afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Van ego naar eco

Wat hebben duurzaamheid en bewustzijn met elkaar te maken? Die vraag stelde Alan Lentz van duurzaamzwolle.nl afgelopen donderdag tijdens het Duurzaam Café in Zwolle. Robert Colijn, adviseur bij E-Colijn, zwengelde de discussie aan over hoe je het duurzaam potentieel activeert.

Ook al nodigt de setting bij restaurant Samen uit tot gezelligheid en een beetje rock ’n roll, vanavond is het serious business. Een avond om inzichten op te doen. Colijn bijt het spits af. Volgens hem is de oorzaak van de crisis het verdwijnen van de menselijke maat en de dominantie van het ‘groeidenken’. Hij haalt dat prachtige citaat aan van Albert Einstein “We can’t solve problems with the same kind of thinking that created them.” Oftewel, het roer moet om.

Meerwaarde creërenWat Colijn betreft is er met een beetje intelligentie, bewustzijn en gevoel een geweldige ecologische revolutie te bewerkstelligen! De sleutel daarvoor ligt bij social media en bij de ‘crowd’. Want zij stellen de vraag: ‘what’s in it for us?’ En niet die ‘oude’ vraag: ‘what’s in it for me?’ Dit is essentieel om daadwerkelijk verandering teweeg te brengen, want zo ga je samenwerken om gezamenlijk meerwaarde te creëren. Collaboratieve consumptie noemt Colijn dat. Wat klinkt dat goed!

Daad bij woordColijn voegt zelf daad bij woord: hij is al met een aantal gemeenten in gesprek over een platform waar wijk-, buurt- en regiobewoners elkaar kunnen vinden in hun gezamenlijke wens om hun huis energiezuiniger te maken. En, waar ze vervolgens ook de ondernemers, gemeenteambtenaren en andere stakeholders kunnen ontmoeten die dat voor hen realiseren. Voordeel is dat de wijkbewoner als collectief zonnepanelen laat installeren en daardoor sterker staat in de prijsonderhandelingen. De aannemer aan de andere kant hoeft niet meer op acquisitie in de wijk en haalt grotere opdrachten in een keer binnen. Mooi voorbeeld dus als het gaat over what’s in it for us? Iedereen en alles profiteert: People, planet en profit.

Van ego naar ecoInteressant is dat het verhaal van Alan Lentz mooi aansluit op dat van Colijn. Hij stelt namelijk dat we de verbinding kwijt zijn. Met elkaar, de aarde, het grote geheel en met onszelf. Maar de essentie is dat wij, mens, bomen, planten en dieren, uit dezelfde bron voortkomen. We delen dezelfde moleculen en dezelfde geschiedenis. We zijn onlosmakelijk verbonden.

En werkelijke verbondenheid gaat opleveren dat je in het geheel anders en duurzamer gaat handelen. Van ego naar eco. En ook Lentz benadrukt: we hoeven niet net als Atlas de hele wereld met ons mee te torsen, we hoeven ook niet te voelen dat onze bijdragen zijn als een druppel op een gloeiende plaat. Nee, samen staan we sterk.

Ter inspiratie: het WWF filmpje We’re all connected

Next editionDe volgende editie van het Duurzaam Cafe Zwolle organiseert Frisgroen op 23 mei en gaat over duurzaam design van lokaal hout met de heren van Binthout en Hugo Verlind van drukkerij Zalsman, de winnaar van de MVO-prijs 2011, doet zijn verhaal.

Door Sonja van der Sar

afbeelding van Redactie
Redactie Auteur

Het team van Voor de Wereld van Morgen blogt, twittert en belt er de hele dag op los. We interviewen inspirerende duurzame ondernemers. We spreken met deskundigen over actuele thema's. We organiseren netwerkborrels voor ondernemers in onze community en bieden inspiratie voor een duurzame lifestyle. Wie zijn wij? Milou (community manager), Maartje (communicatie-adviseur), Jessie (redactie en social-media). Wil je iets aan ons kwijt? Mail dan naar voordewereldvanmorgen@asnbank.nl.

INSPIRATIE

Meer blogs in Mens en samenleving

Alle 1.389 blogs