan worden.

Vergeten en nog-niet-ontdekte groenten

Tijdens de lezing van Lambert Sijens van ‘De Tuinen van Weldadigheid’ leer ik over groenten die ik nog helemaal niet ken. Lambert vertelt welke gewassen hij in zijn tuin kweekt en hoe die het beste groeien. Opvallend genoeg doen veel exotische groente- en fruitsoorten het ook goed in Nederland. Dat zijn dan geen vergeten groenten maar ‘nog-niet-ontdekte groenten’. Naar de vergeten groenten ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig, maar: “Pastinaak, aardpeer en schorseneer zijn alweer terug, de rest van de vergeten groenten is terecht vergeten.” Lambert richt zich dus vooral op ‘nieuwe’ soorten als palmkool, olijfkomkommer en paw-paw. Het verkopen van deze onbekende groenten is echter wel lastig. Wij zijn bijvoorbeeld zo gewend aan groene peultjes, dat we gauw denken bij gele varianten dat daar iets mis mee is. Gelukkig doen paarse groenten het juist wel weer heel goed!

Mijn eigen oogst voor thuis bestaat uit biologische wortel-muntjam, worst met lavendel, witte bessensap en een lijst met heel veel leuke adresjes in de buurt. Missie geslaagd!

afbeelding van Mirjam
Mirjam Auteur
INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.628 blogs